Zamknij

Jakich produktów powinny unikać dzieci ze skłonnością do alergii?

05.08.2021
Aktualizacja: 05.08.2021 18:45
Tych produktów nie dawaj alergikowi
fot. Shutterstock

Jest 6 grup produktów, które nie powinny znajdować się w menu dziecka ze skłonnością do alergii lub powinny być drastycznie ograniczone. Co znalazło się na liście?

To, co jemy, ma wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie, zwłaszcza jeśli mamy skłonność do alergii. Dr n. med. Danuta Myłek w swojej książce "Oswoić alergie. Skąd się biorą uciążliwe dolegliwości i jak sobie z nimi radzić" wymieniła 6 grup pokarmów, które warto wykluczyć (lub zmniejszyć ich spożycie) z diety dziecka mającego skłonność do alergii. Zobacz, co się znalazło na jej liście i dlaczego.

Cukier

Na pierwszym miejscu tej listy znajduje się cukier. Spożywany w dużych ilościach może prowadzić do stanów zapalnych żołądka, miażdżycy, nadpobudliwości, agresji, zaburzeń snu. Cukier również zużywa wapń i magnez z zębów i kości, co prowadzi do osteoporozy i próchnicy. Nadmiar cukru i wysokoglutenowej pszenicy w diecie sprzyja powstawaniu różnych schorzeń alergicznych i z autoagresji, zarówno w obrębie jelit, jak i wokół nich.

Krowie mleko

Mleko krowie, zwłaszcza to produkowane na przemysłową skalę i pozbawione cennych składników, w rodzinie alergików prędzej czy później wywoła alergię. Poza tym ten produkt, zwłaszcza spożywany w dużych ilościach, przyspiesza powstawanie chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca czy zapalenie stawów. Zawarta w mleku kazeina może prowadzić do cukrzycy (ma powinowactwo do receptorów insuliny w trzustce).

Jeśli nie możemy zrezygnować z mleka w ogóle, o wiele lepiej jest spożywać mleko w postaci sfermentowanej, bo fermentacja łagodzi niektóre alergogenne właściwości mleka krowiego. Jednak te produkty powinny być spożywane rzadko i w niewielkich ilościach. Alternatywą dla mleka krowiego może być mleko owcze lub kozie.

Mięso

Zbyt duża ilość mięsa sprzyja alergii, miażdżycy, łuszczycy, chorobom stawów, chorobom autoimmunologicznych oraz nowotworom (w tym ostatnim przypadku ze względu na działanie rakotwórcze działania azotanów używanych w procesie przemysłowego wędzenia wędlin). Mięso nie powinno być podstawowym źródłem białka, a jeśli chcemy je podawać, to:

  • po pierwsze, podawajmy dziecku mięsa najmniej szkodliwe (zawierające kwas linolowy CLA oraz witaminę B12), np. jagnięcinę, wołowinę, cielęcinę, indyka;
  • po drugie, porcję mięsa należy podawać z warzywami (najlepiej surowymi) oraz zieleniną, np. powinny to być rośliny strączkowe, drobne nasiona oleiste, orzechy. One zneutralizują niekorzystne działanie mięsa, bo mają sporo naturalnych przeciwutleniaczy.

Tłuszcze

Tłuszcze powinny stanowić 1/3 naszej diety, ale – w przypadku dzieci – ważne jest nie tylko jakie tłuszcze stosujemy, ale również kiedy je wprowadzamy do diety dziecka. Przede wszystkim należy stosować oleje nierafinowane, tłoczone w niskiej temperaturze (rafinowane oleje zawierają alergogenne, szkodliwe sole niklu i wybielacze). Warto unikać również margaryn, które zawierają sole niklu, miedzi, palladu lub platyny. Te metale bowiem mogą uczulać. Warto też pamiętać, że zbyt wczesne wprowadzenie nienasyconych kwasów tłuszczowych u dzieci, zwłaszcza kwasów omega-6, również może być niekorzystne. W nadmiarze bowiem mają one działanie prozapalne.

Najlepszym pierwszym tłuszczem, który powinniśmy wprowadzić do diety dziecka, jest masło. Oczywiście w niewielkich ilościach.

Dodatki do żywności

Barwniki, konserwanty, stabilizatory, emulgatory, aromaty, środki poprawiające konsystencję – to dodatki do żywności powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym. Rocznie spożywamy ich około 2-3 kilogramów. Wszystkie szkodą, a spożywane w nadmiarze mogą prowadzić do nadpobudliwości, zaburzeń snu, zmian skórnych oraz innych schorzeń. Jeśli chcemy uniknąć tych chorób, warto wykluczyć z diety produkty przygotowywane przemysłowo.

Produkty zawierające lektyny

Najbardziej szkodliwe lektyny znajdują się w większości zbóż i strączków, zwłaszcza w modyfikowanej genetycznie kukurydzy, pszenicy, soi. Karmienie tymi produktami zwierząt sprawia, że spożywane przez nie lektyny wbudowywują się w ich mięso, mleko czy jaja i – gdy je spożywamy – szkodzą nam, bo rozszczelniają jelita.

Co powinno się znaleźć w diecie dziecka ze skłonnością do alergii?

Dr Danuta Myłek wymienia:

  • kasze,
  • rośliny strączkowe, takie jak soczewica, różne fasole, oczywiście po właściwej obróbce,
  • warzywa, najlepiej surowe, gotowane lub duszone (krótko do 8 minut),
  • nasiona (orzechy, siemię lniane, sezam, ziarna słonecznika, dyni i mak),
  • ryby morskie chude i tłuste,
  • tłuszcze do smażenia, np. masło klarowane, czyli pozbawione kazeiny,
  • owoce surowe, suszone i smażone,
  • mięso w umiarkowanych ilościach, np. jagnięce, wołowe, kozie, baranie, pochodzące z hodowli naturalnych.

Źródło: "Alergie. Zapobieganie. Jak rozpoznać alergię. Najnowsze skuteczne metody leczenia. Praktyczne rady dla alergików i ich rodzin", dr n. med. Danuta Myłek, Wydawnictwo W.A.B., 2001/ "Oswoić alergie. Skąd się biorą uciążliwe dolegliwości i jak sobie z nimi radzić", dr n. med. Danuta Myłek, Wydawnictwo Książki Burda, 2018

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.