Wirus zapalenia wątroby typu A w mrożonych granatach. Uważaj na nie!

07.06.2018 11:07

Zjadła mrożone granaty i zaraziła się wirusowym zapaleniem wątroby typu A (żółtaczka pokarmowa). Niestety po kilku dniach zmarła – podało BBC. Poznaj historię 64-letniej Australijki.

Owoc granatu fot. Fotolia

Zakażone wirusem WZW A granaty

64-latka z Australii jest tragiczną ofiarą zatrutej mrożonej żywności. Australijka zjadła produkt lokalnej firmy, Creative Gourmet, specjalizującej się w sprzedaży mrożonych owoców. Wykazano, że po spożyciu jej produktów – chodzi dokładnie o mrożone egipskie granaty – na wirusowe zapalenie wątroby typu A (żółtaczka pokarmowa) zachorowały 24 osoby. Jedna z nich zmarła. Reszta powoli wraca do zdrowia.

Do zdarzenia doszło na południu Australii. Tamtejsze lokalne władze zaapelowały o sprawdzenie zamrażarek i zutylizowanie produktów tej firmy. Ocenia się, że na rynek trafiło około 2000 paczek z tymi owocami.

To drugi taki przypadek w historii tej firmy. W zeszłym roku ten sam producent został zmuszony do wycofania swoich produktów z rynku, gdy okazało się, że produkowane przez niego mrożone jagody są zakażone tym samym wirusem wywołującym żółtaczkę pokarmową.

Natomiast na początku tego roku siedmiu Australijczyków zmarło, a kilkadziesiąt zachorowało, po zjedzeniu melonów skażonych bakteriami listerii kupowanych od lokalnego hodowcy.

Jakie objawy świadczą o żółtaczce pokarmowej?

Wirus zapalenia wątroby typu A jest bardzo wytrzymały i charakteryzuje go długi okres wylęgania – od 15 do 50 dni. Po tym czasie pojawiają się pierwsze objawy choroby przypominające objawy grypy – gorączka, ogólne osłabienie, a także nudności lub biegunka.

Później pojawiają się inne objawy, takie jak:

•    zażółcenie skóry i twardówek oczu (najbardziej charakterystyczny i widoczny objaw choroby),
•    odbarwienie stolca i moczu (na ciemniejszy, piwny kolor),
•    powiększenie wątroby.

Ważne! U dzieci do 5. roku życia wirusowe zapalenie wątroby typu A może być bezobjawowe (szacuje się, że jest tak u 90 proc. przypadków). Natomiast osoby dorosłe chorują pełnoobjawowo, a ryzyko ciężkiego przebiegu WZW A wzrasta wraz z wiekiem.

Dowiedz się więcej: Wszystko, co musisz wiedzieć, by nie zarazić się żółtaczką

Żółtaczka pokarmowa – jak się można nią zarazić?

Żółtaczkę pokarmową (czyli wirusowe zapalenie wątroby typu A) wywołuje wirus zapalenia wątroby typu A (HAV). Do zakażenia tym wirusem dochodzi najczęściej drogą pokarmową (fekalno-oralną) – po kontakcie z wydzielinami chorego lub zakażonymi produktami (np. woda w formie kostek lodu, gdy przygotowująca je osoba jest nosicielem wirusa, czy nieumyte lub źle umyte warzywa czy owoce zanieczyszczone fekaliami).

Zarazić się można również poprzez kontakty seksualne (zwłaszcza analne), bliski kontakt z osobami zakażonymi oraz przez krew (choć jest to niewielkie ryzyko).

Ważne! Zanim pojawią się pierwsze objawy, choroba rozwija się bezobjawowo. Przez 2-3 tygodnie wirus może być wydalany z kałem. Jeśli nie zachowamy dbałości o higienę osobistą i zdarzy się nam nie umyć rąk po skorzystaniu z ubikacji, nieświadomie możemy zarażać innych ludzi, rozprzestrzeniając wirusa w swoim otoczeniu.

TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:

Źródło: BBC.com

-------------------

zdrowie.radiozet.pl/ mk

Oceń