Pijesz kawę, będąc w ciąży? Twoje dziecko może mieć... nadwagę!

04.05.2018 15:11

Norwescy naukowcy potwierdzili, że dzieci kobiet, które w trakcie ciąży często spożywały kawę i inne napoje zawierające kofeinę, są bardziej narażone na nadwagę i otyłość. Nowe wyniki badań wskazują, że ciężarne powinny ograniczyć jej ilość w codziennej diecie.

Kawa w ciąży, nadwaga dziecka, dieta ciężarnej, kofeina fot. Shutterstock

Przyszłe matki jednak powinny unikać kofeiny?

Choć dotąd uważano, że kobiety spodziewające się dziecka mogą w ciągu doby przyjmować około 200 mg kofeiny (co odpowiada w przybliżeniu 2-3 filiżankom kawy lub 4 kubkom herbaty, w zależności od pojemności), to jednak najnowsze ekspertyzy opublikowane przez norweskich naukowców na łamach „British Medical Journal” nieco zmieniają pogląd na tę kwestię.

Okazuje się, że spożywanie kofeiny przez przyszłe matki może mieć związek z przyrostem masy ciała u ich potomstwa. Im więcej kofeiny znajduje się w codziennej diecie ciężarnych, tym bardziej wzrasta ryzyko nadwagi lub otyłości u ich dzieci. Udało się to potwierdzić podczas badań przeprowadzanych w latach 2002-2008 na ponad 51 tys. kobiet oraz niemowląt

Norwedzy ustalili, że wysokie spożycie kofeiny (ok. 200-299 mg dziennie) przez ciężarne sprawia, że ich przyszłe dzieci są aż o 22 proc. bardziej narażone na nadmierny przyrost wagi. Z kolei bardzo wysokie spożycie kofeiny podczas ciąży (powyżej 300 mg w ciągu doby) wiąże się z aż 45-procentowym prawdopodobieństwem nadmiernej masy ciała u niemowląt. W przypadku kobiet, które będąc w stanie błogosławionym, przyjmują przeciętnie od 50 do 199 mg kofeiny dziennie, ryzyko nadwagi lub otyłości u ich dzieci wynosi około 15 procent.

Jak wyjaśnia Eleni Papadopoulou z Norweskiego Instytutu Zdrowia Publicznego, jedna z głównych autorek badań:

"

Uzyskane przez nas wyniki wskazują, że wysokie spożycie kofeiny przez ciężarne wiąże się ze zwiększeniem ryzyka nadwagi i otyłości u ich przyszłego potomstwa. "

Co za dużo, to niezdrowo. Także w przypadku m.in. kawy pitej przez ciężarne

Okazuje się więc, że ograniczenia dotyczące picia kawy lub przyjmowania podczas ciąży produktów zawierających nie więcej niż 200 mg kofeiny mają spore znaczenie dla zdrowia ich dzieci już po narodzinach.

Zrzut ekranu 2018-05-04 o 15.05.32
fot. Shutterstock

 Ważne jest, by ciężarne były świadome, że kofeina w ich codziennej diecie wcale nie musi pochodzić wyłącznie z kawy, ale także m.in. z napojów gazowanych (typu coca-cola czy pepsi) lub popularnych „energetyków”, czyli pobudzających napojów energetyzujących oraz np. czekolady, kakao, deserów czekoladowych czy lodów — wyjaśnia Papadopoulou.

Warto jednak podkreślić, że żadne badania nie mogą ostatecznie dowieść, jaki poziom kofeiny może być bezpiecznie spożywany w trakcie ciąży, ponieważ testowanie leków/suplementów czy innych środków, które mogłyby to potwierdzić, w przypadku ciężarnych uważane jest za nieetyczne z powodu ryzyka uszkodzenia płodu oraz wpływu na zdrowie przyszłych matek i ich dzieci.

Kofeina jest w stanie stosunkowo szybko przeniknąć do łożyska, co grozi zwiększonym ryzykiem poronienia i — jak potwierdzono we wcześniejszych badaniach — może wiązać się z ograniczeniem rozwoju płodu.

Im więcej kofeiny w diecie ciężarnych, tym większa masa ich przyszłych dzieci

Naukowcy podkreślają, że już w przeszłości testy na zwierzętach sugerowały, że ekspozycja na kofeinę w łonie matki przyczynia się do nadmiernego przyrostu masy ciała u osobników, które przyjdą na świat. Potwierdzono, że taki czynnik jak obecność produktów zawierających kofeinę w diecie przyszłych matek ma wpływ na kontrolę apetytu u ich potomstwa. Okazuje się, że substancja ta ma wpływ na zmiany w obszarach mózgu, które odgrywają rolę w regulowaniu wzrostu oraz metabolizmu. Płód rozwijający się w łonie matki, który narażony jest na zbyt duży kontakt z kofeiną, w przyszłości jest bardziej narażony na nadwagę i otyłość.

Badania przeprowadzone przez Norwegów wykazały, że bardzo wysokie spożycie kofeiny w trakcie ciąży wiąże się z wyraźnie szybszym przyrostem masy ciała ich potomstwa nie tylko w okresie niemowlęcym. Podobną tendencję badacze zaobserwowali także u starszych dzieci, nawet w wieku 8 lat (naukowcy zbierali bowiem dane dotyczące wzrostu i wagi dzieci od 6. tygodnia życia, a w dalszej kolejności analizowali te same parametry co 3 i 4 miesiące; po przekroczeniu 18. miesiąca życia dalsze dane zbierano co rok, aż do 8. roku życia). Badacze potwierdzili, że im więcej kofeiny spożywały podczas ciąży przyszłe matki, tym bardziej dzieci były narażone na nadwagę i otyłość.

Zagłosuj

Czy jesteś w stanie wykluczyć kofeinę z codziennej diety?

Ile kofeiny zawierają popularne napoje?

Zrzut ekranu 2018-05-04 o 15.00.09
źródło: tabele.eu
  • KAWA PARZONA: około 70-140 mg na 250 ml (w zależności od tego, jaką ilość mielonej kawy zalejemy wrzątkiem), 380-650 mg na litr.
  • ESPRESSO: około 65 mg kofeiny w filiżance o pojemności 25-30 ml (1700-2250 mg na litr)
  • KAWA Z MLEKIEM: podobnie jak w przypadku espresso, z którego przygotowywana jest baza napoju.
  • KAWA ROZPUSZCZALNA: 50-80 mg kofeiny na szklankę/kubek, w zależności od pojemności.
  • KAWA BEZKOFEINOWA: do około 7 mg kofeiny na szklankę/kubek, ok. 70 mg/l (wbrew nazwie także zawiera kofeinę).
  • HERBATA: jedna szklanka parzonej herbaty zawiera około 100 mg kofeiny, czarna herbata: 16 mg/100 ml.
  • YERBA MATE: 360 mg/l.
  • ZIELONA HERBATA: ok. 170 mg/l; 16 mg/100 ml.
  • COCA-COLA: 35-45 mg kofeiny w puszce, około 96 mg/l.
  • PEPSI MAX: 185 mg/l.
  • NAPOJE ENERGETYCZNE/RED BULL: 320 mg/l.

TO CIĘ ZAINTERESUJE:

źródło: British Medical Journal/Norwegian Institute of Public Health - Mother and Child Cohort Study/The Jordan Times

___

zdrowie.radiozet.pl/π

Oceń