Listeria w kiełbasie śląskiej! GIS ostrzega przed bakteriami w mięsie

03.07.2018 19:30

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakteriami Listeria monocytogenes, które wykryto w produkcie "Kiełbasa śląska z szynki ekstra" o numerze partii 04128 i terminie przydatności do spożycia 15.07.2018. Jedzenie kiełbasy z tej partii może być groźne dla zdrowia. Sprawdź, jak rozpoznać objawy listeriozy!

Bakterie Listeria w kiełbasie śląskiej produkowanej z szynki: GIS ostrzega przed listeriozą fot. GIS

Groźne bakterie kiełbasie śląskiej

Producentem feralnej kiełbasy są Zakłady Mięsne "OLEWNIK-BIS" Sp. z o.o. w Drobinie. Bakterie wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.

GIS poinformował w tzw. ostrzeżeniu publicznym dot. żywności, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Konsumentom nie zaleca się spożywania kiełbasy o numerze partii, który wskazano w komunikacie, "z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia". Osoby, które zakupiły mięso, które powinno być wycofane, mogą zwracać nabyty towar do sklepów. 

Zakłady, z których pochodzi zainfekowane mięso zapewniają, że bezpieczeństwo konsumentów jest dla nich najważniejsze, a "wraz z działaniami naprawczymi prowadzone są wnikliwe obserwacje mające na celu ustalenie przyczyn potencjalnych niezgodności".

Jaki wpływ na zdrowie może mieć Listeria w mięsie? Objawy listeriozy

Listerioza wywoływana jest przez bakterie Listeria monocytogenes (wydalane z kałem zakażonych zwierząt). Leczy się ją za pomocą antybiotyków i stanowi zagrożenie głównie dla:

  • kobiet w ciąży,
  • noworodków
  • i osób z obniżoną odpornością.

kobiet w ciąży po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.

W przypadku ludzi dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.

U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu polega przede wszystkim na:

  • zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
  • przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
  • należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.

TO CIĘ ZAINTERESUJE:

źródło: PAP/Główny Inspektorat Sanitarny

_____

zdrowie.radiozet.pl/π

Oceń