Zamknij

Dlaczego żelazo jest tak ważne w diecie dziecka?

Aleksandra Supryn
12.08.2021
Aktualizacja: 12.08.2021 14:57
Żelazo w diecie dziecka
fot. Shutterstock

Żelazo to szczególnie ważny pierwiastek w diecie dziecka – pomaga mu prawidłowo się rozwijać i stymuluje funkcje poznawcze, co w pierwszych latach życia malucha ma kluczowe znaczenie. Dowiedz się, jakie produkty zawierają najwięcej żelaza i kiedy włączyć je do diety dziecka?

Żelazo to pierwiastek, który wspiera większość procesów w naszym organizmie. Odpowiada za produkcję czerwonych krwinek, a te dotleniają wszystkie organy naszego ciała. Niedobór żelaza może przyczyniać się do rozwoju wielu groźnych dla dziecka chorób. Warto tego w porę uniknąć, a przy okazji nauczyć dziecko zdrowych nawyków.

Żelazo w diecie dziecka – jak wpływa na organizm?

Spożywanie produktów bogatych w żelazo ma wiele korzyści dla zdrowia dziecka. Żelazo między innymi:

  • chroni organizm przed infekcjami,
  • rozwija funkcje poznawcze mózgu,
  • wpływa korzystnie na układ nerwowy,
  • wspiera pracę serca,
  • buduje odporność dziecka,
  • usprawnia działanie wszystkich narządów.

Żelazo w diecie dziecka – kiedy zaczyna go brakować? Zapotrzebowanie

Do 6. miesiąca życia maluch korzysta z zapasów żelaza, które zostały dostarczone do jego organizmu w trakcie życia płodowego. Dodatkowym źródłem żelaza jest również mleko mamy. Zapasy żelaza kończą się, kiedy dziecko kończy 6 miesięcy – wtedy w diecie malucha powinny powoli pojawiać się nowe produkty. Półroczne niemowlę potrzebuje 11 mg żelaza na dobę. Produkty zawierające żelazo, które warto wykorzystać w trakcie rozszerzania diety, to na przykład:

  • natka pietruszki,
  • brokuły,
  • fasolka,
  • poziomki,
  • porzeczki,
  • maliny,
  • kasze (jaglana, gryczana, pęczak),
  • brązowy ryż,
  • burak,
  • brukselka,
  • mięso (cielęcina, wołowina, wieprzowina),
  • ryby (łosoś, dorsz, makrela).

Oczywiście na początku rozszerzania diety produkty te wykorzystujemy do przygotowania musów czy delikatnych zupek. Zapotrzebowanie na żelazo jest nieco mniejsze, jeśli chodzi o starsze dzieci – u dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia będzie to 7 mg, natomiast dzieci w wieku od 4 do 12 lat potrzebują 10 mg żelaza. Podczas dojrzewania dawka wzrasta – u dziewczynek wynosi 15 mg, a u chłopców 12 mg.

Żelazo w diecie dziecka – objawy niedoboru

Objawy niedoboru żelaza w organizmie dziecka możemy rozpoznać po jego zmienionym zachowaniu. Ze względu na to, że żelazo transportuje tlen do wszystkich narządów, jego brak może wywoływać apatię, chroniczne zmęczenie, zwiększoną potrzebę snu i utratę chęci do zabawy. Dziecko staje się spokojniejsze, wycofane i ma problemy z koncentracją. Może także skarżyć się na bóle głowy i ból dziąseł. W niektórych przypadkach możemy zauważyć także zmiany na skórze, która staje się szorstka. Jeżeli mamy do czynienia z tego typu symptomami, warto jak najszybciej zbadać poziom żelaza we krwi dziecka. Niedobór może również powodować zaburzenia temperatury ciała, łamliwość paznokci i wypadanie włosów.

Badanie poziomu żelaza we krwi – normy

Poziom żelaza bada się poprzez pobranie próbki krwi. Ze względu na to, że poziom żelaza we krwi może wahać się o różnych porach dnia, najlepiej wykonać badanie rano, na czczo. Normy ilości żelaza we krwi dziecka zależą od jego wieku i wyglądają następująco:

  • niemowlęta do 6. m.ż.: 35-155 µg/dl,
  • dzieci od 6. miesiąca do 15. roku życia: 45 – 185 µg/dl.

Niedobór żelaza – konsekwencje dla zdrowia dziecka

Niedobór żelaza prowadzi do rozwoju niedokrwistości (anemii), spowodowanej zbyt małą ilością hemoglobiny we krwi. Niedotlenienie narządów powoduje zahamowanie niektórych procesów w organizmie. Jest to szczególnie niebezpieczne u małych dzieci i może powodować opóźnienie w rozwoju, większą podatność na infekcje oraz zaburzenia w zachowaniu. Niedobór żelaza utrudnia dziecku naturalny proces dojrzewania.

Żelazo w diecie dziecka — te produkty warto włączyć do diety

Jeżeli chcemy pokryć zapotrzebowanie na żelazo w organizmie dorastającego dziecka, powinniśmy pamiętać, że  żelazo ma dwie odmiany — hemową (występującą w produktach pochodzenia zwierzęcego) i niehemową (tę odmianę żelaza znajdziemy w produktach roślinnych). Żelazo pochodzenia zwierzęcego jest lepiej przyswajane przez nasz organizm, natomiast żelazo występujące w produktach roślinnych nieco gorzej wchłania się w ludzkim organizmie.

Produkty zawierające łatwo przyswajalne żelazo to między innymi: wątróbka, kaszanka, czerwone mięso, drób, ryby (tuńczyk halibut). Produkty roślinne (zawierające gorzej przyswajalne żelazo) to produkty pełnoziarniste, orzechy, pestki, suszone morele, warzywa strączkowe, brokuły, buraki, papryka, natka pietruszki, fasola. Aby zwiększyć wchłanianie żelaza, możemy włączyć do diety również witaminę C, błonnik pokarmowy, cebulę i czosnek.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: dziecisawazne.pl/parenting.pl/bobovita.pl/doz.pl/mp.pl