Słuchaj
Michał Korościel, Damian Michałowski
Marcin Sońta , Mateusz Ptaszyński
Justyna Dżbik, Kamil Nosel
Hubert Radzikowski
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Nie jedz nasion jabłek! Mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia

27.06.2018 12:33

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Zawierają małe, czarne nasiona, które są gorzkie w smaku i dlatego uważane są za niejadalne. Niektóre osoby zjadają je, uważając za zdrową przekąskę, inne twierdzą, że są one trujące. Kto ma rację?

Nasiona jabłek mogą być trujące fot. Shutterstock

Nasiona jabłek zostały dokładnie przebadane przez naukowców. Okazało się, że zawierają one związek znany jako amigdalina, czyli witaminę B17.

Czym jest amigdalina?

Witamina B17 jest związkiem chemicznym z grupy glikozydów. Nie należy do związków organicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania człowieka, ale dla roślin już tak – jest częścią chemicznej obrony nasion. Występuje w wielu nasionach owoców, takich jak pigwa, morela, śliwki, brzoskwinie, wiśnie, jabłka, gruszki i nektarynki, a także w pestkach migdałowca oraz orzechach makadamia i nerkowca. Mniejsze ilości tego związku zawierają również: dziko rosnące jagody (jeżyna, żurawina, aronia, czarny bez, malina, truskawka), warzywa strączkowe (fasola, bób, ciecierzyca, soczewica), nasiona lnu, sezam, pędy bambusa i ziarna zbóż (jęczmień, owies, pszenica, gryka, proso, żyto, brązowy ryż).

Amigdalina w stanie nienaruszonym nie jest szkodliwa, ale gdy nasiona zostaną uszkodzone (w trakcie przeżuwania czy trawienia) związek ten rozpada się na cyjanowodór. I w tej postaci jest bardzo trujący, a w dużych dawkach nawet śmiertelny (w dawnych czasach była to bardzo popularna trucizna).

W jakich dawkach cyjanowodór jest trujący?

Spożywanie 0,5-3,5 mg cyjanowodoru na każdy kilogram ciała może prowadzić do poważnego zatrucia, powodując śpiączkę, porażenie, niewydolność serca i płuc, a nawet śmierć. Dawką śmiertelną dla osoby dorosłej o wadze około 81 kg jest około 41-286 mg cyjanowodoru (to jest około 243-6804 ziaren jabłek, a jedno jabłko zawiera maksymalnie około 20 pestek). W przypadku małych dzieci ta dawka jest jeszcze niższa.

Niższe ilości cyjanku mogą powodować łagodniejsze objawy, takie jak ból głowy, nudności, wymioty, skurcze żołądka, zawroty głowy, osłabienie i dezorientacja.

Czy nasiona jabłek są niebezpieczne?

Zawartość amigdaliny w jednym gramie nasion jabłoni waha się w zakresie 1-4 mg w zależności od odmiany, jednak ilość cyjanowodoru  pochodzącego z nasion jabłoni jest znacznie mniejsza. Jeden gram drobno zmielonych lub przeżuwanych nasion jabłoni może dostarczyć do 0,06-0,24 mg cyjanku. Oznacza to, że dostarczymy organizmowi trującą dawkę cyjanku, gdy zjemy 2 filiżanki zmielonych nasion jabłoni.

Śmiertelna dawka nasion jabłek zależy od wielu czynników, m.in. masy ciała, indywidualnej tolerancji i rodzaju jabłka. Jednak mniejsze ilości mogą powodować inne dolegliwości, np. nudności.
Właśnie z tego powodu lepiej usuwać gniazdka nasienne przed zjedzeniem jabłka. Pamiętajmy, że skórka i miąższ jabłka są bardzo zdrowe i nie stanowią zagrożenie dla zdrowia.

Ważne! Jeśli przypadkowo zjesz kilka nasion jabłek, nie panikuj. Od tego się nie umiera!

TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:

Źródło: Medical News Today
----------------------------------
zdrowie.radiozet.pl/mk

Oceń