Zamknij

Pijesz piwo? To wpływa na twoje jelita. Ważna jest ilość

20.06.2022
Aktualizacja: 20.06.2022 15:35
Picie piwa wpływa na mikrobiom jelitowy
fot. Schutterstock

Choć piwo to alkohol stary jak świat, to wciąż pojawiają się nowe doniesienia na temat wpływu tego napoju na organizm. Jedno z najnowszych badań sugeruje, że może być on korzystny dla mikrobiomu jelitowego mężczyzn. Ważna jest jednak ilość spożywanego piwa dziennie.

Naukowcy odkryli, że mężczyźni, którzy codziennie piją jedno piwo alkoholowe lub bezalkoholowe, mają bardziej zróżnicowany zestaw bakterii w jelitach niż ci, którzy tego nie robią. Chodzi o piwo jasne pełne, które może poprawić stan zdrowia jelit u mężczyzn. Bogaty mikrobiom jelitowy jest korzystny dla zdrowia, bo może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób przewlekłych.

Piwo wspiera prawidłową pracę jelit

Wynika badania nad wpływem piwa na stan mikrobiomu jelitowego ukazały się w czasopiśmie „American Chemical Society's Journal of Agriculture and Food Chemistry”. Hiszpańscy naukowcy twierdzą, że piwo spożywane z umiarem może zwiększyć różnorodność korzystnych bakterii w jelitach, co odgrywa ważną rolę w procesie trawienia.

W badaniu wzięło udział 19 mężczyzn w wieku od 23 do 58 lat, którzy zostali losowo podzieleni na dwie grupy. Uczestnicy przez cztery tygodnie pili do obiadu butelkę 330 ml bezalkoholowego lub alkoholowego piwa jasnego. Poproszono ich, aby nie zmieniali swojej aktywności fizycznej ani nawyków żywieniowych. Na koniec eksperymentu zbadano kał obu grup mężczyzn. Badania wykazały, że obie grupy miały większą różnorodność bakterii w jelitach, a stan zdrowia ich jelit był lepszy.

– Jedno piwo dziennie, zawierające alkohol lub nie, może być sposobem na poprawę flory bakteryjnej w jelitach i można je traktować jako część dobrze zbilansowanej diety – powiedziała prof. Ana Faria z Uniwersytetu w Lizbonie, jedna z autorek badania.

Korzystne działanie, ale w umiarkowanych ilościach

Naukowcy udowodnili już wcześniej, że im bardziej różnorodna jest flora bakteryjna w jelitach, tym mniejsze ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy cukrzyca. Poprzednie badanie na temat piwa wykazało, że gdy mężczyźni i kobiety spożywali bezalkoholowe piwo jasne przez 30 dni, zwiększyła się różnorodność ich mikrobiomu jelitowego. Najnowsze hiszpańskie badanie potwierdziło korzystny wpływ piwa na mikrobiom jelitowy, ale eksperci zastrzegają, że trzeba zachować umiar.

– Musimy jednak ostrożnie podchodzić do tych wyników, aby nie puścić w świat wiadomości, że im więcej piwa, tym lepiej – podkreśla prof. Faria.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Sky News