Mleko UHT z kartonu - co warto o nim wiedzieć?

03.01.2018 14:15

Mleko UHT ma złą sławę. Przeciwnicy twierdzą, że poddane działaniu wysokiej temperatury traci swoje właściwości i w zasadzie staję się zabarwioną na biało wodą. Mleko w kartonie wywołuje kontrowersje również ze względu na długi okres przydatności. Jak podać dziecku coś, co może stać na półce przez długie miesiące? Należy zadać sobie pytanie, czy krytyka jest uzasadniona. Dowiedz się, jaki skład ma mleko UHT i czy jest zdrowe.

Mleko UHT z kartonu - co warto o nim wiedzieć? fot. East News

Mleko od wielu lat uznawane jest za zdrowy i potrzebny w diecie człowieka produkt. Przekonują nas do tego babcie, ciocie, kampanie społeczne i kampanie wizerunkowe znanych producentów. Na sklepowej półce znajdziemy najczęściej mleko UHT w kartonie, a także mleko w szklanej i plastikowej butelce. Jednak to właśnie UHT ląduje najczęściej w naszej lodówce. Jego zaletą jest niska cena, długa przydatność do spożycia i stosunkowo neutralny smak. Czy możemy zatem mówić, że pijemy prawdziwe mleko?

Mleko jest źródłem białka i witamin. Jest także źródłem wapnia, budulca kości i zębów. Z tego względu szczególnie poleca się picie mleka dzieciom i osobom chorym na osteoporozę. Mimo, że mleko dostępne w sprzedaży różni się od siebie, mitem jest, że mleko prosto od krowy jest najzdrowsze. Wyjaśnić należy, że nie pije się i nie sprzedaje mleka bezpośrednio po wydojeniu krowy. Takie mleko również podlega drobnej obróbce - chociażby przecedzeniu, co umożliwia pozbycie się zanieczyszczeń i błonki białkowej. Mleko od krowy, dostępne w sprzedaży, poddawane jest dodatkowo obróbce cieplnej, by wyeliminować potencjalną obecność drobnoustrojów chorobotwórczych.

"

Mleko składa się z wody (prawie 90%), tłuszczu, protein, cukru (laktozy) i minerałów. "

Mleko UHT - czy jest zdrowe?

Mleko UHT (z ang. Ultra High Temperature) to mleko spożywcze, które spotkamy w każdym sklepie. Czy różni się od ''mleka od krowy''? W zasadzie mleko UHT to również mleko pochodzące od krowy, zostaje jednak poddane działaniu bardzo wysokiej temperatury w procesie zwanym sterylizacją. Polega to na szybkim ogrzaniu mleka do temperatury nie mniejszej niż 135 stopni Celsjusza i utrzymaniu go w tej temperaturze przez krótki czas. Następnie szybko schładza się mleko do temperatury około 20 stopni Celsjusza. Sterylizacja ma na celu całkowite zniszczenie drobnoustrojów, które mogą występować w surowym mleku.

"

Mleko UHT po obróbce termicznej pozbawione jest drobnoustrojów - nawet tych korzystnych dla człowieka. Dlatego mleko UHT pije się głównie ze względu na białko, węglowodany, wapń, witaminy A i D oraz ryboflawiny. "

Mleko UHT po sterylizacji rozlewa się do hermetycznych, czystych biologicznie opakowań - kartonów lub butelek. Najczęściej jednak stosuje się kartony z naprzemiennie ułożonymi warstewkami polietylenu, papieru i folii aluminiowej. Samo rozlewanie również odbywa się w sterylnych warunkach, dzięki czemu mleko (pozbawione mikroorganizmów), ma bardzo długi okres przydatności bez konieczności stosowania konserwantów chemicznych.

Producenci mleka starają się tak dobierać temperaturę podgrzewania, by zniszczyć drobnoustroje, ale jednocześnie w jak najmniejszym stopniu wpłynąć na zawartość składników odżywczych oraz smak i zapach mleka. Niestety, nie można mieć wszystkiego. Mleko sterylizowane w tak wysokiej temperaturze traci swój specyficzny smak, który staje się neutralny.

CZY MLEKO UHT MA WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE? Pomimo ogrzewania mleka w wysokiej temperaturze zawartość białka, laktozy, tłuszczu i części witamin (witaminy B2, A, D) zmienia się nieznacznie. Wszystko dlatego, że mleko ogrzewane jest przez bardzo krótki czas – czas wystarczający do zniszczenia mikroorganizmów, ale niewystarczający do zniszczenia większości składników odżywczych. W mleku sterylizowanym UHT zachodzą znacznie większe straty witamin niż w mleku pasteryzowanym. Najwyższe straty dotyczą folianów, tiaminy, witaminy B12, B1 i C.

Dodatkowo, pod wpływem ogrzewania mleka metodą UHT, niewielka ilość laktozy ulega przekształceniu w laktulozę, która również jest węglowodanem. Laktuloza nie jest przyswajalna przez organizm człowieka, ale ma korzystny wpływ na rozwój mikroflory w przewodzie pokarmowym. Z tego powodu laktuloza uważana jest za prebiotyk i często dodawana do mlecznych odżywek dla niemowląt.

Można zatem powiedzieć, że mleko UHT jest odpowiednio ''wyczyszczone''. Nie posiada już tak charakterystycznego smaku, jak świeże mleko, ale jest bezpieczne dla zdrowia. Pomimo, że w wyniku działania wysokiej temperatury traci niektóre wartości odżywcze, jest wolne od niebezpiecznych mikroorganizmów.

REKLAMA WYROBOW SPOLDZIELNI MLECZARSKIEJ LACPOL.WARSZAWA 1979
Reklama wyrobów Spółdzielni Mleczarskiej LACPOL, Warszawa 1979 rok.  Fot. East News

Mleko pasteryzowane ''świeże'' - lepsze od UHT?

Mleko ''świeże'' dostępne w butelce przechowywanej w lodówkach poddawane jest procesowi pasteryzacji. Pasteryzacja przebiega w znacznie niższej temperaturze, ale przez dłuższy czas. Mleko poddaje się działaniu wysokiej temperatury nawet przez kilkanaście minut. To wpływa na zachowanie wartości odżywczych, ale jest też przyczyną zmniejszenia okresu przydatności. Mleko z butelki, określane jako świeże, można najczęsciej przechowywać przez ok. 7 dni - po otwarciu zaledwie 2-3 dni. Takie mleko psuje się szybciej niż UHT, ale może być wykorzystywane do dalszego przetworzenia - robienia serów i jogurtów.

Zagłosuj

Jakie mleko pijesz?

Źródło:

Czy warto pić mleko UHT? Jakie są jego wartości odżywcze?, Opracowanie: dr hab. inż. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, Zakład Biotechnologii Mleka, Wydział Nauk o Żywności, SGGW w Warszawie, czytajsklad.com

Mleko UHT – fakty i mity, wiadomoscihandlowe.pl

________
zdrowie.radiozet.pl/nk

Oceń