Oceń
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby to choroba, polegająca na odkładaniu się tłuszczu w komórkach. Nieleczona prowadzi do poważnych powikłań, takich jak zapalenie czy marskość wątroby, a nawet rak. Stłuszczenie nie zawsze związane jest ze spożywaniem alkoholu. Do takiego stanu prowadzą również zaburzenia przemiany materii i niewłaściwe nawyki żywieniowe. Czego lepiej nie jeść, by chronić wątrobę i kto jest w grupie najwyższego ryzyka?
Te choroby powodują większą podatność na odkładanie tłuszczu
Naukowcy właśnie dowiedli, że uzyskiwanie zaledwie jednej piątej ilości dziennej dawki kalorii z pokarmów typu fast-food może powodować niebezpieczne gromadzenie się tłuszczu u osób z cukrzycą czy otyłością. W przypadku zdrowych osób podobne ilości fast-foodu, powodują umiarkowany wzrost ilości tłuszczu w wątrobie. Nie oznacza to, że jeśli jesteśmy zdrowi, możemy jeść, co chcemy.
– Zdrowa wątroba zawiera niewiele tłuszczu, zwykle mniej niż 5 proc. Nawet umiarkowany wzrost jego ilości może prowadzić do niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Wyraźny wzrost ilości tłuszczu w wątrobie u osób z otyłością lub cukrzycą jest szczególnie uderzający i prawdopodobnie wynika z tego, że choroby te powodują większą podatność na odkładanie się tłuszczu w wątrobie – alarmuje dr Ani Kardashian, hepatolog, autorka publikacji, która ukazała się w piśmie "Clinical Gastroenterology and Hepatology".
Specjalistka podkreśla, że nawet stosunkowo niewielka ilość niezdrowej żywności może prowadzić do uszkodzeń.
– Jeśli ktoś je jeden posiłek dziennie w restauracji typu fast-food, może myśleć, że nie robi sobie krzywdy. Jednak jeśli posiłek ten obejmie jedną piątą dziennej dawki kalorii, oznacza to ryzyko dla wątroby – mówi dr Kardashian.
Obszerne badanie
Zespół dr Kardashian doszedł do swoich wniosków po przeanalizowaniu danych na temat żywienia i stanu wątroby aż 4 tys. dorosłych osób. “Śmieciowe” jedzenie spożywało 52 proc. uczestników, a 29 proc. spośród tych osób uzyskiwało z takiej żywności przynajmniej jedną piątą dawki kalorii. Tylko te 29 proc. doświadczyło wzrostu ilości tłuszczu w wątrobie.
– Nasze wyniki są szczególnie alarmujące w świetle tego, że konsumpcja fast-foodu wzrosła w czasie ostatnich 50 lat, niezależnie od statusu społeczno-ekonomicznego. Zaobserwowaliśmy także wyraźny wzrost w czasie pandemii Covid-19, co prawdopodobnie wiąże się ze spadkiem aktywności restauracji oferujących tradycyjne jedzenie i pogorszeniem się bezpieczeństwa żywnościowego populacji. Obawiamy się, że od czasu zbierania danych liczba osób ze stłuszczeniem wątroby jeszcze wzrosła – uczula autorka badania.
Źródło: A.Kardashian, J. L. Dodge, N. A. Terrault, Quantifying the Negative Impact of Fast-food Consumption on Liver Steatosis Among United States Adults with Diabetes and Obesity, doi.org/10.1016/j.cgh.2022.11.040, [dostęp 12.01.2023]
Oceń artykuł