Stosujesz "dietę pudełkową"? Sanepid ma zastrzeżenia do ich dostawców!

02.06.2017 18:39

Gotowe posiłki w pudełkach dostarczanych pod wskazany adres stały hitem ostatnich lat - głównie wśród mieszkańców wielkich miast. Okazuje się, że firmy, które je przygotowują, mają sporo na sumieniu. Służby sanitarne ostrzegają, że nawet połowa z nich nie spełnia norm dotyczących jakości pożywienia oraz warunków sanitarnych.

Stosujesz "dietę pudełkową"? Sanepid ma zastrzeżenia do ich dostawców! fot. East News

Jeszcze nie tak dawno temu "dieta pudełkowa" kojarzyła się głównie z celebrytami i gwiazdami ekranu promującymi modę na zdrowy styl życia. Dziś stosowana jest niemal powszechnie - zarówno przez osoby dbające o szczupłą sylwetkę czy stałych bywalców siłowni, jak i zwykłych pracowników korporacji, którzy nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie zdrowych posiłków.

Moda na spożywanie starannie wyselekcjonowanego jedzenia (bez nadmiaru tłuszczu, glutenu - najlepiej wegańskiego i w 100 proc. organicznego, pochodzącego wyłącznie z ekologicznych upraw) wymaga sporo wysiłku. Wielu ludzi zdecydowanych jest więc płacić spore pieniądze za dostarczanie im gotowego jedzenia, zgodnego z ich filozofią żywienia lub aktualną dietą.

Ceny za takie usługi niektórym mogą się wydawać astronomiczne. 1500 zł za miesięczną dostawę pudełek dla jednej osoby mogłoby z powodzeniem wystarczyć na wyżywienie niejednej rodziny. Nic dziwnego więc, że szybko na rynku wyrosła nisza zaspokajająca potrzeby klientów zainteresowanych dostarczaniem im pudełek z jedzeniem przygotowywanym specjalnie dla nich. 

Kuchenne rewolucje u dostawców "diet pudełkowych"

Jak donosi tvn24bis.pl, Sanepid ma zastrzeżenia niemal do połowy firm zajmujących się "cateringiem dietetycznym" lub dostarczaniem "diety pudełkowej" na Mazowszu.

Na 45 przedsiębiorstw skontrolowanych przez służby sanitarne w 2016 roku aż 20 nie spełniało podstawowych norm dotyczących zarówno jakości produktów używanych do przygotowywania posiłków, jak i warunków higienicznych. 

Informacje te potwierdza Joanna Narożniak z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie, która wyjaśnia, że:

"

Nieprawidłowości stwierdzane podczas kontroli dotyczyły przede wszystkim uchybień stanu sanitarno-higienicznego, stosowania środków spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia i rozszerzenia zakresu dotychczas prowadzonej działalności. "

Przeterminowane produkty przechowywane w nieprawidłowy sposób, robactwo, brudne blaty, naczynia, sprzęt kuchenny czy lodówki bez odpowiednich atestów to tylko niektóre z uchybień, które kontrolerom udało się znaleźć w miejscach powstawania żywności dla klientów korzystających z oferty firm zajmujących się dystrybucją "diet pudełkowych". Prawie połowie tego typu przedsiębiorstw sanepid zarzucił też brak znajomości zawartości alergenów w jedzeniu oraz miejsc, z których pochodziły organiczne produkty.

W trzech przypadkach, za prowadzenie działalności cateringowej bez odpowiednich zezwoleń, kara nałożona przez kontrolerów może wynieść nawet ponad 100 tys. zł. W pozostałych firmach kary zakończyły się mandatami, które w sumie wyniosły 6,5 tys. zł.

____

zdrowie.radiozet.pl/π

Oceń