Mrożone truskawki z Polski z wirusem WZW typu A! 13 zarażonych w Szwecji

11.07.2018 16:26

9 kobiet i 4 mężczyzn w wieku od 11 do 92 lat z kilku regionów Szwecji zaraziło się wirusem zapalenia wątroby typu A po zjedzeniu mrożonych truskawek, które pochodziły z Polski. Sprawę bada m.in. Szwedzka Agencja Zdrowia Publicznego prowadzi w tej sprawie dochodzenie. O problemie poinformowano też polskie władze.

Mrożone truskawki z Polski z wirusem WZW typu A! 13 zarażonych w Szwecji fot. Shutterstock

13 osób w Szwecji zaraziło się WZW typu A po spożyciu polskich mrożonek z truskawek

Mrożone truskawki importowane z Polski Szwedzi spożywali głównie pod postacią koktajli smoothie oraz różnego rodzaju deserów. Owoce nie były poddawane obróbce termicznej. 

Do tej pory wirusa zapalenia wątroby typu A (Hepatitis A) – często nazywanego żółtaczką pokarmową lub chorobą "brudnych rąk" – potwierdzono w sumie u jedenaście osób. U dwóch pozostałych na razie tylko podejrzewa się możliwość zarażenia WZW A. Ustalono, że wszyscy z nich spożywali tę samą partię mrożonek. Mimo że nie były dostępne dla zwykłych konsumentów i można było je nabyć tylko w hurtowniach spożywczych (w których zaopatrywały się głównie restauracje i lodziarnie), to jednak zdecydowano, że mrożone truskawki importowane z Polski mają być wycofane ze szwedzkiego rynku.

Dochodzenie w tej sprawie prowadzi kilka szwedzkich instytucji. Ze względu na to, że przypadki zarażeń WZW typu A zanotowano w kilku regionach (Skania, Blekinge, Kalmar i Gävleborg), odpowiednie działania podjęły zarówno lokalne władze, jak i krajowe urzędy – m.in. Szwedzka Agencja Zdrowia Publicznego oraz Narodowa Agencja ds. Żywności. O incydentach dotyczących zarażeń wirusowym zapaleniem wątroby typu A po zjedzeniu polskich mrożonych truskawek poinformowano też Polskę.

Szwedzi walczą z żółtaczką pokarmową po zjedzeniu mrożonek importowanych z Polski

Zrzut ekranu 2018-07-11 o 16.22.23
fot. Shutterstock

Na razie nie nałożono na dystrybutorów żadnych kar. Ze względu na zaistniałe okoliczności wdrożono bowiem zalecane procedury a proces wycofywania wadliwych produktów przebiega poprawnie. Podjęto natomiast dodatkowe kontrole.

Wirus WZW typu A może przenosić się albo przez spożycie skażonej żywności lub wody (wirus ginie pod wpływem wysokiej temperatury, po około 1 minucie gotowania w temp. 85 stopni Celsjusza), albo bezpośredni kontakt z osobą zainfekowaną. Okres inkubacji wynosi od 14 do 28 dni.

Objawy (które mogą pojawić się nawet po 50 dniach od infekcji) mogą mieć zarówno łagodny, jak i bardzo ostry przebieg. Obejmują głównie:

  • gorączkę,
  • biegunkę,
  • nudności,
  • zaczerwienienie oczu,
  • żółknięcie skóry i białek oczu,
  • a także złe samopoczucie oraz utratę apetytu.
Zrzut ekranu 2018-07-11 o 16.00.33
fot. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Ostrowie Wielkopolskim

Jak się chronić przed żółtaczką pokarmową (WZW A)?

  • Najskuteczniejszą ochronę przed wirusowym zapaleniem wątroby typu A mogą nam zapewnić szczepienia przeciwko WZW A.
  • Ryzyko zarażenia można ograniczyć poprzez dbałość o higienę osobistą – a zwłaszcza częste mycie rąk. Powinniśmy to robić przed spożywaniem i przygotowywaniem posiłków a także po skorzystaniu z toalety.
  • Bezwzględnie należy też zwracać uwagę na dokładne mycie warzyw i owoców lub poddawanie mrożonek obróbce termicznej (czytajmy instrukcje, które są zamieszczone na etykietach/opakowaniach itp.)
  • Warto też pamiętać o tym, że żywność bez opakowania powinna być nam podawana w rękawiczkach ochronnych. 

TO CIĘ ZAINTERESUJE:

źródło: Food Safety News/foodigredienfirst.com

________

zdrowie.radiozet.pl/π

Oceń