Jakie są objawy nietolerancji glutenu. Sprawdź, czy je masz

Aleksandra Supryn
02.11.2015 11:42
Jakie są objawy nietolerancji glutenu. Sprawdź, czy je masz
fot. Objawy nietolerancji glutenu - sprawdź, czy możesz jeść gluten

Coraz częściej słyszymy o tym, że gluten może nam bardzo zaszkodzić. Do niedawna tylko nieliczni wiedzieli czym gluten w ogóle jest, dziś prawie każdy wie, że to związki białek roślinnych,  które występują w ziarnach niektórych zbóż. Wiecie jednak jak rozpoznać objawy nietolerancji glutenu?

Jakiś czas temu anglojęzyczny magazyn medyczny opublikował pracę, z której wynika, że gluten jest niebezpieczny dla wszystkich… Naukowcy wymienili ponad 50 chorób, które mogą być spowodowane spożyciem glutenu. Są to m.in.: osteoporoza, problemy z jelitami, owrzodzenie, toczeń, stwardzenie rozsiane oraz choroby psychiczne ‒ schizofrenia, stany lękowe czy depresja.

Wielu ekspertów mówi jednak, że z glutenu powinny zrezygnować tylko osoby z celiakią oraz osoby, u których stwierdzono nietolerancję tego składnika.

Nietolerancja glutenu ‒ badania

Istnieje aż 6 rodzajów polipeptydów glutenu. Niestety podczas badań, które mają stwierdzić nietolerancję glutenu bada się tylko jeden z nich. Więc bardzo często, pomimo początkowych podejrzeń, z badań wynika, że składnik ten nam nie szkodzi.

Uczulać może jednak każdy z nich, a co więcej czasem nawet połączenia kilku z nich.

Objawy nietolerancji glutenu

Czasem odczuwamy skutki nietolerancji glutenu przez bardzo krótki czas, czasem dolegliwości i objawy męczą tygodniami czy miesiącami.

Objawy nietolerancji glutenu są bardzo różne (lekarze wyodrębnili ok. 200). Kilka z nich występuje jednak najczęściej. Jeśli występują u Ciebie te objawy, możesz podejrzewać, że nie tolerujesz glutenu:

- problemy żołądkowo-jelitowe (bóle brzucha i skurcze, mdłości, wymioty, wzdęcia, gazy, zaparcia, biegunka, syndrom jelita wrażliwego);

- fibromialgia, czyli zespół chorobowy, który sprawia, że „wszystko nas boli”, charakteryzuje się ogólnym bólem układu ruchowego, przewlekłego zmęczenia oraz wrażeniem, że nie możemy odpocząć podczas snu;

- bóle głowy, czasem migreny;

- spadek wagi, u dzieci zaburzenia rozwoju: zahamowanie wzrostu, dojrzewania płciowego;

- rozstrojenie emocjonalne ‒ częste, irracjonalne huśtawki nastroju, irytacja;

- zaburzenia w układzie nerwowym (zaburzenia równowagi, zawroty głowy, drętwienie lub mrowienie kończyn, nerwobóle);

- ogólne osłabienie i nieustanne uczucie zmęczenia.

Nietolerancja glutenu ‒ jak sobie poradzić?

Jeśli zauważasz u siebie większość symptomów, które mogą wskazywać na nietolerancję glutenu, zacznij prowadzić dziennik. Dokładnie zapisuj jakie dolegliwości Ci dokuczają oraz jak często się pojawiają i jak długo trwają.

Następnie przejdź na dietę bezglutenową ‒ wyeliminuj z jadłospisu pszenicę, żyto, jęczmień, orkisz, kamut, owies i pszenżyto. Warto trzymać ją przez ok. 3 miesiące lub co najmniej 60 dni. Po tym czasie wróć do swojego dzienniczka i sprawdź czy objawy zniknęły.

Jeśli po odstawieniu glutenu czujesz się lepiej, być może warto zupełnie z niego zrezygnować.

___

ZdrowoBardzo / pepsieliot / AS