Zamknij

5 domowych sposobów na ból gardła i kaszel u dziecka [PRZEPISY]

25.10.2021
Aktualizacja: 07.11.2021 11:12
Domowe syropy na ból gardła i kaszel u dziecka
fot. Shutterstock

Małe dzieci chorują niemal 10 razy w roku. Leczenie infekcji warto wesprzeć domowymi sposobami, które przyśpieszą proces regeneracji i zniwelują męczące symptomy choroby. Co stosować na ból gardła i kaszel u dziecka?

  1. Wzmacniający napój z imbiru
  2. Syrop z buraka
  3. Kisiel z siemienia lnianego
  4. Syrop z szałwii i rumianku
  5. Domowy sok z malin

Ból gardła i kaszel to najczęstsze objawy chorób dróg oddechowych. W 90 procentach przypadków przyczyną częstych infekcji są wirusy,  którymi dzieci stykają się z w żłobkach i przedszkolach, dlatego nie ma sposobu, żeby im zapobiec. W pierwszych latach życia to właśnie stykanie się ze szkodliwymi patogenami pomaga budować odporność. Niestety, ciągłe chorowanie jest bardzo uciążliwe dla malucha, który w czasie choroby nie może jeść, dlatego warto znać kilka sposobów, które pomogą złagodzić uporczywe dolegliwości.

Po naturalne metody najlepiej sięgnąć już na początku infekcji. Pomogą nawilżyć błonę śluzową, dzięki czemu dziecko nie będzie miało problemów z oddychaniem i przełykaniem pokarmu. Oczywiście stosowanie naturalnych sposobów nie zastąpi wizyty u lekarza, może jednak wspomóc leczenie. Jakie produkty są najlepsze na przeziębienie i co możemy z nich przygotować? Oto 5 przepisów na syropy, które ukoją ból gardła i złagodzą kaszel:

Wzmacniający napój z imbiru

Imbir zwiększa wydzielanie śliny, co ma korzystny wpływ na układ trawienia. Łagodzi mdłości i wspomaga apetyt. Działa, oczyszczająco, rozgrzewająco i wzmacnia odporność.
Aby przygotować napój z imbiru, należy pokroić cienko kawałek korzenia rośliny, a następnie zalać wodą i gotować przez około 20 minut. Do napoju możemy dodać miód i cytrynę według uznania. Dziecko powinno pić pół kubka mieszanki, najlepiej przed snem. Imbir można podawać dziecku po ukończeniu pierwszego roku życia.

Syrop z buraka

Działa wykrztuśnie, dzięki czemu oczyszcza drogi oddechowe. Do przygotowania syropu potrzebujemy jednego dużego buraka i 3 łyżek miodu. Buraka należy obrać i pokroić, a następnie przełożyć do słoika, dodać miód i zakręcić słoik. Po kilku godzinach burak wypuści sok. Przygotowany w ten sposób syrop należy podawać dziecku dwa razy dziennie po jednej łyżeczce.

Sok z buraka wspomaga odporność, a miód działa przeciwwwirusowo. W soku z buraków znajduje się duża ilość przeciwutleniaczy, które walczą ze stanem zapalnym. Buraki zawierają betalainę i tryptofan, które poprawiają nastrój.

Kisiel z siemienia lnianego

Siemię lniane to bogate źródło błonnika, który usprawnia metabolizm i wspiera namnażanie dobrych bakterii znajdujących się w jelitach. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C, E i K. Picie siemienia lnianego podczas infekcji łagodzi pieczenie w gardle i pomaga pozbyć się flegmy. Przyjmowanie siemienia lnianego działa osłonowo przy anybiotykoterapii.

Przygotowanie syropu z siemienia lnianego zajmuje kilka minut: wystarczy dodać 4 łyżeczki siemienia do 0,5 litra wody, a następnie gotować przez około 5 minut (aż osiągnie galaretowatą konsystencję). Kisiel z siemienia lnianego warto podawać dziecku raz dziennie.

Syrop z szałwii i rumianku

Tymianek zawiera tymol, czyli substancję, która działa przeciwbólowo i wykrztuśnie. Szałwia wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Napar z szałwii to sprawdzony środek do płukania gardła przy anginie. Aby przygotować syrop, wystarczy do 0,5 litra wody dodać po jednej łyżce suszonych roślin, a następnie zagotować. Tak przygotowaną mieszankę można spożywać w postaci syropu lub płukanki oczyszczającej.

Domowy sok z malin

Sok z malin ma bardzo korzystny wpływ na nasz stan zdrowia. To źródło wielu witamin (głównie C i B), które wzmacniają odporność. Maliny pomagają zwalczyć gorączkę, obniżają ciśnienie krwi i regenerują błonę śluzową przełyku. Zawarte w nich przeciwutleniacze wspierają pracę mięśni i dodają sił do walki z infekcją. Aby przygotować sok malinowy, wystarczy wsypać 0,5 kg malin do garnka, dodać 0,5 litra wody i posłodzić miodem (2-3 łyżki). Możemy dodać również sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Przygotowując domowe syropy, należy brać pod uwagę wiek dziecka, a także możliwe alergie pokarmowe. Dlatego zanim podamy syrop, warto skonsultować się z pediatrą.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: mp.pl, doz.pl, aptekagemini.pl