Czym jest nietolerancja laktozy i jak sobie z nią radzić?

07.08.2015 13:56
Czym jest nietolerancja laktozy i jak sobie z nią radzić?
fot. Nietolerancja laktozy - objawy, leczenie. Test nietolerancja laktozy

Na śniadanie pyszne i zdrowe płatki na mleku? Jogurt, serek? Nie wyobrażasz sobie poranka bez aromatycznej kawy z mlekiem, ale rozkoszowanie się tymi potrawami kończy się dla Ciebie bólem brzucha, wzdęciami, nadmiernymi gazami? Możliwe, że cierpisz na nietolerancję laktozy. 

Nietolerancja laktozy to jedna z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych. Jeśli źle się czujesz po wypiciu zdrowego jogurtu - bardzo prawdopodobne, że cierpisz właśnie na tę przypadłość. 

Nietolerancja laktozy - skąd się bierze i jakie są jej objawy?

Nietolerancja laktozy bierze się z tego, że mamy za mało enzymu o nazwie laktaza. Jest on odpowiedzialny za trawienie laktozy, czyli cukru zawartego w mleku. 

Jeśli laktoza nie zostanie odpowiednio strawiona w jelicie cienkim, przechodzi do jelita grubego, gdzie dochodzi do fermentacji bakteryjnej. W jej wyniku tworzą się kwasy organiczne i gazy (wodór, metan). To właśnie powoduje dokuczliwe ruchy perystaltyczne jelit, uczucie pełności, wzdęcia, "przelewanie" w żołądku, bóle brzucha, czasami luźne stolce, a nawet biegunki.

Jak sprawdzić czy masz nietolerancję laktozy? 

Jeśli chcesz sprawdzić czy cierpisz na nietolerancję laktozy, najpierw uważnie przyjrzyj się objawom, jakie Ci dokuczają. Czy wzdęcia i ból pojawiają się tylko po spożyciu nabiału? Jednoznaczną diagnozę posatwić może tylko lekarz. Warto wybrać się do specjalisty jak najszybciej. 

Lekarz zapewne najpierw zleci tak zwaną próbę eliminacji. To znaczy, że wykluczy z diety pacjenta produkty zawierające laktozę i sprawdzi czy nastąpiła poprawa. Jeśli po wykluczeniu mleka i nabiału z diety dolegliwości ustaną - najprawdopodobniej cierpisz na nietolerancję laktozy. 

Przy niejasnym wyniku testu prawdopodobnie czeka Cię jeszcze mało inwazyjny, wodorowy test oddechowy. 

Nietolerancja laktozy - jak sobie z nią radzić?

Jeżeli lekarz potwierdzi nietolerancję laktozy, masz kilka opcji do wyboru. Pierwsza z nich to eliminacja nabiału z diety. Jest to o tyle niekorzystne, że pozbawiamy się cennych witamin i minerałów, które zawarte są w mleku. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem codziennej diety.

Kolejnym sposobem jest spożywanie wyłącznie produktów mlecznych przetworzonych, które mają niższą zawartość laktozy niż „czyste” mleko (np. sery, jogurty).

Nie zawsze jednak trzeba rezygnować z tego, co się lubi. Jest jeszcze jedno rozwiązanie - specjalnie dla mlecznych smakoszy oraz dla ludzi, dla których mleko to podstawa żywienia - dostarczenie do organizmu enzymu laktazy, znajdującego się w suplementach diety.

Na czym polega suplementacja enzymem laktaza?

Spożywając mleczny posiłek (kawę, płatki na mleku, sery) należy wziąć tabletkę zawierającą enzym laktaza, dzięki czemu można cieszyć się smakiem mleka bez przykrych konsekwencji. Enzym laktaza pomoże naszemu organizmowi rozłożyć laktozę na cukry proste, dzięki czemu unikniemy dyskomfortu ze strony układu pokarmowego.