Zamknij

Zła dieta mam w ciąży zwiększa ryzyko autyzmu i ADHD u dzieci

13.04.2021
Aktualizacja: 13.04.2021 15:38

Dzieci, których mamy podczas ciąży miały we krwi nieprawidłowy poziom metali ciężkich i niektórych składników mineralnych, są bardziej narażone na ryzyko autyzmu i ADHD. Takie powiązanie znaleźli naukowcy z Norweskiego Instytutu Zdrowia Publicznego.

Metale ciężkie w dieci kobiet w ciąży
fot. Shutterstock

Norwescy naukowcy przeprowadzili badania na temat powiązania poziomu metali i pierwiastków, takich jak kadm, ołów, arsen czy mangan, we krwi kobiet w czasie ciąży a wystąpieniem u ich dzieci ADHD i autyzmu. Substancje te powszechnie występują w żywności.Wyniki badań zostały opublikowane w piśmie „Environment International”.

Metale ciężkie a autyzm i ADHD – jaki to ma związek?

Pierwiastki, których obecność we krwi kobiet w ciąży sprawdzali badacze, powszechnie występują w żywności, którą większość ludzi, w tym kobiety w ciąży, spożywają na co dzień. Tymczasem, jak już wcześniej dowiedziono, niektóre metale ciężkie mogą przenikać przez łożysko i negatywnie wpływać na rozwój mózgu dziecka w łonie matki. To samo może dziać się w przypadku takich pierwiastków, jak mangan, miedź czy selen, których zbyt wysoki lub zbyt niski poziom może być szkodliwy.

Co zaobserwowali naukowcy?

Naukowcy z Norweskiego Instytutu Zdrowia Publicznego przebadali 2 136 kobiet w ciąży, sprawdzając poziom 11 metali i związków mineralnych obecnych w ich krwi. Norwegowie zaobserwowali między innymi, że:

  • u 705 dzieci urodzonych przez badane podczas ciąży kobiety zdiagnozowano ADHD, a u 397 – autyzm
  • wysoki poziom kadmu we krwi przyszłych mam miał związek ze zwiększonym ryzykiem zarówno ADHD, jak i autyzmu
  • w przypadku manganu bardzo wysoki poziom zwiększał ryzyko ADHD i autyzmu, a zbyt niski tylko ryzyko ADHD
  • zbyt wysoki i zbyt niski poziom ołowiu oraz podwyższony poziom arsenu miały związek z większym ryzykiem autyzmu.

W jakich produktach znajdują się metale ciężkie?

Ołów i kadm można znaleźć w wielu regularnie spożywanych przez nas produktach – od warzyw i zbóż po mięso. Duży poziom kadmu występuje w podrobach (głównie wątrobie i nerkach) i w brązowym mięsie kraba. Jego poziom w organizmie zwiększa także palenie papierosów. Częste konsumowanie dziczyzny zwiększa z kolei ekspozycję na ołów, a ryb i owoców morza z zanieczyszczonych obszarów – na arsen.
Z kolei najczęstszym źródłem manganu w diecie są produkty zbożowe, orzechy, zielone warzywa i suplementy multiwitaminowe. Dodatkowo występuje on w wodzie pitnej, kosmetykach i w powietrzu. Choć pierwiastek ten jest niezbędny dla wielu procesów biochemicznych zachodzących w organizmie, to zbyt wysoki poziom manganu utrzymujący się w krwi przez długi czas może być szkodliwy dla układu nerwowego.

Jesteśmy narażeni na wpływ tysięcy związków chemicznych, jednak wciąż stosunkowo niewiele wiemy, w jaki sposób związki te wpływają na rozwój mózgu w okresie prenatalnym. Zależności pomiędzy czynnikami genetycznymi wpływającymi na ryzyko ADHD i autyzmu a czynnikami środowiskowymi są złożone – podsumowują autorzy badania.

Źródło: PAP