Objawy występujące przed gorączką, które mogą sugerować, że to COVID-19

17.06.2020
Aktualizacja: 17.06.2020 11:09
Objawy COVID-19 mogą wystąpić przed gorączką
fot. Shutterstock

Objawy występujące przed gorączką mogą pomóc w różnicowaniu COVID-19 od grypy i innych infekcji grypopodobnych. W przypadku pojawienia się jednego z nich prawdopodobieństwo, że to COVID-19 jest aż dziesięciokrotnie większe!

Najczęściej występujące objawy COVID-19 to:

  • gorączka,
  • suchy kaszel,
  • zmęczenie.

Ponieważ ta sama triada objawów występuje w grypie i innych infekcjach grypopodobnych (ścięło mnie z nóg i na tydzień wylądowałem w łóżku), naukowcy podpowiadają, jakie inne objawy powinny szczególnie zwrócić naszą uwagę.

Grypa czy COVID-19?

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego w dniach 3-29 marca 2020 r. przebadali testami na obecność koronawirusa SARS-CoV-2 1480 pacjentów z objawami grypopodobnymi.

W przebadanej grupie 102 pacjentów uzyskało wynik pozytywny na obecność wirusa, a 1378 - negatywny.

Szczegółowa analiza objawów zgłaszanych przez 59 pacjentów z testem na obecność koronawirusa dodatnim i 203 pacjentów z testem ujemnym, wykazała, że jeden z objawów aż dziesięciokrotnie zwiększał prawdopodobieństwo, że to COVID-19.

Objawy charakterystyczne dla koronawirusa

Objawem, który dziesięciokrotnie zwiększał prawdopodobieństwo, że to COVID-19, była nagła, głęboka, tymczasowa utrata węchu i smaku.

Z wcześniejszych badań naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego wynikało, że utrata węchu wiąże się przeważnie z łagodnym przebiegiem choroby. Osoby, które zgłaszały utratę węchu, miały aż dziesięciokrotnie mniejsze ryzyko hospitalizacji.

Swój wkład w badania nad utratą węchu i smaku w zakażeniu koronawirusem SARS-CoV-2 mają też polscy naukowcy. Specjaliści z Kliniki Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSWiA, pod wodzą prof. Edwarda Franka, opracowali szybki test sensoryczny, umożliwiający wykrycie wczesnego stadium COVID-19. Analiza danych wykazała, że upośledzenie odczuwania smaku po zarażeniu koronawirusem wiązało się przede wszystkim z upośledzeniem odczuwania smaku słodkiego.

Potwierdzają to subiektywne odczucia ozdrowieńców. "Szampan smakował jak woda" - wspominał trener Atlanty Gian Piero Gasperini w rozmowie z "La Gazzetta dello Sport".

Pod koniec kwietnia Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) oficjalnie wpisało utratę węchu i smaku na listę objawów koronawirusa.

Z tej samej analizy Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego, opublikowanej niedawno w International Forum of Allergy & Rhinology, wynika też, że ból gardła przeważnie wiązał się z negatywnym wynikiem testu na obecność koronawirusa.

Do objawów charakterystycznych dla COVID-19 nie są również zaliczane katar i kichanie. Warto przypomnieć, że kichanie seriami często powiązane jest z alergią.

Objawy koronawirusa pojawiające się przed gorączką

W opowieściach ozdrowieńców objawy, które pojawiły się przed gorączką (lub gorączka w ogóle nie wystąpiła) często występowały u danej osoby po raz pierwszy, jak zadyszka, ból jądra czy zakrzep w nodze. Z perspektywy czasu wielu z nich rozpoznałoby, że to nie grypa.

Objawy COVID-19, które mogą wystąpić przed gorączką, to m.in.:

  • utrata węchu i smaku,
  • biegunka,
  • zapalenie spojówek,
  • zmiany skórne,
  • zakrzep.

Ważne: w przypadku podejrzenia u siebie koronawirusa nie należy diagnozować się samemu, ale zadzwonić do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej lub skorzystać z teleporady u swojego lekarza POZ.

Szczegółowe informacje, co zrobić, jeśli podejrzewamy u siebie koronawirusa, znaleźć można na stronie Ministerstwa Zdrowia.

Źródło: sciencedaily.com