Niestrawność to sygnał, że coś się psuje. Kiedy dyspepsja powinna niepokoić?

26.12.2018
Aktualizacja: 10.09.2019 10:00
Niestrawność objawia się pieczeniem, bólem brzucha, uczuciem pełności
fot. Shutterstock

Uczucie niestrawności towarzyszy bardzo wielu osobom. Zazwyczaj po spożyciu tłustego, obfitego posiłku pojawia się ból brzucha, uczucie sytości, wzdęcia. Jeśli niestrawność nawiedza rzadko i jest mało dokuczliwa, to zazwyczaj wystarczy napić się naparu z ziół lub zażyć ziołowy suplement. Natomiast, jeśli dyspepsja pojawia się regularnie, a jej objawy są nasilone, to może być sygnał, że choruje wątroba lub pęcherzyk żółciowy.

Niestrawność, czyli dyspepsja (z greckiego trawienie) charakteryzuje się występowaniem takich objawów jak uczucie pełności, ból brzucha i wzdęcia.

Nieprzyjemne dolegliwości po ciężki, dużym, tłustym posiłku mogą pojawiać się okresowo, nie powinny być jednak zbyt uciążliwe i przewlekłe. Długotrwałą, nawracającą i występującą regularnie niestrawność nazywa się dyspepsją. Nie jest to niestety objaw naturalny, to raczej sygnał, że wątroba nie działa prawidłowo.

Do procesu trawienia, zwłaszcza tłuszczy, człowiek potrzebuje soku trzustkowego i żółci. Ta produkowana jest przez hepatocyty, czyli komórki, z których zbudowana jest wątroba. Żółć jest magazynowana w pęcherzyku żółciowym, gdzie jest dodatkowo zagęszczana.

Po zjedzeniu czegoś tłustego dochodzi do obkurczenia pęcherzyka żółciowego i wyrzucenia żółci do dwunastnicy. Jeśli żółci jest za mało, osoba chora może czuć ból w podbrzuszu, kłucie.

Warto zatem zwrócić uwagę na dolegliwości po jedzeniu. Jeśli po posiłkach doskwiera częsta niestrawność, to należy zgłosić się do lekarza.

Warto wiedzieć

Niestrawność = problem z wątrobą

Uczucie dyskomfortu po zjedzeniu tłustych potraw może być spowodowane zaburzeniem czynności wątroby. Może również świadczyć o przebytym wirusowym zapaleniu wątroby i o tym, że została ona uszkodzona i produkuje mniej żółci.

Jak objawia się niestrawność?

Niestrawność objawia się występowaniem więcej niż jednej dolegliwości:

  • poposiłkowego uczucia pełności;
  • wczesnego uczucia sytości;
  • bólu lub pieczenia w nadbrzuszu.

Jak leczyć niestrawność?

Jeśli po zjedzeniu tłustych posiłków pojawia się niestrawność to zamiast zajadać się suplementami diety, warto zbadać enzymy wątrobowe, by sprawdzić, czy wątroba spełnia swoją funkcję. 

Nadużywanie suplementów diety przy każdym objawie niestrawności może sprawić, że przez wiele lat tuszowany będzie prawdziwy problem. Tymczasem regularna niestrawność może być objawem kamieni w pęcherzyku żółciowym, choroby wątroby, a nawet raka (dyspepsja organiczna).

Choć suplementy diety, odpowiednio dobrane, mogą łagodzić objawy niestrawności, to eksperci przekonują, że ważna jest kolejność. Jeśli po posiłku pojawiają się bóle brzucha, nieprzyjemne uczucie pełności po posiłku, w pierwszej kolejności należy zgłosić się do lekarza, wykonać stosowne badania i ustalić przyczynę tych dolegliwości.

 Jeśli badania nie wykażą kamieni w pęcherzyku żółciowym czy zapalenia wątroby, to w porozumieniu z lekarzem można zacząć przyjmować odpowiednie preparaty wspomagające pracę wątroby i neutralizujące objawy niestrawności.

Metody leczenia dyspepsji czynnościowej (po wykluczeniu chorób):

  • spożywanie regularnych, nieobfitych posiłków;
  • spokojne, powolne spożywanie posiłków;
  • unikanie jedzenia ,,na noc'' - ostatni posiłek najlepiej zjeść do trzech godzin przed snem;
  • rezygnacja z palenia papierosów i picia alkoholu;
  • unikanie tłustego, ciężkostrawnego jedzenia.

Leczenie farmakologiczne obejmuje m.in. przyjmowanie leków ziołowych (siemię lniane, dziurawiec), oraz leków rozkurczowych, hamujących wydzielanie kwasu solnego lub blokerów receptorów histaminowych.

Warto wiedzieć

Ból to ważny znak

Ból to sygnał organizmu, że coś zaczyna szwankować. Nie wolno go lekceważyć i lepiej nie zagłuszać suplementami diety i środkami przeciwbólowymi. Najważniejsze jest ustalenie przyczyny dolegliwości.

Źródło: zdrowie.pap.pl; mp.pl