Słuchaj
Michał Korościel, Damian Michałowski
Michał Korościel, Damian Michałowski
Marcin Sońta , Mateusz Ptaszyński
Justyna Dżbik, Kamil Nosel
Hubert Radzikowski
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Mleko matki: jak przechowywać i podgrzewać naturalny pokarm dla dziecka?

04.09.2018 16:20

Musisz pilnie wyjść i zmuszona jesteś zostawić dziecko z innym opiekunem? Może nie czujesz się komfortowo, karmiąc piersią w miejscach publicznych? Powodów, dla których kobiety odciągają pokarm i podają go dziecku w butelce, jest naprawdę dużo. Dzięki laktatorom możliwe jest przekazywanie dziecku pokarmu kobiecego w dogodnej dla siebie formie. Ważne jest jednak, by mleka nie przegrzać i nadmiernie nie ochłodzić. Dlaczego? Bo straci cenne dla dziecka wartości odżywcze.

Mleko matki: jak przechowywać i podgrzewać naturalny pokarm dla dziecka? fot. Shutterstock

Mleko matki jest najcenniejszym pokarmem dla dziecka. O zaletach naturalnego pokarmu napisano i powiedziano już dużo, niewiele jednak wiadomo o jego przechowywaniu.

Nie każda mama podaje pokarm dziecku bezpośrednio z piersi. Bardzo często używa się laktatora, by przygotować dla dziecka dodatkowe porcje mleka, na przykład na czas nieobecności matki, lub by przedłużyć okres karmienia dziecka naturalnym mlekiem mamy. Zdarza się również, że dziecko rodzi się przedwcześnie i jest zbyt małe, by efektownie ssać pierś. W takich sytuacjach przydaje się laktator.

Gdy pokarm zostanie już odciągnięty, pozostaje pytanie, jak i gdzie go przechowywać. Czy można ,,zachomikować'' większa ilość mleka? Jak długo pokarm może stać w lodówce? Jak podgrzewać mleko, by nie straciło wartości odżywczych? To pytania, które najczęściej nurtują świeżo upieczone mamy.

"

Prawidłowo odciągnięte i przechowywane mleko pozostaje optymalnym pożywieniem dla dziecka. "

Nie zamrażaj pokarmu

Pokarm matki, jak każde inne pożywienie, wymaga odpowiedniego przechowywania. Odciągnięty pokarm należy zatem przechowywać w odpowiednim pojemniku (plastikowych butelka do przechowywania mleka dla dzieci lub woreczkach), w lodówce o ustalonej, kontrolowanej temperaturze 4 stopni Celsjusza.

Mleko należy odciągać i przechowywać stosując podstawowe zasady higieny. Lepiej jest je jednak przechowywać przez krótszy czas w lodówce (do czterech dni) niż mrozić. Dlaczego?

Proces mrożenia niszczy niestety część drogocennych składników pokarmu, szczególnie tych zawartych w warstwie tłuszczu. Zatem mleko rozmrożone przestaje być tak wartościowe, jak to podane z lodówki lub bezpośrednio z piersi.

Badania nie potwierdziły, by podgrzane mleko było lepsze od tego o temperaturze pokojowej, a nawet lekko schłodzonego. Dzieci wolą jednak zazwyczaj ciepłe, a nie zimne pokarmy. Uważa się także, że ciepłe mleko jest lepiej przyswajane, a jego trawienie nie wymaga nadmiernego wydatku energetycznego.

  • Uwaga! Jeśli decydujesz się na zamrożenie pokarmu, zawsze pamiętaj, że rozmrożonego mleka nie wolno ponownie zamrażać. Pokarmu rozmrożonego nie wolno również mieszać ze świeżym mlekiem. Rozmrażanie powinno odbywać się możliwie szybko z zastosowaniem specjalnego podgrzewacza lub w letniej kąpieli wodnej. Resztki rozmrożonego pokarmu, którego nie zje dziecko, należy wylać.
"

Mleko kobiece ma unikalną cechę -ma właściwości bakteriostatyczne. Oznacza to, że ma zdolność „samooczyszczania się” z bakterii, które mogą pojawić się w mleku podczas odciągania i przelewania z pojemnika do pojemnika. "

Nie przegrzewaj mleka

Gorsze od mrożenia jest przegrzanie kobiecego mleka, gdyż wtedy pokarm traci część bioaktywnych składników. Już w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza niektóre hormony i enzymy ulegają zniszczeniu.

Jednym z atutów mleka kobiecego jest to, że ma odpowiednią dla dziecka temperaturę. Dlatego mleko wcześniej odciągnięte i chłodzone podgrzewa się do temperatury ok. 30 stopni Celsjusza. Dziecku nie wolno podać gorącego mleka, to wie chyba każda mama. Nie ma jednak przeciwwskazań, by pokarm był chłodniejszy niż 30 stopni.

  • Uwaga! Mleka nie wolno podgrzewać w kuchence mikrofalowej, nawet gdy ważny jest czas. Urządzenia tego typu pracują w zakresie fal, które są destrukcyjne dla składników mleka, poza tym zawsze istnieje ryzyko nierównomiernego podgrzania pokarmu w butelce.

Jak podgrzewać mleko kobiece? Na pewno nie w mikrofalówce i bezpośrednio na palniku kuchenki. Pokarmu kobiecego nie wolno również gotować. Do podgrzewania mleka służą specjalne podgrzewacze, w których można umieścić butelkę. Pokarm można również podgrzać w kąpieli wodnej, umieszczając butelkę z mlekiem (zakręconą!) w ciepłej wodzie. 

Dbaj o czas przechowywania mleka

Odciągnięte z piersi mleko nie może stać w lodówce, a tym bardziej w pokoju w nieskończoność. Odpowiedni czas przechowywania jest tak samo ważny, jak miejsce i temperatura, w której stoi butelka z mlekiem. Jak długo można przechowywać odciągnięty pokarm?

Mleko dla zdrowych dzieci:

  • Maksymalnie 8 godzin w temperaturze pokojowej (do 25 stopni Celsjusza)
  • Do 2-5 dni w lodówce do 4 stopni Celsjusza. Temperatura na różnych poziomach w lodówce może się różnić, dlatego lepiej to wcześniej sprawdzić.
  • Maksymalnie do 2 tygodni w zamrażalniku w temperaturze -10 stopni Celsjusza.
  • Nawet do pół roku w zamrażalniku w temperaturze od -18 do -20 stopni Celsjusza.

Mleko dla wcześniaków i dzieci chorych:

  • Maksymalnie do godziny od odciągnięciu w temperaturze pokojowej.
  • Do 48 godzin w lodówce do 4 stopni Celsjusza.
  • Maksymalnie przez tydzień w zamrażalniku w temperaturze -10 stopni Celsjusza.
  • Do 3-6 miesięcy zamrażalniku w temperaturze od -18 do -20 stopni Celsjusza.

ZOBACZ TAKŻE:

Źródło: zdrowie.pap.pl; bankmleka.pl; mjakmama24.pl

________

zdrowie.radiozet.pl/nk

Oceń