Zamknij

Biegunka po antybiotyku. Co robić? Co jeść? [WYJAŚNIAMY]

26.10.2021
Aktualizacja: 26.10.2021 10:25
Biegunka po antybiotyku
fot. Shutterstock

Większość osób przyjmujących antybiotyki zmaga się z biegunką. To częsty problem spowodowany zaburzeniem flory bakteryjnej jelita. Luźne stolce mogą występować w trakcie kuracji antybiotykiem, a nawet po jej zakończeniu. Dlatego warto wiedzieć, co jeść i co stosować, by chronić jelita i uniknąć biegunki. 

  1. Biegunka po antybiotyku. Co robić?
  2. Biegunka po antybiotyku. Co jeść?

Biegunka po antybiotyku to biegunka, która występuje w trakcie zażywania antybiotyku lub po zakończeniu antybiotykoterapii. Biegunka poantybiotykowa jest jednym z najczęstszych działań niepożądanych leków przeciwdrobnoustrojowych.

Rozwolnienie po antybiotyku jest wynikiem zaburzenia równowagi między bakteriami zasiedlającymi naturalnie jelito grube, spowodowanym przez działanie antybiotyku.

Pod wpływem działania leku dochodzi do selekcji gatunków bakterii opornych na antybiotyk, ich wybiórczego namnażania się i toksycznego działania na jelito.

Biegunka po antybiotyku. Co robić?

Aby uniknąć biegunki, należy stosować leki osłonowe przy antybiotykoterapii (probiotyki). 

Probiotyki należy przyjmować w trakcie terapii i po jej zakończeniu. 

Nasilona biegunka może wpłynąć na farmakokinetykę antybiotyku, na przykład zmniejszyć wchłanianie z przewodu pokarmowego lub zwiększyć ryzyko działań niepożądanych na skutek odwodnienia. Dlatego po wystąpieniu ostrej biegunki, należy skontaktować się z lekarzem, który może zdecydować o odstawieniu lub zmianie leku. Nie wolno samodzielnie przerywać antybiotykoterapii. 

Ostrej biegunki nie wolno lekceważyć. Biegunka może zagrażać zdrowiu i życiu chorych. W największym niebezpieczeństwie są małe dzieci i osoby starsze. 

Biegunka po antybiotyku. Co jeść?

Oprócz probiotyków w kapsułkach warto spożywać tzw. naturalne probiotyki, które działają korzystnie na naturalną florę bakteryjną jelit. To przede wszystkim kefiry i jogurty naturalne. 

Gdy wystąpi biegunka, należy stosować dietę lekkostrawną. Unikać produktów bogatych w błonnik (w tym pełnoziarnistego pieczywa), napojów z kofeiną, słodyczy, owoców, surowych warzyw. 

Należy również pamiętać o nawadnianiu organizmu. Zaleca się wypijanie dużych ilości wody mineralnej oraz suplementację soli mineralnych — elektrolitów dostępnych w aptekach bez recepty.

Podczas rozwolnienia zalecana jest dieta zawierająca produkty o działaniu zapierającym. Należą do nich:

  • banany
  • gotowana marchew
  • dynia
  • ryż, kleik ryżowy
  • kisiel na mące ziemniaczanej
  • jabłka
  • białe pieczywo/sucharki
  • mus jabłkowy
  • czarne jagody
  • napar z suszonych jagód
  • niesłodzone kakao na wodzie

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Medycyna Praktyczna (mp.pl): termedia.pl