Imbir na przeziębienie i trawienie. Jakie ma właściwości?

18.12.2017 13:37

Imbir jest jedną z najzdrowszych roślin na świecie. Ta bylina o nieregularnych kształtach, używana jest powszechnie do gotowania, szczególnie w kuchni orientalnej. Jest także stosowany od tysięcy lat w celach leczniczych. Imbir znany jest ze swoich właściwości łagodzących mdłości, chorobę lokomocyjną i ból. Dowiedz się, jakie właściwości ma imbir. Jak stosować imbir w leczeniu popularnych dolegliwości?

Imbir na przeziębienie i trawienie. Jakie ma właściwości? fot. East News

Imbir to roślina kwitnąca, która pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej Azji. Należy do rodziny imbirowatych i jest blisko spokrewniona z kurkumą i kardamonem. Kłącze imbiru jest powszechnie używane jako przyprawa. Jest często nazywane korzeniem imbiru lub po prostu imbirem. Kłącza imbiru mogą być spożywane świeże po obraniu ze skórki, a także sproszkowane, suszone jako przyprawa do dań, w postaci olejku lub soku. Imbir jest uprawiany w Indiach, Indonezji, Australii, na Fidżi i Jamajce.

Historia imbiru sięga ponad 5000 lat, kiedy to starożytny chiński filozof Konfucjusz, odkrył jego leczniczą moc. Imbir był uznanym przez Rzymian symbolem bogactwa i płodności. W XIII wieku został wysuszony i wysłany do różnych krajów, by zwiększyć jego okres przydatności do spożycia. Uważa się, że już niewielka ilość imbiru w tamtych czasach była równa cenie całej owcy. Niewątpliwie imbir jest jedną z najpotężniejszych przypraw na świecie i był wysoko ceniony za swoje właściwości lecznicze i terapeutyczne. Za wyjątkowy zapach i aromat imbiru odpowiadają naturalne olejki eteryczne (gingerole), dzięki którym imbir może pochwalić się właściwościami leczniczymi. Mają silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Imbir jest rośliną opisywaną w medycynie chińskiej, tybetańskiej oraz w Ajurwedzie. W tradycyjnej japońskiej medycynie Kampo wyróżnia się Shokyo o działaniu przeciwwymiotnym i przeciwgorączkowym oraz Kankyo, który hamuje kaszel i upłynnia wydzielinę. Suszone kłącze znajduje zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości gastrycznych, przy złym trawieniu, braku apetytu, wzdęciach, przewlekłym zapaleniu jelit, a także w schorzeniach dróg moczowych. Imbirowi przypisuje się wiele właściwości, niektóre mogą naprawdę zaskakiwać.

Właściwości zdrowotne imbiru

IMBIR NA PORANNE MDŁOŚCI

Kiedyś imbir stosowano jako środek przeciw chorobie morskiej, ale badania wskazują, że jest również skuteczny w łagodzeniu mdłości przy chorobie lokomocyjnej, mdłości pooperacyjnych, a nawet porannych mdłości w okresie ciąży. Imbir działa profilaktycznie, należy go spożywać np. przed planowaną podróżą. Żucie surowego imbiru lub picie herbaty imbirowej jest częstym domowym lekarstwem na nudności. Imbirowe preparaty na mdłości dostępne są także w postaci pastylek do ssania lub cukierków. Jeśli jesteś w ciąży i chcesz wypróbować imbir, jako środek na mdłości, skonsultuj się z lekarzem. Spożywanie dużych ilości imbiru w ciąży może mieć negatywne skutki.

IMBIR NA TRAWIENIE

Działanie żółciopędne oraz pobudzające motorykę przewodu pokarmowego przypisywane jest aktywnym składnikom olejku eterycznego. Połączenie soku imbirowego, soli i limonki przed lub po posiłku ułatwia trawienie pokarmu.

IMBIR NA BÓL I OBRZĘK

Imbir ma działanie przeciwbólowe i przeciwmigrenowe, może zmniejszyć bóle mięśni. Wykazano, że imbir jest skutecznym środkiem przeciwko bólowi mięśni wywołanemu wysiłkiem fizycznym. Badania kliniczne donoszą o odczuwanej przez pacjentów uldze w bólu i zmniejszeniu obrzmienia, a także braku efektów ubocznych przy spożywaniu imbiru od 3 miesięcy do 2,5 lat. Badania wykazały również skuteczność wyciągu z kłącza imbiru w leczeniu chorób reumatycznych. Obecnie preparaty z imbiru stosowane są jako leki pomocnicze.

