Czy alkohol tuczy? Sprawdzamy fakty i obalamy mity

31.12.2016 10:04

Choć przekonanie o tym, że alkohol to bomba kaloryczna jest absolutnie powszechne, to jednak wbrew pozorom picie wysokoprocentowych napojów nie ma bezpośredniego wpływu na przyrost wagi. Zaskoczeni?

Czy alkohol tuczy? Sprawdzamy fakty i obalamy mity fot. Czy alkohol tuczy? Fakty i mity na temat alkoholu

Pomiary kaloryczności produktów spożywczych zapoczątkował francuski inżynier Nicolas Clément-Desormes. Nie był on jednak dietykiem tylko specjalistą od silników parowych, marzącym o tym, by opracować jednostkę opisującą energię bardziej precyzyjnie niż koń mechaniczny.

Wykorzystał do tego celu kalorie oznaczające ilość energii potrzebnej do ogrzania 1 kg wody o 1 stopień Cejsjusza. Wynaleziony przez niego system wykorzystywany był początkowo głównie w mechanice.

Za jego związek z naszą codzienną dietą odpowiedzialny jest jednak kolejny uczony - amerykański agrochemik Wilbur O. Atwater - słynący z działalności charytatywnej.

Kalorie dla mas 

Pod koniec XIX wieku problem biedy wśród klasy robotniczej był tak powszechny, że idea określenia, które produkty spożywcze pozwalają na bardzo szybkie dostarczenie sobie energii stosunkowo małym kosztem, wydawała się racjonalnym sposobem na zaoszczędzenie pieniędzy i niemarnowanie żywności.

To właśnie wtedy powstał kalorymetr a "kalorie silnikowe" zastąpiono funkcjonującymi do dziś "kaloriami pokarmowymi" w myśl zasady, że ludzki organizm działa podobnie jak maszyna - a dokładniej: silnik parowy - zamiast węgla potrzebuje jedzenia, jego "piecem" jest zaś żołądek.

Choć dziś mamy coraz więcej dowodów na to, że nie zawsze ilość kalorii w pożywieniu ma bezpośredni związek z przybieraniem na wadze, to przekonanie o tym, że "bomby kaloryczne" są tuczące, jest nadal aktualne.

Dotyczy to też alkoholu oraz produktów zawierających spore ilości tłuszczu, które wcale nie muszą mieć wpływu na to, że po ich zjedzeniu przytyjemy. Łatwopalne trunki mierzone za pomocą kalorymetru wydzielają ogromne ilości ciepła (energii), przez co określa się je jako wysokokaloryczne.

Ludzki organizm jest jednak zdecydowanie bardziej skomplikowany niż proste silniki parowe i zachodzące w nim reakcje i procesy biologiczne są złożone.

Szczuplejsi przez alkohol?

W 2004 roku naukowcy z Uniwersytetu Federalnego Fluminese podczas badań laboratoryjnych na szczurach zauważyli, że normalnie karmione zwierzęta, którym podawano alkohol, stawały się statystycznie o 15 proc. szczuplejsze niż te, które piły samą wodę.

Jeśli spożywały 10-proc. roztwór alkoholu w zasadzie przestawały tyć. 40-proc. roztwór powodował ubytek wagi o ok. 29 g a 20-proc. alkohol sprawiał, że były lżejsze o 5 g niż pozostałe osobniki.

Nie było mowy o tym, by gryzonie z powodu upojenia alkoholowego zapominały jeść. Choć badacze podawali im odpowiednie porcje pożywienia, zwierzęta pijące alkohol pozostawały szczuplejsze niż pozostałe osobniki. Dlaczego tak się stało?

Mimo że przeciętna porcja piwa, wódki lub wina jest bardzo kaloryczna, to jednak nie zawiera żadnych tłuszczów, białek i ma niewiele węglowodanów.

Coraz więcej badań klinicznych potwierdza, że spożywanie alkoholu nie powoduje takiego przyrostu wagi, jakiego możnaby się spodziewać po ilości zawartych w nim kalorii. Paradoks polega na tym, że energia zawarta w alkoholu ma niewielką wartość biologiczną. 

Nie można jednak zapomnieć o tym, że od alkoholu bardzo łatwo jest się uzależnić, dlatego żaden dietetyk nie poleca picia wysokoprocentowych napojów na odchudzanie.

Choć kaloryczność różnych trunków nie zawsze ma związek z przybieraniem na wadze, odpowiedź na pytanie: czy alkohol tuczy - pewnie jeszcze przez długi czas nie będzie łatwa do wyjaśnienia.

Alkoholowe fakty i mity

Niestety faktów i mitów na temat alkoholu jest zdecydowanie więcej. Poznajcie niektóre z nich!

________

Redakcja zdrowie.radiozet.pl/π

Oceń