Zamknij

Wielkanocne dania dla dzieci. Co mogą zjeść najmłodsi? Radzi dietetyczka

13.04.2022
Aktualizacja: 13.04.2022 12:40
Wielkanocne menu dla dzieci
fot. Shutterstock

Bez jajek, mięs, żurku czy babki i sernika trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne. Tradycyjne dania jedzą też dzieci. Które potrawy najlepiej się dla nich nadają i na co zwrócić uwagę przygotowując świąteczne dania dla najmłodszych, podpowiada Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyczka i trenerka żywieniowa.

W polskiej tradycji najważniejszym produktem wielkanocnym są jajka, które od wieków uważa się za symbol życia i płodności. Choć ich sława nie zawsze była dobra, to jajko jest jednym z najwartościowszych produktów żywnościowych – zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze, z wyjątkiem witaminy C. Jeszcze do niedawna pokutował mit o szkodliwości jajek ze względu na dużą zawartość cholesterolu. I wciąż wiele osób tak uważa: blisko 40 proc. badanych nadal jest przekonanych (wynika to z raportu „Świadomość Polaków na temat cholesterolu i metabolizmu”*), że spożywanie dużej ilości jajek w ciągu tygodnia znacząco podwyższa poziom cholesterolu. Jak podkreśla Agnieszka Piskała-Topczewska, prawdą jest jednak to, że osoby z podwyższonym cholesterolem nie powinny ich spożywać więcej niż cztery w tygodniu.

Jajka to również wartościowy produkt dla dzieci – maluchy powinny je jeść nie tylko z okazji Wielkanocy. Jakie menu zaproponować można dzieciom podczas świąt wielkanocnych?

Co mogą jeść dzieci w Wielkanoc?

Choć większość wielkanocnych potrawy jest wartościowa odżywczo, to o menu najmłodszych warto się szczególnie zatroszczyć. Co można podać dziecku na wielkanocne śniadanie?

  • Domowy pasztet

Nie ma przeciwwskazań, by upieczonego w domu pasztetu spróbowało również dziecko. Wysokiej jakości mielone mięso przyprawione aromatycznymi przyprawami to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również cenne źródło wartościowego białka. Dzieci lubią wszelkiego rodzaju miękkie wędliny, dlatego świąteczny pasztet również powinien im smakować.

  • Żurek z kiełbasą

Nie ma przeciwwskazań, aby nawet małe dziecko spróbowało żurku (lub białego barszczu). Sporo maluchów lubi kwaśny smak (np. zupy pomidorowej czy ogórkowej). Warto też wkroić do dania białą kiełbaskę oraz jajko. Dzieci nie powinny jednak jeść zupy mocno przyprawionej chrzanem i czosnkiem, a także zabielanej dużą ilością śmietaną.

  • Jajka z majonezem i szczypiorkiem

To proste danie króluje na każdym wielkanocnym stole. Jajko to samo zdrowie, a mały kleks majonezu doda mu smaku, dostarczając dodatkowo ważnych dla zdrowa nienasyconych kwasów tłuszczowych, które naturalnie występują w oleju roślinnym. Jajka warto udekorować soczyście zielonym szczypiorkiem.

  • Szynka i pieczone mięso

Wędliny i mięsa dla dziecka warto przygotować samodzielnie w domu, dodając do nich aromatyczne zioła i przyprawy. Będą wtedy dobrym daniem również dla dzieci. Pachnące i przygotowane w tradycyjny sposób mięsa to dobre źródło białka, które organizm młodego człowieka wykorzysta w procesie wzrostu i rozwoju. Lepiej nie podawać małym dzieciom gotowej szynki kupionej w sklepie – produkty dostępne w sprzedaży często zawierają spore ilości konserwantów i toksycznych związków, na przykład nitrozoaminy, które mają właściwości rakotwórcze.

  • Babka drożdżowa

Ciasta drożdżowe to jedne z najzdrowszych deserów. Zawarte w nich drożdże zawierają sporo witamin z grupy B, a dodatek rodzynek dostarcza ważnego błonnika. Ciasta drożdżowe są mało kaloryczne, a to szczególnie ważne, jeśli mamy w domu małego łasucha. Babka drożdżowa to zdecydowanie lepsza alternatywa niż świąteczny mazurek, który zwykle zawiera ogromne ilości cukru (a te ze sklepu także niekorzystne dla dziecięcego zdrowia izomery trans).

  • Sernik

Sernik to wartościowy deser, który jest dobrym źródłem białka. Ser biały w czystej postaci nie jest zwykle lubiany przez dzieci, ale jest szansa, że w postaci sernika zostanie zaakceptowany. Owoce, które często dodaje się do sernika, urozmaicą świąteczny jadłospis. Najmłodszym nie należy jednak dawać serników na zimno i pasch, do których dodaje się surowe żółtka. Takie desery mogą być ryzykowne ze względu na ryzyko zakażenia salmonellą.

Czego unikać w wielkanocnym menu dla dzieci?

Podobnie jak na co dzień dzieci nie powinny jeść dań ciężkostrawnych, np. tłustego żurku czy barszczu białego, a także przemysłowo produkowanych wędlin – zawierają zwykle dużo substancji dodatkowych, których należy unikać w diecie najmłodszych. Najmłodsi nie powinni też jeść dań zawierających duże ilości cukru, w tym wyrobów cukierniczych z niezdrowymi tłuszczami trans.Warto też pamiętać, by zadbać o odpowiednią ilość świeżych warzyw na świątecznym stole – bardzo zdrowe są na przykład kiełki.

*Raport „Świadomość Polaków na temat cholesterolu i metabolizmu” został przygotowany na zlecenie marki Berimal

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: USP Zdrowie