Te zupy dla dzieci urozmaicą obiadowe menu!

09.05.2019
Aktualizacja: 20.10.2020 22:34
Chłopiec je zupę
fot. ---

Zupy dla dzieci nie zawsze smakują najmłodszym! Wiąże się to głównie z tym, że maluchy,a  także młodzież nie przepadają za warzywami. Koniecznie sprawdź nasze TOP 3 najsmaczniejszych zup dla dzieci i przygotuj je swojej pociesze!

W wielu polskich domach, zupa jest jednym z najważniejszych posiłków. Jak wynika z badań naukowych, jest to słuszne podejście. Zupa dla dzieci, a także dorosłych dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zobacz także: TOP 10 najlepszych atrakcji dla dzieci w Warszawie!

Zupy dla dzieci – dlaczego warto je podawać?

Wiele osób zastanawia się dlaczego zupy są polecane przez większość lekarzy i dietetyków? Otóż zupy łączą nie tylko wiele smaków, ale także ważnych składników odżywczych. Znajdziemy w niej: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, fluor, a także wiele witamin. Te wszystkie minerały konieczne są do prawidłowego rozwoju dziecka!

Zupy dla dzieci to także idealny sposób na przemycenie najmłodszym odpowiedniej ilości warzyw, których dziennie powinniśmy spożywać około 0,5 kilograma. A jak wiadomo, większość dzieci nie przepada za tymi produktami.

Kolejny plus z podawania zup dzieciom jest to, że to danie nie jest kaloryczne! Nadwaga i otyłość to problem, który także dotyczy już dzieci!

TOP 3 najsmaczniejszych zup dla dzieci

Zupy dla dzieci, które polecamy to:

  • Zupa brokułowa

Wiele dzieci wręcz nienawidzi brokułów. Jednak może to się zmienić po zjedzeniu zupy brokułowej. To danie dostarcza wielu cennych składników odżywczych, a jego wykonanie nie jest skomplikowane i czasochłonne.

Do przygotowania zupy brokułowej potrzebujesz:

  • Brokuł (1 mały),
  • Ziemniaki (4 małe),
  • Marchewki (2),
  • 1 kostka rosołowa,
  • Śmietana (18%),
  • Przyprawy.

Przygotowanie:

  1. Obierz wszystkie warzywa, a następnie pokrój je w kostkę.
  2. Wlej do garnka wodę, a następnie dodaj kostkę rosołową. Dodaj pokrojone warzywa i brokuł.
  3. Gotuj wszystko razem. Na koniec dodaj przyprawy i zagęść śmietaną.
  • Zupa krem z cukinii

Zupa-krem z cukinii posmakuje nie tylko najmłodszym, ale także tym starszym! Jest to idealna propozycja na jesień i zimę, gdy temperatura za oknem nas nie rozpieszcza. Zupa z cukinii to ogromne źródło witamin, dodatkowo jej przygotowanie wcale nie jest trudne.

Do przygotowania zupy-kremu z cukinii potrzebujesz:

  • Bulin (2 litry),
  • Cukinia (1,5 kilograma),
  • Dwie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Pół szklanki śmietany (18%),
  • Oliwa z oliwek,
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

Cebule kroimy drobno, a  następnie smażymy ja na oliwie. Dodajemy do tego czosnek wyciśnięty przez praskę. Następnie kroimy cukinię na pół i wyjmujemy z niej pestki łyżeczką. Później należy pokroić ją na kostkę i dodać do cebuli z czosnkiem. Smażymy przez kilka minut. Wszystkie warzywa należy zalać chłodnym bulionem i gotujemy około 20 minut. Opcjonalnie dla smaku można dodać przyprawy.

Po zagotowaniu zupy, zostawiamy ją do ostygnięcia a następnie blendujemy. Zupę-krem można jeszcze raz zagotować! Na koniec podgrzewamy śmietanę w garnuszku i polewamy ją po wierzchu zupy-kremy!

  • Zupa ze świeżych ogórków

Ogórkową uwielbia wiele dzieci! Smakuje jeszcze lepiej, gdy przygotowana jest ze świeżych ogórków! Zupa jest prosta w przygotowaniu i tak jak pozostałe jest składnikiem wielu cennych witamin i minerałów!

Do przygotowania zupy ogórkowej potrzebujesz:

  • 5 ogórków gruntowych,
  • Marchewka,
  • Ziemniaki,
  • Woda (1,5 litra),
  • Korzeń pietruszki,
  • Pół selera,
  • Kilka liści laurowych,
  • Ziarna ziela angielskiego,
  • Pół szklanki śmietany do zup (30%).

Przygotowanie:

Na początku należy przygotować bulion, który jest bazą do przygotowania tej pysznej ogórkowej. Pierwszy krok to obranie marchewki i pietruszki,  a następnie przekrojenie ich na drobne słupki. Obieramy także seler i ziemniaki, ale te kroimy już w kostkę.

Wszystko należy wrzucić do garnuszka i zalać wodą oraz dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do czasu, kiedy warzywa zmiękną.

W tym czasie należy umyć i obrać dokładnie ogórki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Ogórki należy dodać do przygotowanego bulionu i gotować jeszcze przez 20 minut. Pod koniec gotowania należy wlać śmietanę.

Zobacz także: Mokry kaszel u dziecka - nigdy go nie lekceważ! Jaki dobry syrop pomoże w walce z chorobą?

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.