Pasta z orzechów zamiast masła orzechowego? Producenci znaleźli sposób na unijne przepisy

05.03.2018 12:06

„Sojowe latte”, którego nie mógł sobie odmówić żaden europejski hipster, wkrótce będzie musiało odejść do lamusa. Podobnie jak uwielbiane przez Amerykanów „masło orzechowe”. Na terenie Unii Europejskiej wprowadzono bowiem zakaz używania takich nazw jak mleko czy masło dla produktów roślinnych, by nie wprowadzać klientów w błąd. Wystarczy jednak drobny wybieg, by dostosować się do nowego prawa. Na czym polega?

Pasta z orzechów zamiast masła orzechowego? Producenci znaleźli sposób na unijne przepisy fot. Hendraxu/fotolia.pl

Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej zaserwował nam porcję kolejnych absurdów, których nie powstydziłby się żaden wielbiciel absurdów rodem z filmów Barei czy amator wyrobów czekoladopodobnych, doskonale znanych każdemu, komu przyszło doświadczyć mroków PRL-u.

W przeszłości Unia uznała, że marchewka to... owoc, a ślimak to... ryba, z czego drwiono na całym świecie. Teraz z kolei, zgodnie z najnowszym postanowieniem unijnych urzędników, nie będzie się już można posługiwać takimi nazwami jak: mleko kokosowe, śmietanka kokosowa, masło orzechowe, masło i mleko migdałowe czy masło kakaowe. Dlaczego?

Wszystko przez skrupulatnych Niemców, a właściwie niemieckie stowarzyszenie walczące z nieuczciwą konkurencją, które oskarżyło znanego producenta żywności wegańskiej i wegetariańskiej — spółkę Tofu Town — o bezprawne posługiwanie się nieprawidłowym nazewnictwem wprowadzającym w błąd klientów.

Nowy zakaz będą mogli ominąć tylko producenci, których produkty są dostępne w sprzedaży dłużej niż 30 lat. W Polsce wybieg ten nie znajdzie jednak zastosowania, bo żaden wytwórca takich towarów nie działa na rynku tak długo. Pod koniec lat 80. na masło orzechowe mogli liczyć tylko ci, którzy dostawali paczki z zagranicy lub udało się im przemycić małe co nieco podczas wyjazdu do krajów, w których na sklepowych półkach było coś więcej niż tylko ocet. 

Zagłosuj

Czy popierasz nowe przepisy dotyczące produktów roślinnych, w przypadku których nie będzie można stosować tradycyjnych nazw, tj. mleko, masło, czy śmietana?

Pasta zamiast masła, napój zamiast mleka

Polscy producenci będą zatem musieli dostosować się do nowych przepisów, modyfikując nazwy oferowanych przez nich towarów do wymogów UE. W przeciwnym razie będą im grozić kary pieniężne. Jeśli więc nie chcą płacić grzywien, będą musieli spełnić unijne wytyczne. Portal Wirtualna Polska zapytał przedstawicieli firm oferujących tego typu produkty o to, w jaki sposób będą przystosowywać się do nowego prawa. 

Paweł Ciuraj, reprezentujący markę Foods by Ann, stworzoną przez Annę Lewandowską, odpowiedział, że w planach mają zastąpienie masła orzechowego... pastą orzechową. Na podobny ruch zdecydował się też jeden z największych producentów „masła orzechowego” — firma Sante. Małgorzata Dziubała, dyrektor marketingu marki, potwierdziła, że pracownicy zrobią wszystko, by „sprostać nowym wytycznym”. Nie ma jednak mowy o tym, by przerwać produkcję i zaniechać sprzedaży oferowanych przez nich produktów.

Masła zastąpią więc pasty z konkretnych składników wchodzących w skład danego towaru. Mleka roślinne staną się zaś napojami roślinnymi. Mimo że tradycyjne określenia jak masło czy mleko w przypadku produktów z orzechów ziemnych, kokosowych, migdałów czy soi upowszechniły się na tyle, że nikomu nie kojarzą się z nabiałem pochodzącym od krów, to jednak Unia pozostaje w tej kwestii bezwzględna i zabrania naśladowania nazw, które mogą wprowadzać klientów w błąd.

Europejscy weganie i miłośnicy roślinnych zamienników popularnych produktów będą zatem musieli przyzwyczaić się do tego, że masło, mleko czy śmietana nie jest już dla nich. Producenci tego typu towarów będą się natomiast musieli wykazać sporą zdolnością słowotwórczą, by opisowo przedstawić nazwy, które już dawno zdążyły się dobrze zakorzenić w świadomości konsumentów — nie tylko tych, którzy stronią od produktów pochodzących od zwierząt.

Zagłosuj

Czy według Ciebie zakaz używania tradycyjnych nazw jak "masło" czy "mleko" w przypadku produktów roślinnych ma sens?

_____

zdrowie.radiozet.pl/π

Oceń