Zamknij

Domowe mleko modyfikowane. Eksperci ostrzegają przed groźnym trendem

23.05.2022 15:06

W amerykańskich sklepach brakuje mleka modyfikowanego. Pandemia, problemy z łańcuchem dostaw, kłopoty znanego producenta sprawiły, że te produkty są racjonowane. Rodzice szukają w Internecie zamienników, a eksperci ostrzegają przed domowymi mieszankami. Jeśli zobaczysz przepis na domową formułę, nie korzystaj z niego.

Mleko dla dziecka
fot. Shutterstock

W mediach społecznościowych pojawiły się posty zachęcające rodziców, którzy borykają się z niedoborami mleka modyfikowanego, do tego, by robili je sami. Jednak pediatrzy ostrzegają, by rodzice nie stosowali własnych mieszanek, bo mogą one szkodzić dziecku i wywoływać niedobory witamin oraz składników odżywczych, które są kluczowe dla prawidłowego rozwoju niemowląt.

Przepis, który zdaniem autora pochodzi z 1960 roku, został udostępniony na Facebooku i zyskał szybką sławę. Post udostępniono setki tysięcy razy, zachęcając rodziców do tworzenia własnej, domowej "formuły" dla niemowląt.

Przepis (nie będziemy go publikować ze względów bezpieczeństwa) zakłada zmieszanie mleka, wody i syropu kukurydzianego. W przepisie poleca się stosowanie koreańskiego syropu Karo, który wyrabiany jest ze skrobi kukurydzianej i składa się głównie z glukozy. Syrop ten był kiedyś stosowany w celu leczenia zaparć.

Amerykańska Akademia Pediatrii (AAP) ostrzega przed taką mieszanką, która nie zaspokaja podstawowych potrzeb żywieniowych dzieci i może negatywnie wpływać na ich rozwój.

Inne posty zamieszczane w mediach społecznościowych "głoszą", że dzieciom w wieku od trzech tygodni można podawać sok pomarańczowy zmieszany z wodą.

Tym razem ostrzeżenie wydała Akademia Medycyny Karmienia Piersią: "Nie podawaj dziecku w wieku poniżej sześciu miesięcy wody, herbaty ani soku" – napisano w komunikacie.

Czym jest mleko modyfikowane?

Mleko modyfikowane, zwane także formułą lub mieszanką mleczną, to produkt wytwarzany najczęściej z mleka krowiego (rzadziej z mleka koziego, sojowego, hydrolizatów białka), które ma "naśladować" mleko matki. Mleko jest odpowiednio "modyfikowane", czyli poddane procesom technologicznym, dzięki którym jego skład jest odpowiedni dla wieku i potrzeb dziecka. W skład tych procesów zalicza się: zmianę proporcji białek (usunięcie kazeiny i dodanie białek serwatkowych), dodanie cukru mlecznego, zwiększenie zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych z tłuszczu roślinnego, zmniejszenie ilości tłuszczów mlecznych, obniżenie ilości niektórych mikroelementów (sodu, potasu, chloru), wzbogacenie mieszanki o żelazo, wapń, fosfor i witaminy, a także dodanie prebiotyków i probiotyków.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: sciencealert.com, rp.pl