Zamknij

Nadkwaśność żołądka: objawy. Jak leczyć nadkwasotę żołądka?

15.11.2021
Aktualizacja: 15.11.2021 15:55
Nadkwasota żołądka
fot. Shutterstock

Ciągła zgaga, odbijanie, refluks, nieprzyjemny zapach z ust — te objawy mogą wskazywać na nadkwaśność żołądka. To przypadłość, którą warto leczyć, bo nadmiar kwasu żołądkowego może prowadzić do rozwoju poważnej choroby. Jak rozpoznać nadkwaśność żołądka? Jak leczyć nadkwasotę? WYJAŚNIAMY. 

  1. Nadkwaśność żołądka: przyczyny. Skąd się bierze nadkwasota?
  2. Nadkwaśność żołądka: objawy. Jak rozpoznać nadkwasotę?
  3. Nadkwaśność żołądka: diagnoza. Jakie badania przy nadkwasocie?
  4. Nadkwaśność żołądka: leczenie. Jak walczyć z nadkwasotą?
  5. Nadkwaśność żołądka: dieta. Czego unikać przy nadkwasocie?

Nadkwaśność (inaczej nadkwasota) żołądka to częsta, choć bardzo nieprzyjemna przypadłość. Objawy nadkwasoty są przykre dla chorych, bo powodują ból, pieczenie, dyskomfort, ale są też problemem społecznym, bo nadmiar kwasu solnego wywołuje nieprzyjemny oddech. 

Nadkwasota jest często podstawą rozwoju refluksu, choroby wrzodowej żołądka, zapalenia żołądka.

Nadkwaśność żołądka: przyczyny. Skąd się bierze nadkwasota?

Przyczyną nadkwasoty jest nadmierne wydzielanie soków żołądkowych, głównie kwasu solnego i pepsyn, których nie poddaje rozcieńczaniu i zobojętnieniu. Kwas solny ma właściwości żrące, dzięki czemu pozwala na dobre trawienie pokarmów, może jednak podrażniać wrażliwą błonę śluzową żołądka. 

Nadkwasota rozwija się wtedy, gdy błona śluzowa żołądka nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniej ilości substancji ochronnej, by zniwelować działanie kwasu żołądkowego lub gdy ulega uszkodzeniu (na przykład w wyniku złej diety, przeciążenia, stanów chorobowych). Wtedy żrące działanie kwasu solnego prowadzi do występowania nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego.

Nadkwaśność żołądka: objawy. Jak rozpoznać nadkwasotę?

Objawy nadkwaśności żołądka powodują ogromny dyskomfort. Bywają też przyczyną wstydu, kompleksów, trudności w życiu prywatnym.

Objawy nadkwasoty to przede wszystkim:

  • gniotący ból w górnej części brzucha pojawiający się po spożyciu pokarmu,
  • piekący ból w nadbrzuszu i za mostkiem,
  • odbijanie, cofanie się kwaśnej treści żołądka,
  • bóle brzucha,
  • nudności,
  • nieświeży oddech.

Nadkwaśność żołądka: diagnoza. Jakie badania przy nadkwasocie?

Kwas solny jest składnikiem soku żołądkowego produkowanego przez komórki nabłonkowe żołądka. Wydzielanie kwasu jest regulowane przez dwa hormony: gastryna pobudza, a somatostatyna hamuje jego produkcję. Dlatego przy podejrzeniu nadkwasoty warto wykonać badanie, które wykluczy (lub potwierdzi) obecność chorób przebiegających ze wzrostem produkcji gastryny.

Występowanie objawów nadkwasoty powinno skłonić do wizyty u lekarza gastrologa i wykonania gastroskopii. Należy upewnić się, czy nadkwasota nie jest objawem innych, znacznie poważniejszych chorób, takich jak:  zakażenie bakterią Helicobacter pylori, zespół Zollingera-Ellisona (guz wydzielający gastrynę), zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka, niedokrwistość złośliwa, wrzody żołądka.

Nadkwaśność żołądka: leczenie. Jak walczyć z nadkwasotą?

Leczenie nadkwaśności żołądka polega na przyjmowaniu leków zobojętniających kwas solny zgromadzony w żołądku i hamujących jego wydzielanie. 

Nadkwasotę najlepiej leczyć pod opieką lekarza — gastrologa. Wykrycie przyczyny nadkwasoty pozwala na ustalenie odpowiedniej, najbardziej skutecznej metody leczenia. 

Nadkwaśność żołądka: dieta. Czego unikać przy nadkwasocie?

Osoby zmagające się z nadkwasotą żołądka powinny jeść regularnie. Podstawą jest spożywanie mniejszych posiłków nawet 5-6 razy dziennie. Dieta powinna być lekkostrawna, nieobciążająca żołądka.

Zbyt duże, tłuste pokarmy pobudzają wydzielanie gastryny, co z kolei prowadzi do wytwarzania kwasu solnego. 

Posiłki powinny być świeże, porcje niewielkie. Jeść należy w spokoju, bez pośpiechu, wolno, dobrze przeżuwać. 

Nadmiar kwasu solnego wiąże pełnowartościowe białko, którego źródłem jest na przykład gotowany lub duszony drób, ryby, jajka, mleko i jego przetwory, owoce i warzywa. Przy nadkwasocie polecane są również: pieczywo pszenne, makarony, ryż, duże ilości wody mineralnej.

Przy nadkwaśności żołądka unikaj:

  • potraw smażonych;
  • tłuste jedzenia (w tym tłustych rosołów);
  • napojów gazowanych i mocno słodzonych;
  • razowego pieczywa;
  • kasz gruboziarnistych;
  • octu, ostrych przypraw,
  • używek (papierosów, kawy, alkoholu).

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: nowafarmacja.pl; farmacja.pl