Słuchaj
Damian Michałowski, Michał Korościel
Damian Michałowski, Michał Korościel
Marcin Sońta , Mateusz Ptaszyński
Justyna Dżbik, Kamil Nosel
Hubert Radzikowski
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Hamburger – najpopularniejszy fast food świata. Dziś ma swoje święto!

28.05.2018 20:25

Ma prawie tyle samo kalorii co tradycyjny schabowy, ale na świecie cieszy się dużo większym uznaniem. Najwięcej hamburgerów sprzedaje McDonald's – co sekundę aż 75 sztuk, ale rodowód tej potrawy wcale nie wywodzi się z USA, tylko z... niemieckiego Hamburga. Dziś niemal każdy kraj ma swój ulubiony sposób na przyrządzanie tej szybko zaspokajającej głód kanapki.

Hamburger, Światowy Dzień Hamburgera, Najpopularniejszy fast food na świecie fot. Shutterstock

Choć hamburgery powszechnie kojarzą się ze Stanami Zjednoczonymi i stały się symbolem amerykańskiego stylu życia, to jednak kanapki z siekaną wołowiną znane są już od czasów średniowiecza. Źródła historyczne podają, że ubodzy Niemcy z okolic Hamburga już w XV wieku mieli zaczerpnąć ten zwyczaj od Tatarów, którzy słynęli ze spożywania surowego, dobrze posiekanego mięsa z dodatkiem przypraw (czyli klasycznego "tatara").

Jedzenie hamburgerów zalecał... wojskowy lekarz podczas Wojny Secesyjnej!

Do rozpowszechnienia spożywania tej popularnej wśród niemieckich emigrantów potrawy w Ameryce w kolejnych latach przyczynił się zaś wojskowy lekarz – dr J.H. Salisbury, który włączył hamburgery do zaleceń żywieniowych dla żołnierzy uczestniczących w Wojnie Secesyjnej. Jego zdaniem spożywanie warzyw miało tylko osłabiać wojsko. Sił na polu walki miały dodawać natomiast kanapki z siekanej wołowiny (najlepiej trzy razy dziennie) oraz... kawa. Co ciekawe, pierwotne wersje amerykańskich hamburgerów były nawet nazywane "stekami Salisbury". Słynny wojskowy lekarz uważał bowiem, że potrawa ta ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy, dlatego jej spożywanie miało mieć wręcz działanie prozdrowotne.

Zrzut ekranu 2018-05-28 o 20.27.07
fot. Naval Historical Foundation

Hamburger w klasycznej postaci – takiej, która przetrwała do dziś – objawił się światu jednak dopiero na początku XX wieku, podczas Światowych Targów w St. Louis. Fletcher Davis, który oprócz zajmowania się garncarstwem prowadził też bar w Teksasie, miał serwować gościom prezentowanej tam wystawy przekąskę, która wkrótce rozpowszechniała się w całych Stanach.

Prawdziwa rewolucja dla hamburgerów rozpoczęła się zaś w 1940 roku, kiedy przy słynnej drodze Route 66 w Kalifornii powstał pierwszy McDonald's.  Powszechna komercjalizacja tej potrawy nastąpiła dopiero w latach 70. Wtedy zarządzanie firmą objął Ray Kroc. Wkrótce powstał pierwszy Big Mac i cały świat zaczął przejmować od Amerykanów modę na ten fast food.

Co kraj, to obyczaj – nawet jeśli chodzi o przepis na hamburgery

Dziś hamburgery stały się tak powszechne, że nawet wegetarianie nie mogą obyć się bez własnych, bezmięsnych wersji tej popularnej potrawy. Niemal w każdym kraju można spotkać się z nieco odmiennymi sposobami na przyrządzanie tej szybko zaspokajającej głód przekąski.

W Polsce mięso wchodzące w skład hamburgerów przygotowywane jest często podobnie jak klasyczne kotlety mielone, ale w innych państwach można spotkać się z odmiennymi przepisami.

Zobaczcie, czym się różnią amerykańskie hamburgery od ich francuskich, meksykańskich i japońskich odpowiedników!

Jajka, chorizo i guacamole – popularne dodatki do hamburgerów

Amerykanie doprawiają mięso na hamburgery sproszkowaną cebulą, dodają do niego kawałek cheddara a w bułkę wkładają smażony bekon.

Francuzi wolą nieco bardziej wyrafinowaną wersję z musztardą, specjalnie roztapianym serem, karmelizowaną cebulą i rukolą.

Sekretnym składnikiem japońskich burgerów (w serwowanych w "bułeczkach" z ryżu) jest natomiast bułka tarta, sos wołowy oraz... smażone jajko!

Meksykanie nie wyobrażają zaś sobie hamburgerów bez sporej porcji chilli, klasycznej kiełbasy chorizo pachnącej mieloną papryką, guacamole z awokado oraz posypki ze słynnego sera Cotija i pomidorowej salsy Pico de gallo (która w dosłownym tłumaczeniu oznacza "dziób koguta").

TO CIĘ ZAINTERESUJE:

źródło: Naval Historical Foundation

_____

zdrowie.radiozet.pl/π

Oceń