IMBIR NA OBNIŻENIE POZIOMU CUKRU WE KRWI

Spożywanie imbiru może obniżyć poziom cukru we krwi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.

IMBIR NA BÓLE MENSTRUACYJNE

Imbir w proszku może znacznie zmniejszyć ból menstruacyjny. W badaniu z udziałem kilkuset kobiet wykazano, że zastosowanie imbiru w celu złagodzenia bólu menstruacyjnego było równie skuteczne, jak uśmierzanie bólu lekami przeciwbólowymi. Badanie obejmowało spożywanie imbiru przez pierwsze trzy dni menstruacji.

IMBIR NA WYSOKIE CIŚNIENIE KRWI

Związki chemiczne zawarte w imbirze mogą pomóc w zmniejszeniu nadciśnienia lub wysokiego ciśnienia krwi. Spożywanie imbiru zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi w tętnicach i naczyniach krwionośnych. Imbir obniża także poziom złego cholesterolu we krwi, ma działanie przeciwmiażdżycowe. Zaleca się spożywać łyżkę świeżego soku imbirowego dwa razy dziennie, ale wcześniej należy skonsultować się z lekarzem i wykluczyć wszelkie przeciwwskazania.

IMBIR NA RAKA

Działanie przeciwrakowe imbiru wynikają głównie z jego właściwości antyoksydacyjnych oraz przeciwzapalnych. Właściwości przeciwnowotworowe przypisuje się także 6-gingerolowi, substancji, która znajduje się w dużych ilościach w surowym imbirze. Istnieją pewne, choć ograniczone, dowody na to, że imbir może być skuteczny przeciwko rakowi trzustki, rakowi piersi i rakowi jajnika. Trzeba natomiast traktować te właściwości z rezerwą. Nie potwierdzono jednoznacznie w żadnym badaniu, że leczenie z wykorzystaniem imbiru przynosi oczekiwane skutki w leczeniu nowotworów.

IMBIR NA INFEKCJE

Gingerol, aktywny składnik imbiru, może pomóc zmniejszyć ryzyko infekcji. W rzeczywistości imbir może hamować wzrost wielu różnych rodzajów bakterii. Jest też bardzo skuteczny w zwalczaniu bakterii jamy ustnej związanych z chorobami zapalnymi w dziąseł, takimi jak zapalenie dziąseł i zapalenie przyzębia. Świeży imbir stosuje się w czasie leczenia infekcji dróg oddechowych.

IMBIR NA TRĄDZIK

Trądzik jest stanem zapalnym, a imbir znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Jest to naturalny i skuteczny środek wykorzystywany w domowym leczeniu trądziku i blizn potrądzikowych. Możesz bezpośrednio nałożyć niewielką ilość soku imbirowego na obszar dotknięty chorobą i pozostawić go na 5 minut. Następnie umyć twarz letnią wodą. Możesz też użyć soku do zrobienia imbirowej herbaty, która doskonale nadaje się do odtruwania skóry. Osoby, u których występuję ostra postać trądziku, powinny w pierwszej kolejności skonsultować się z lekarzem i ustalić najlepszą metodę leczenia.

Inne właściwości imbiru:

  • działanie przeciwzapalnie, przeciwwirusowoe, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicze,
  • ma właściwości napotne i wykrztuśne,
  • wykazuje działanie przeciwwrzodowe,
  • neutralizuje nieświeży oddech,
  • wykorzystywany jest w kosmetykach przeciwzmarszczkowych.

Sok z imbiru i kurkumy wzmacnia odporność. Jest szczególnie skuteczny w okresie zimowym, gdy częściej chorujemy i czujemy się znacznie gorzej. Jak zrobić sok na odporność?

Źródło: nissiax83/youtube

Zagłosuj

Lubisz smak i zapach imbiru?

Bibliografia:
Wojciech Cisowski, Adam Kowalczyk, Joanna Jamontt, Kłącze imbiru – zastosowanie lecznicze oraz składniki czynne, Katedra i Zakład Farmakognozji Akademii Medycznej we Wrocławiu, Borgis - Postępy Fitoterapii 2/2004, s. 71-76/czytelniamedyczna.pl

________
zdrowie.radiozet.pl/nk

Oceń