Pleśń w lunchboksie – czy może zaszkodzić dzieciom?

27.08.2018 16:02
Pudełko na drugie śniadanie a pleśń
Fot. Shutterstock

Pleśń w pudełku na drugie śniadanie może wywołać wiele problemów zdrowotnych, zwłaszcza u dzieci. Zobacz, co znalazła w lunchboksie mama dwójki dzieci. To znalezisko ją przeraziło.

Grace Bollen, Nowozelandka, matka dwójki dzieci w wieku szkolnym, opublikowała na swoim profilu na Facebooku post z ostrzeżeniem dla innych rodziców. Sprawa dotyczy pudełek, do których wkładane jest drugie śniadanie dla dzieci, tzw. lunchboksów.

W swoim poście napisała:

„Dzisiaj coś mnie skłoniło do podważenia spodu w lunchboksie mojego dziecka. Podczas mycia zobaczyłam małą czarną plamkę w rogu. Oto co znalazłam w środku. Jestem przerażona tym, co zobaczyłam. Czuję wyrzuty sumienia, że moje dzieci od ponad roku jadły lunch z tych pudełek”.

Bollen zakończyła swój post ostrzeżeniem dla rodziców: „PORADA: nie kupuj żadnych pudełek na lunch, w których nie możesz wyczyścić WSZYSTKICH części”.

Czy niepokój Grace Bollen jest uzasadniony? Czy pleśń, która znajdowała się w środku, mogła zaszkodzić jej dzieciom?

Niestety tak. Zarodniki pleśni wydzielają mykotoksyny, które stanowią duże zagrożenie dla zdrowia. Zarodników pleśni nie zobaczymy gołym okiem – mają od 2 do 5 mikronów, ale dzięki temu bardzo łatwo się przenoszą i błyskawicznie rozrastają na wszystkie strony. Nie sugerujmy się więc wielkością pleśni, ponieważ nawet maleńka plamka może wytwarzać dużo mikotoksyn. Każdy produkt zaatakowany przez pleśń trzeba wyrzucić w całości.

Spożywanie produktów zaatakowanych przez pleśń może mieć bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie. Efekt zależy od rodzaju i stężenia toksyn, czasu trwania ekspozycji na ich działanie, a także kondycji zdrowotnej osoby, która spożyje produkty z pleśnią. W przypadku spożycia wysokiej dawki mikotoksyn może dojść do ostrego zatrucia, a w skrajnych przypadkach – śmierci, jednak aż tak wysoka zawartość mikotoksyn jest odnotowywana w produktach żywnościowych sporadycznie.

Większym zagrożeniem są natomiast zatrucia przewlekłe, gdy spożywamy produkty z pleśnią stale, od dłuższego czasu. Stałe narażenie na produkty z pleśnią może przyczynić się do uszkodzenia wątroby, nerek, a także układy nerwowego. Pleśń ma też działanie rakotwórcze oraz immunosupresyjne (hamujące wywarzanie przeciwciał i komórek odpornościowych). Może powodować problemy zdrowotne, takie jak migrena, kaszel, astma czy pieczenie oczu.

TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:

Źródło: Facebook
-------------------------------
zdrowie.radiozet.pl/ mk