Włosi stworzyli lody, które pomagają osiągnąć lepsze wyniki sportowe

03.11.2016 16:44

Pochodzący z Rzymu kardiolog Valerio Sanguigni opracował unikalną recepturę bogatych w przeciwutleniacze lodów, których spożywanie może być niezwykle korzystne dla sportowców. Na razie dostępne są w trzech smakach: kakaowym, zielonej herbaty oraz orzechów laskowych.

Włosi stworzyli lody, które pomagają osiągnąć lepsze wyniki sportowe fot. Włosi stworzyli lody, które pomagają osiągnąć lepsze wyniki sportowe

Jak sprawić, żeby przeciwutleniacze nie straciły swych niezwykłych właściwości? Wystarczy obniżyć ich temperaturę. Ten prosty zabieg zastosował włoski naukowiec z Uniwersytetu degli Studi di Roma Tor Vergata do stworzenia niezwykłych lodów, które pomagają osiągać dobre wyniki sportowe.

Wyjątkowe słodycze są nie tylko smaczne, ale mogą też działać korzystnie na nasz organizm, zwłaszcza jeśli czynnie uprawiamy wybraną dziedzinę sportu.

Choć na razie wyprodukowano ich niewielką ilość, to jednak wszystko wskazuje na to, że już wkrótce będą się mogli nimi zajadać wszyscy, którzy prowadzą aktywny tryb życia i zależy im na zdobywaniu coraz lepszych rezultatów.

Lepsze niż superfood

Okazuje się, że nowe lody działają na nasz organizm dużo skuteczniej niż modne ostatnio produkty określane mianem "superfood", ponieważ ze względu na niską temperaturę nie tracą najcenniejszych składników odżywczych.

Włoskiemu kardiologowi Valerio Sanguigni zależało na tym, by wykorzystać najbardziej wartościowe dla naszego organizmu składniki i stworzyć z nich produkt idealnie wzmacniający organizm.

W niskiej temperaturze doskonale sprawdzały się suszone owoce, kakao, zielona herbata oraz orzechy laskowe.

Powstałe na ich bazie lody noszą roboczą nazwę: Powellnux, a wyprodukowała je jedna z lodziarni w centrum Rzymu, która specjalizuje się w sprzedaży kultowych włoskich deserów lodowych gelato.

Zdrowe lody dla sportowców

piłka
fot. East News

Czy zamrożone przeciwutleniacze w lodach mogą mieć rzeczywiście pozytywny wpływ na wyniki sportowe?

Na łamach prestiżowego pisma Nutrition opublikowano wyniki badań, z których wynika, że po spożyciu Powellnux można zaobserwować wyraźny wzrost poziomu polifenoli oraz tlenku azotu. Zmniejsza się natomiast stres oksydacyjny w komórkach, tkanki stają się lepiej dotlenione i można zauważyć lepsze mikrokrążenie. 

Testy wytrzymałościowe przeprowadzone wśród osób w wieku od 20 do 38 lat wykazały, że w porównaniu do osób jedzących zwykłe lody z mleczną czekoladą, lepszy wpływ na zdrowie można zaobserwować wśród ludzi sięgających po Powellnux. Jak to możliwe?

Uczestników badania podzielono na dwie grupy. Pierwszej z nich podano 100 g popularnych włoskich gelato, a reszcie - taką samą ilość lodów Powellnux zawierających gorzkie kakao, orzechy laskowe oraz ekstrakt z zielonej herbaty.

Na podstawie testów krwi, które wykonano zarówno przed spożyciem słodkiego deseru, jak i 2 godziny później, określono takie parametry jak: poziom polifenoli, stres oksydacyjny, zawartość tlenku azotu oraz szczegółowe wskaźniki związane z krążeniem. Testy wysiłkowe pozwoliły zaś stwierdzić, w jaki sposób spożycie lodów wpływa na wysiłek fizyczny podejmowany przez uczestników badania. 

Smak zwycięstwa

Okazało się, że osoby jedzące lody z przeciwutleniaczami wypadły lepiej zarówno podczas badania krwi, jak i w testach wytrzymałościowych - udawało się im szybciej pedałować na rowekach treningowych oraz byli w stanie dłużej wykonywać wyczerpujące ćwiczenia.

Włoscy naukowcy współpracujący z Valerio Sanguinim przekonują, że było to pierwsze na świecie badanie analizujące wpływ nowych lodów bogatych w przeciwutleniacze na organizm sportowców. Uzyskane dotąd wyniki pozwalają jednoznacznie stwierdzić, że jeśli tylko jesteśmy zdrowi, mogą one nam pomóc zdobywać lepsze wyniki w czasie treningów. Wystarczy tylko nie przesadzić z ich ilością, by móc się cieszyć smakiem zwycięstwa podczas zawodów sportowych.

Chcielibyście spróbować takich lodów?

____

Redakcja Radio Zet Zdrowie/π

Oceń