Amylaza w chorobach trzustki, wątroby, ślinianek. Czym jest amylaza?

05.02.2020
Aktualizacja: 05.02.2020 17:56
Badanie amylazy
fot. Shutterstock

Amylaza to niezwykle ważny enzym, który bierze udział w wielu procesach fizjologicznych, głównie w procesie trawienia. Oznaczenie poziomu amylazy jest jednym z podstawowych badań służących do diagnostyki trzustki, ale jej ,,poziom'' przydatny jest także w diagnostyce chorób jelit, ślinianek, wątroby. Dowiedz się, czym jest amylaza. O czym świadczy zwiększona aktywność amylazy?

Amylaza to enzym produkowany przede wszystkim przez trzustkę. Występuje w soku trzustkowym, wydalana jest przez nerki w moczu.

W mniejszej ilości amylaza wytwarzana jest także przez komórki wydzielnicze śluzówki jelita cienkiego, gruczoły mleczne, jajniki lub jądra.

Enzym ten odpowiada za rozkład skrobi oraz innych cukrów złożonych do cukrów prostych, dzięki czemu mogą one zostać wchłonięte z przewodu pokarmowego.

Aktywność amylazy można oznaczać we krwi i w moczu.

Amylaza: wskazania do badania

Wskazaniem do oznaczenia aktywności amylazy we krwi są objawy wskazujące na choroby trzustki: ostre zapalenie trzustki i zaostrzenie przewlekłego zapalenia trzustki, a także objawy wskazujące na choroby wątroby i ślinianek.

Objawy, które mogą sugerować chorobę trzustki to: nagły silny ból górnej i środkowej części brzucha, wymioty, wysoka gorączka, zatrzymanie gazów i stolca.

Kontrola amylazy zalecana jest także u osób, u których stwierdzono nadużywanie alkoholu. Alkohol wpływa negatywnie na trzustkę i może prowadzić do wystąpienia ostrego bądź przewlekłego stanu zapalnego.

Amylaza: podwyższona

Przyczyny zwiększenia aktywności amylazy we krwi:

  • ostre zapalenie trzustki
  • zaostrzenie przewlekłego zapalenia trzustki
  • zapalenie pęcherzyka żółciowego, pęknięcie wrzodu dwunastnicy, niedrożność jelit
  • choroby ślinianek
  • przewlekła niewydolność nerek
  • choroby wątroby
  • alkoholizm
  • niektóre nowotwory złośliwe – rak oskrzela, tarczycy, wątroby, jelita grubego, jajnika, prostaty, tarczycy.

Amylaza: obniżona

Obniżone wartości amylazy obserwuje się w mukowiscydozie. Przyczyną mogą być również genetyczne uwarunkowane niedobory.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.