Oto, jak należy obierać czosnek. Ten trik stał się hitem w sieci

21.06.2019
Aktualizacja: 21.06.2019 12:19
Na co  dobry jest czosnek?

Czosnek jest powszechnie stosowany jako środek aromatyzujący w kuchni, ale także w celu zapobiegania i leczenia stanów zapalnych i chorób. Pewna internautka pokazała, jak błyskawicznie obiera czosnek. Film stał się hitem.  

Fakty o czosnku

  • Ma właściwości antybiotykowe.
  • Stosowany jest w leczeniu problemów z oddychaniem, pasożytów, złego trawienia i zmęczenia.
  • W całej historii na Bliskim Wschodzie, w Azji Wschodniej i Nepalu czosnek był stosowany w leczeniu zapalenia oskrzeli, nadciśnienia (wysokie ciśnienie krwi), gruźlicy (TB), zaburzeń wątroby, czerwonki, wzdęć, kolki, robaków jelitowych, reumatyzmu, cukrzycy i gorączki.
  • W czasie wojny, przy niedostatku leków zmiażdżony czosnek kładziono na trudno gojące się rany.
  • Obniża zbyt wysoki poziom cukru we krwi, czyli redukuje ryzyko powikłań cukrzycowych.
  • Występujący w czosnku ajoen zaburza chemiczną komunikację między bakteriami i uniemożliwia im tworzenie tzw. biofilmu, struktury wytwarzanej przez bakterie, by chronić się przed niekorzystnymi warunkami środowiskowymi, np. przed wpływem antybiotyku.

Czosnek używany do celów kulinarnych,  zdrowotnych i terapeutycznych

Duże badanie prowadzone w Wielkiej Brytanii między listopadem a grudniem 2015 r. pokazało, że wzbogacenie potraw trzy gramowym dodatkiem siekanego czosnku przyniosło zmniejszenie częstości zachorowań na grypę i przeziębienie o 63%. To jednak niejedyne badania naukowe opublikowane w znanych, renomowanych czasopismach naukowych - potwierdzają one korzyści terapeutyczne czosnku.

Ludzie, którzy jedli surowy czosnek co najmniej dwa razy w tygodniu podczas 7-letniego okresu badania, mieli o 44% niższe ryzyko rozwoju raka płuc. Tak wynika z badań przeprowadzonych w Jiangsu Provincial Center for Disease Control and Prevention w Chinach.

Naukowcy, którzy opublikowali swoje badania w czasopiśmie Cancer Prevention Research, przeprowadzili bezpośrednie wywiady z 1424 pacjentami z rakiem płuc i 4543 ze zdrowymi osobami. Pytano ich o dietę i styl życia, palenie papierosów i częstotliwości spożywania czosnku. Autorzy badania zaobserwowali, że związek ochronny między spożyciem surowego czosnku a rakiem płuc. Według nich czosnek może potencjalnie służyć jako środek chemoprewencyjny w raku płuc.

Trik z czosnkiem

Zanim włączysz czosnek do swojej diety, musisz poznać pewien trik, który od niedawna krąży w sieci. Internautka na Twitterze, zaprezentowała „przełomową” technikę. Post ma już ponad 21 milionów wyświetleń, blisko pół miliona polubień i została podana dalej prawie 150 tys. razy. Autorka skromnie pisze, że po prostu gotuje dużo koreańskich potraw i przez lata uznała tę metodę za najlepszą.

Nagranie zamieszczone na Twitterze przekonuje, że przy odpowiednim wbijaniu noża w ząbki czosnku i lekkim podkręceniu przy wyciąganiu, można osiągnąć świetny efekt i jednocześnie duże tempo pracy. 

Źródło: Medical News Today, Gazeta Wyborcza