Dlaczego z powodu głodu możemy mieć nudności?

05.11.2019
Aktualizacja: 05.11.2019 15:06
Uczucie głodu a nudności
fot. Shutterstock

Budzisz się zbyt późno, w pośpiechu wybiegasz z domu do pracy. Wbiegasz do biura tuż przed ważnym spotkaniem. Nie masz czasu na śniadanie. Czas na zjedzenie czegokolwiek znajdujesz dopiero w czasie lunchu, 15 godzin od ostatniego posiłku. Jednak na myśl o jedzeniu, czujesz mdłości i nie masz ochoty nic przełknąć... Dlaczego twoje ciało wysyła takie sygnały, mimo że jesteś głodny? 

Zdaniem gastroenterolog Christine Lee, wytłumaczenie tego zjawiska jest stosunkowo proste, zwłaszcza jeśli chodzi o nudności. Nasz żołądek wytwarza kwas żołądkowy – bezbarwną i przezroczystą ciecz, o kwaśnym odczynie, dzięki której trawiony jest pokarm. Jeśli przez dłuższy czas nie jemy, ten kwas gromadzi się w żołądku i może przedostawać się do przełyku, powodując zgagę i nudności.

Dlaczego jednak nie chce nam się jeść? Tu wyjaśnienie jest trochę bardziej skomplikowane i kluczową rolę odgrywają w nim dwa hormony: grelina (hormon głodu) i leptyna (hormon sytości), które wzajemnie na siebie oddziałują.

Grelina odgrywa w organizmie bardzo ważną rolę – odpowiada m.in. za perystaltykę jelit, wydzielanie kwasu żołądkowego, za odczucia związane ze smakiem, a także bierze udział w metabolizmie glukozy. W dużym skrócie: ma wywoływać głód. Natomiast leptyna działa odwrotnie – przeciwdziała grelinie poprzez zmniejszenie apetytu. Gdy organizm jest w normalnym stanie, te hormony regulują się automatycznie – organizm wysyła w ciągu dnia kilka sygnałów o głodzie (działanie greliny), a podczas jedzenia nasz apetyt wyhamowuje (działanie leptyny).

Ale to działanie może zostać zaburzone, jeśli zignorujesz sygnały głodu i nie będziesz regularnie jeść. U większości osób w takiej sytuacji poziom greliny będzie się zwiększał i będzie rosło uczucie głodu, ale u niektórych osób – tych, którzy mają większą wrażliwość na wahania tych hormonów – efekt może być odwrotny. To znaczy, może u nich pojawić się uczucie nudności, bóle brzucha, a tym samym niechęć do przełknięcia czegokolwiek. W takich przypadkach warto zgłosić się do lekarza, bo może to świadczyć o zespole metabolicznym, który może wiązać się ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi, nieprawidłowym poziomem cholesterolu czy podwyższonym ciśnieniem krwi.