Warzywa i owoce w puszkach – zdrowe czy niezdrowe?

27.01.2016 15:19

Zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony, bardzo często sięgamy po produkty przetworzone – zamrożone, zasuszone czy zapuszkowane. Czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym czy to dobra decyzja?

Warzywa i owoce w puszkach – zdrowe czy niezdrowe? fot. Czy warzywa i owoce w puszkach jest zdrowe? Jeść czy nie jeść?

Wiele osób kategorycznie stwierdza, że jedzenie warzyw i owoców z puszek jest niezdrowe. Ich głównym argumentem jest szkodliwość konserwantów, barwników oraz związków chemicznych.

Czy mają jednak słuszność?

Czy jedzenie w puszkach jest zdrowe?

Konsumenci najbardziej martwili się tym, że do produkcji warzyw i owoców w puszkach używa się związku chemicznego – bisfenolu A. Pokrywa się nim wnętrze puszki, aby jedzenie nie miało bezpośredniego kontaktu z metalem i nie dochodziło do reakcji chemicznych. 

Kwestię tę zbadano i zakazano używania bisfenolu A jedynie w produkcji naczyń dla dzieci (np. buteleczek). Szkodliwości związku na organizm dorosłej osoby nie potwierdzono.

Można więc przypuszczać, że nie powinniśmy martwić się tym, że zjedzenie groszku albo kukurydzy z puszki negatywnie wpłynie na nasze zdrowie.

Korzyści jedzenia warzyw i owoców z puszki

Niewątpliwym plusem jedzenia z puszki jest to, że wbrew pozorom jest ono znacznie świeższe niż to, które znajdziemy zimą w sklepach. Jak to możliwe?

To proste – czas między zebraniem produktu a zakonserwowaniem go w puszce jest dość krótki. Co więcej, jest na pewno o wiele krótszy niż czas potrzebny do przywiezienia warzyw i owoców z Hiszpanii czy Afryki. Możemy więc być niemal pewni, że aby przetrwały transport, muszą być nafaszerowane większą ilością konserwantów. Nie mamy również pewności w jakich warunkach były wiezione do Polski.

W przypadku warzyw i owoców w puszce utrata cennych wartości odżywczych jest niewielka. To dlatego, że puszki są odpowietrzane, a enzymy warzyw i owoców nieaktywne. Dzięki temu witaminy i minerały nie „uciekają”. Nic więc dziwnego, że to dobra alternatywa podczas zimy, gdy prawie nic nie rośnie.  

Warzywa i owoce z puszki – czego unikać?

Warzywa i owoce konserwowane w puszkach mogą być naprawdę zdrowe. Zanim włożysz je jednak do sklepowego koszyka – sprawdź skład na opakowaniu.

Unikaj tych produktów, do których dodane są sztuczne barwniki i konserwanty. Czasem w składzie możesz znaleźć również sól, której też powinniśmy unikać. Sól nie jest jednak ogromnym problemem, ponieważ można ją wypłukać zwykłą wodą.  

Jedzenie w puszkach psuje się rzadko. A nawet gdy się psuje, bez trudu widać to gołym okiem – puszka jest wybrzuszona.

Pamiętaj jednak, żeby nie przechowywać warzyw i owoców w już otwartych puszkach. Jeśli zostało Ci trochę ananasa albo groszku, przełóż go do jakiegoś naczynia. 

___

ZdrowoBardzo / AS

Oceń