Domowe sposoby na zgagę. Pozbądź się pieczenia w przełyku naturalnie

Aleksandra Supryn
10.12.2015 14:23
Domowe sposoby na zgagę. Pozbądź się pieczenia w przełyku naturalnie
fot. Pozbądź się zgagi. Domowe, naturalne sposoby na pieczenie w przełyku

W aptekach i sklepach znajdziesz wiele środków, które mają pokonać zgagę. Niestety znajdują się w nich substancje chemiczne, które mogą odkładać się w organizmie, a na dłuższą metę powodować problemy zdrowotne. Dlatego właśnie warto spróbować naturalnych, domowych sposobów.

Zgaga to nadmiar płynów trawiennych, które przedostają się do przełyku i powoduje nieprzyjemne, bolesne uczucie. Pojawia się zazwyczaj zaraz po posiłku i towarzyszy jej uczucie sytości oraz pieczenie w okolicy mostka i przełyku.

Za najczęstsze przyczyny zgagi uważa się obżarstwo, jedzenie zbyt pikantnych potraw, spożywanie dużych ilości alkoholu oraz palenie papierosów. Jeśli jednak dolegliwość pojawia się bardzo często, warto udać się do lekarza, ponieważ może być jedynie objawem poważnej choroby. Jeśli zgaga dokucza Ci nieustannie przez co najmniej 3 tygodnie może to być sygnał, że cierpisz na refluks czy chorobę serca. Może to również doprowadzić do wrzodzenia żołądka lub dwunastnicy.

Problemy ze zgagą – z czego zrezygnować?

Zmiana diety na pewno pomoże Ci pokonać zgagę.

Po pierwsze, zmniejsz posiłki i jedz je o regularnych porach. Staraj się również nie jeść co najmniej 3 godziny przed snem. Rezygnuj również z leżenia oraz dużego wysiłku zaraz po posiłku.

Powinieneś również skreślić niektóre produkty ze swojego jadłospisu. Przede wszystkim zrezygnuj z bardzo ostrych i kwaśnych potraw. Nie powinieneś jeść również tłustych smażonych posiłków. To jednak nie wszystko odstaw również czekoladę, słodycze oraz surową cebulę, czosnek i rzodkiewkę. Występowanie zgagi może również nasilić picie dużej ilości mocnej kawy i herbaty oraz napojów gazowanych.

Domowe sposoby na zgagę

Zgagę możesz zwalczyć naturalnymi produktami, które zmniejszą ilość kwasów w żołądku i sprawią, że nasz przewód pokarmowy się uspokoi.

Herbata z imbirem

Możesz spróbować herbaty imbirowej już samodzielnie zrobionego naparu z imbiru. Korzeń tej rośliny jest w stanie pomóc w wielu dolegliwościach żołądkowych i trawiennych. Wypij go pół godziny przed posiłkiem – zadziała jak kwasowy bufor.

Niektóre osoby polecają również picie herbaty z cytryną, ponieważ neutralizuje ona kwas solny w żołądku.

To jednak nie wszystko. Inne rośliny również są w stanie załagodzić zgagę. Spróbuj kminku, kopru włoskiego, cynamonu lub kardamonu.

Napary ziołowe

Również napary ziołowe są bardzo skuteczne. Możesz spróbować najpopularniejszych: rumianku, mięty lub dziurawca.

Żucie gumy

Badania pokazują, że żucie gumy przez po posiłku przez pół godziny sprawi, że zgaga zniknie. To dlatego, że podczas żucia zwiększamy produkcję śliny, która neutralizuje kwasy w żołądku. Najlepiej wybierz jednak gumę bez dodatku cukru.

Soda oczyszczona

Wiele osób mówi, że na zgagę pomaga również soda oczyszczona. To sposób, który stosowali już nasi dziadkowie. Rozpuść w szklance wody pół łyżeczki sody i ją wypij – to zneutralizuje kwasy żołądkowe.

Nie stosuj jednak tej metody zbyt często. Soda oczyszczona zawiera sporo soli, która w dużej ilość może wywołać skutki uboczne, np. puchnięcie czy mdłości.

Aloes

Aloes znany jest ze swojego działania przeciwzapalnego i może załagodzić również dolegliwości żołądkowe. Wypij pół szklanki soku aloesowego.

Możesz go zrobić samodzielnie. Zetnij kilka liści aloesu (2- 3-letniego), dokładnie je wypłucz i odetnij kolce. Następnie przekrój je na pół wzdłuż i za pomocą łyżki wydrąż z nich żel. Przełóż go do miseczki i dodaj sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i przelej do butelki. Możesz go przechowywać przez około tygodnia. Sok rozcieńczaj z wodą.

Migdały

Po każdym posiłku jedz prażone migdały. Pomogą usprawnić proces trawienia i wyeliminują zgagę. Pamiętaj jednak, żeby z nimi nie przesadzać, ponieważ są dość kaloryczne.

___

ZdrowoBardzo / AS