Koniec z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym w sklepach? Dlaczego?

27.02.2018 17:18

Zgodnie z postanowieniem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej ze sklepowych półek mają zniknąć produkty roślinne z nazwami sugerującymi, że są zrobione z mleka. 

Koniec z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym w sklepach? Dlaczego? fot. Fotolia

Mleko kokosowe wcale nie jest „prawdziwym” mlekiem, a masło orzechowe nie ma za wiele wspólnego z tradycyjnym masłem. Zdaniem Komisji Europejskiej tylko produkty mleczne mają prawo do tego, by określać je tym mianem. To samo tyczy się też innych towarów, które mają roślinne pochodzenie.

Mleko? Tylko od... krowy! UE mówi NIE dla roślinnych zamienników

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłosiło oficjalny komunikat dotyczący „zakazu używania w nazwach produktów pochodzenia roślinnego nazewnictwa zarezerwowanego dla produktów mlecznych”:

„W związku z wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z dnia 14 czerwca 2017 r. w sprawie C-422/16 TofuTown.com i z powołaniem w nim Decyzji 2010/791/UE — zawierającej wykaz wyrobów roślinnego pochodzenia, dla których mogą być stosowane nazwy zarezerwowane dla przetworów mlecznych i wystąpieniem Polski do Komisji Europejskiej (pismem z dnia 4 września 2017 r.) o wpisanie do powyższego wykazu zgłaszanych przez polskich przedsiębiorców nazw produktów (które spełniają w Polsce kryteria kwalifikowania się do wpisania ich do powyższej Decyzji) takich jak:

  • mleko kokosowe,
  • śmietanka kokosowa,
  • masło orzechowe,
  • masło migdałowe,
  • mleko migdałowe,
  • masło kakaowe."
Zagłosuj

Czy popierasz nowe przepisy dotyczące produktów roślinnych, w przypadku których nie będzie można stosować tradycyjnych nazw, tj. mleko, masło, czy śmietana?

Tradycyjne nazwy tylko dla towarów istniejących na rynku przez 30 lat

Niestety na terenie Unii Europejskiej nie będzie się już można posługiwać nazwami sugerującymi, że są zrobione z mleka lub jego przetworów, jeśli w rzeczywistości mają roślinne pochodzenie, a upowszechniona w ich przypadku nazwa jest jedynie błędnym zapożyczeniem.

Z odstępstwa od tej normy będą mogli skorzystać jedynie producenci, których towary były obecne na rynku przez minimum 3 dekady. W Polsce takich przypadków nie ma, więc ze sklepowych półek będą musiały zniknąć wszystkie produkty wprowadzające klientów w błąd (zdaniem unijnych urzędników).

"

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje, że Komisja Europejska w odpowiedzi na wystąpienie Polski odmówiła uzupełnienia ww. wykazu. Z uwagi na to, że nie otrzymaliśmy od przedsiębiorców dodatkowych argumentów potwierdzających 30-letnią obecność wnioskowanych produktów na rynku polskim — Polska nie miała argumentów, żeby odwołać się od Decyzji Komisji. 

W związku z powyższym należy mieć na uwadze, że stosowanie w języku polskim nazw takich jak: mleko kokosowe, śmietanka kokosowa, masło orzechowe, masło kakaowe, masło migdałowe, mleko migdałowe nie jest możliwe, a polskie organy będą miały obowiązek podejmowania odpowiednich czynności zmierzających do egzekwowania przestrzegania zakazu używania nazw przeznaczonych dla produktów pochodzenia mlecznego, również w odniesieniu do tych nazw. "

Dlaczego Unia Europejska chce walczyć z nieprawidłowym nazewnictwem w przypadku produktów roślinnych? Decyzja ta jest spowodowana stanowiskiem, jakie Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej musiał zająć w kontrowersyjnej sprawie niemieckiej spółki TofuTown.

„Prawdziwe” mleko, masło czy śmietana nie dla wegan i wegetarian z UE

Znany producent żywności wegańskiej i wegetariańskiej posługiwał się popularnymi nazwami (tj. masło czy mleko) w przypadku produktów powstałych na bazie roślinnych komponentów (przede wszystkim soi i powstałym z niej tofu). Z tego powodu niemieckie stowarzyszenie walczące z nieuczciwą konkurencją pozwało TofuTown za promowanie towarów, które miały w ten sposób naruszać unijne przepisy dotyczące oznaczeń mleka i przetworów mlecznych.

Ze względu na to, że niemiecki sąd nie był w stanie samodzielnie rozstrzygnąć, kto ma w tym przypadku rację, poprosił o interpretację obowiązującego w tej kwestii prawa Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej. Oficjalny komunikat w tej sprawie musiał zatem ujednolicić zasady dla wszystkich producentów w UE, którzy dotąd używali tradycyjnych nazw w przypadku produktów roślinnych, zwykle niemających nic wspólnego z „prawdziwym” mlekiem, masłem czy śmietaną.

źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi/Izba Gospodarcza Branży Mleczarskiej

________

zdrowie.radiozet.pl/π

Oceń