Zamknij

Czy dzieci mogą jeść potrawy z grilla? Tak, ale pod pewnymi warunkami

15.04.2021
Aktualizacja: 13.10.2021 20:44
Dania z grilla dla dzieci
fot. Shutterstock

Majówka za pasem, już niedługo start sezonu ogródkowego. Co wtedy jedzą Polacy? Najczęściej mięso z grilla. Jedzą je także małe dzieci, ale akurat takie mięso nie jest dla nich zdrowe. Maluchy mogą jeść potrawy z grilla, ale trzeba je przyrządzić nieco inaczej niż tradycyjnie.

  1. Od kiedy dzieci mogą jeść potrawy z grilla?
  2. Jakie potrawy z grilla mogą jeść dzieci?
  3. Jak przygotować danie z grilla dla dziecka?
  4. Czego nie grillować dla dzieci?

Także najmłodsi mogą w pełni skorzystać z sezonu grillowego, o ile się o to troszkę postarasz. Aby mięso z grilla nie było szkodliwe dla dzieci, trzeba je przygotować w odpowiedni sposób. Trzeba też pamietać, że na grillu można też z powodzeniem przyrządzać ryby, a także warzywa – są pyszne, chrupiące i zdrowe.

Od kiedy dzieci mogą jeść potrawy z grilla?

Dania z grilla możesz spokojnie zaproponować przedszkolakowi, czyli dziecku, które ma powyżej 3 lat. Grillowane dania musisz jednak przygotować nieco inaczej niż dla reszty dorosłych – choć również im z pewnością będą smakować. Może będzie to sposób na poprawę diety całej rodziny? Niemowlęta, oczywiście, dań z grilla nie powinny jeść w ogóle, ale już maluchy powyżej roku mogą próbować takich potraw, chociaż nie w nadmiarze – lepiej, by nie był to cały posiłek.

Jakie potrawy z grilla mogą jeść dzieci?

Niezwykle ważne jest to, że dieta małego dziecka musi być łatwostrawna – od razu więc odpadają  tłuste mięsa i produkty mięsne (np. kiełbasy). Grillować dla dzieci można chude mięso, ryby oraz warzywa, czyli to, co maluchy powinny jeść na co dzień. Warzywa z grilla zachowują nawet więcej wartości odżywczych niż gotowane, bo cenne składniki po prostu się z nich nie wygotowują. Do grillowania dla dzieci najlepiej nadają się:

  • papryka
  • cukinia
  • pomidory
  • ziemniaki
  • bakłażan
  • kalafior
  • brokuł
  • pierś indyka
  • pierś kurczaka (bez tłustej skóry)
  • ryby.

Świetne dla najmłodszych będą mięsno-warzywne szaszłyki (pamiętaj jednak o usunięciu ostrego patyczka przed podaniem).

Jak przygotować danie z grilla dla dziecka?

Aby grillowane dania nie szkodziły dzieciom, przygotowując je, koniecznie trzeba trzymać się kilku zasad.

  1. Piecz mięso i ryby zawinięte w folię aluminiową. Wytapiający się z pieczonego bezpośrednio na ruszcie mięsa tłuszcz skapuje na węgiel, a wtedy powstaje rakotwórczy dym, który nasyca jedzenie
  2. Dania dla dzieci przyprawiaj głównie aromatycznymi ziołami – świeżymi lub suszonymi – ewentualnie małą ilością soli. Zrezygnuj ze słonych, ostrych i tłustych marynat.
  3. Nie piecz jedzenia na grillu zbyt długo. Mięso i warzywa muszą być, oczywiście, upieczone, ale powinny być też soczyste i nie mogą być zwęglone.
  4. Do rozpalania grilla nie używaj chemicznych podpałek.

Czego nie grillować dla dzieci?

Dzieci nie powinny jeść grillowanych kiełbas (a także innych wędlin, parówek, serdelków z grilla). Podczas ogrzewania takich produktów w temperaturze powyżej 170 stopni Celsjusza powstają w nich szkodliwe substancje (nitrozaminy).

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.