Odbijanie: naturalny, choć wstydliwy odruch. Skąd się bierze?

30.01.2019 14:21
Odbijanie to objaw naturalny, fizjologiczny

Odbijanie jest nieprzyjemne i pojawia się głównie po obfitym posiłku. Ten odruch fizjologiczny potrafi przysporzyć wstydu, szczególnie gdy zdarza się często i towarzyszy mu nieprzyjemny zapach. Odbijanie jest odruchem naturalnym, ale gdy zdarza się zbyt często, warto zgłosić się na badanie do lekarza.

Odbijanie to odruch fizjologiczny polegający na wydalaniu przez usta nagromadzonego powietrza z przełyku lub żołądka. Odbijaniu towarzyszy charakterystyczny dźwięku i odór, szczególnie gdy odbija się po ciężkim posiłku. 

Podczas jedzenia, wraz z każdym połkniętym kęsem, do żołądka dostaje się odpowiednia ilość powietrza. Będzie go tym więcej, im większy był posiłek i im szybciej był spożywany. Dlatego po naprawdę obfitym posiłku często i mocno się odbija.

Jak działa mechanizm odbijania? Odbijanie się jest formą eliminacji przez usta nadmiaru powietrza nagromadzonego w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Dolny zwieracz przełyku po posiłku ma obniżone napięcie, natomiast napięcie ścian żołądka i jego motoryka są wzmożone i to powoduje, że większość połkniętego powietrza jest wydalana na zewnątrz.

Jesz szybko i dużo? Narażasz się na częste odbijanie. Powolne, regularne spożywanie mniejszych porcji pozwala ograniczyć ten przykry odruch.

Czy nadmierne odbijanie może być objawem choroby?

Nadmierne odbijanie, jeśli jest związane z posiłkami, nie jest zazwyczaj objawem choroby układu pokarmowego. 

Zwiększone odbijanie towarzyszy czasami osobom z zaburzeniami nerwicowymi i związane jest z aerofagią, czyli połykaniem powietrza. 

Czasami jednak zdarza się, że nadmierne odbijanie jest wyrazem chorób organicznych związanych z zaburzeniami kurczliwości dolnego zwieracza przełyku i zaburzeniami motoryki górnego odcinka przewodu pokarmowego. Istnieje również szereg czynników, które wpływają na rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku, stymulują powstawanie odbijań i zarzucania treści pokarmowej do przełyku. Do tych czynników zalicza się m.in. alkohol, tłuste i słodkie pokarmy oraz niektóre leki.

Odbijanie dotyka sporadycznie każdego człowieka. Temu odruchowi towarzyszy dyskomfort, czasami ból brzucha. Jeśli natomiast częstość odbijania wzrasta, to warto skontaktować się z lekarzem. W przypadku podejrzenia choroby organicznej przewodu pokarmowego wykonuje się gastroskopię, kontrastowe badanie radiologiczne przewodu pokarmowego, a w niektórych przypadkach również manometrię, czyli badanie ciśnienia w przełyku.

Jak ograniczyć odbijanie?

Podstawową zasadą jest zmiana nawyków żywieniowych.

  • Należy spożywać mniejsze porcje, najlepiej lekkostrawnych posiłków.
  • Warto zrezygnować z napojów gazowanych i alkoholu.
  • Trzeba jeść wolno, dokładnie gryźć i przeżuwać pokarm. 

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: mp.pl