Zamknij

Naukowcy wreszcie potwierdzili: picie kawy podczas ciąży jest bezpieczne

08.07.2022
Aktualizacja: 08.07.2022 11:02

Australijscy naukowcy przeprowadzili badania genetyczne, które ostatecznie potwierdziły, że codzienne picie kawy przez kobietę w ciąży nie zwiększa ryzyka związanego z porodem. Do tej pory przyszłym mamom zalecano, by w swojej diecie zdecydowanie ograniczały ilość tego napoju.

Kawa w ciąży nie zagraża porodowi
fot. Schutterstock
  1. Kawa w czasie ciąży nie zwiększa ryzyka związanego z porodem
  2. Jak oceniano wpływ kawy na kobiety w ciąży?
  3. Kobiety w ciąży mogą pić umiarkowane ilości kawy

Codzienne picie kawy latte (espresso z dużą ilością mleka) lub long black (czarna kawa, espresso przedłużone wodą w stosunku 1:2) nie zwiększa ryzyka dla ciąży – wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Queensland. Genetyczne analizy nad piciem kawy przeprowadzili naukowcy z University of Queensland's Institute for Molecular Bioscience: dr Gunn-Helen Moen, Daniel Hwang i Caroline Brito Nunes, a wyniki badania ukazały się w „International Journal of Epidemiology”.

Kawa w czasie ciąży nie zwiększa ryzyka związanego z porodem

Naukowcy udowodnili, że umiarkowane spożycie kawy w czasie ciąży nie zwiększa ryzyka poronienia, martwego urodzenia lub przedwczesnego porodu.

– Aktualne wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że kobiety w ciąży powinny spożywać mniej niż 300 mg kofeiny lub dwie do trzech filiżanek kawy dziennie – powiedział dr Moen. – Te zalecenia są jednak oparte na badaniach obserwacyjnych, w których trudno jest oddzielić picie kawy od innych czynników ryzyka, takich jak palenie, alkohol lub zła dieta. My chcieliśmy się dowiedzieć, czy sama kawa rzeczywiście niekorzystnie wpływa na przebieg ciąży, a badania pokazują, że tak nie jest.

Jak oceniano wpływ kawy na kobiety w ciąży?

Dr Hwang wyjaśnia, że wpływ kawy na konkretny organizm oraz na to, ile kawy możemy wypić, wynika częściowo z genetyki. Badacze zastosowali metodę zwaną Mendelian Randomisation, która wykorzystuje osiem wariantów genetycznych, symulujących wpływ kawy na organizm.

Dr Hwang tłumaczy: – Ponieważ nie możemy poprosić kobiet o picie zalecanych ilości kawy w czasie ciąży, użyliśmy analiz genetycznych, aby naśladować randomizowane badanie kontrolne.

Analiza genetyczna wykazała, że u kobiet w ciąży, które piły kawę, ryzyko poronienia, martwego urodzenia lub przedwczesnego porodu się nie zwiększyło.

Kobiety w ciąży mogą pić umiarkowane ilości kawy

– Jeśli chodzi o dietę w czasie ciąży, kobietom często zaleca się ograniczenie pewnych rzeczy, ale to badanie pokazuje, że nadal mogą cieszyć się kawą bez obawy o ryzyko dla ciąży – powiedział dr Hwang.

Naukowcy podkreślają jednak, że badanie dotyczyło tylko niektórych niekorzystnych związków na ciążę i możliwe jest, że spożycie kofeiny może mieć związek z innymi ważnymi aspektami rozwoju płodu. – Z tego powodu nie zalecamy wysokiego spożycia kawy podczas ciąży, ale niskie lub umiarkowane – powiedziała dr Moen.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: SciTechDaily / „International Journal of Epidemiology”