Zamknij

Jakie mogą być przyczyny zespołu jelita drażliwego?

02.06.2021
Aktualizacja: 02.06.2021 16:05
Zespół jelita drażliwego
fot. Shutterstock

Biegunki, zaparcia, bóle brzucha to codzienność osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. Dowiedz się, jakie mogą być przyczyny tej choroby. Może dzięki temu uda ci się złagodzić towarzyszące jej dolegliwości.

Zespół jelita drażliwego to niezwykle uciążliwa choroba układu pokarmowego, której towarzyszą nieprzyjemne dolegliwości (np. nawracające biegunki, zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia). Różni się ona jednak od innych chorób zapalnych przewodu zapalnego brakiem nacieków i owrzodzeń w ścianie jelita.

Zespół jelita drażliwego: jakie mogą być przyczyny?

Coraz więcej wiemy na temat zespołu jelita drażliwego i jego postaci (postać biegunkowa, postać zaparciowa, postać bólowo-wzdęciowa), ale nadal nie wiadomo, co jest przyczyną tej choroby. Wskazuje się kilka czynników.

  • Zaburzenia mikrobioty jelitowej

Duże znaczenie w powstawaniu zespołu jelita drażliwego mają zaburzenia mikrobioty jelitowej. Potwierdzają to liczne badania. Okazuje się, że zespół jelita drażliwego bardzo często pojawia się u osób, które były leczone antybiotykami czy kortykosteroidami. Preparaty te zabijają nie tylko patogenną florę bakteryjną, ale również tę, bez której procesy życiowe nie mogą przebiegać prawidłowo. Poza tym antybiotyki oraz kortykosteroidy wpływają również na obniżenie sprawności grasicy, co przyczynia się do rozwoju alergii, infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych.

  • Zbyt dużo słodyczy w diecie

Słodycze, a właściwie zawarty w nich cukier, podobnie jak antybiotyki, sprzyjają nadmiernemu rozmnażaniu się drożdżaków z gatunku Candida albicans i grzybów pleśniowych, które przyczyniają się do powstania zespołu jelita drażliwego. Zagrzybienie organizmu przyczynia się z kolei do rozwoju depresji lub nerwicy.

Należy pamiętać, że cukier jest również częstym składnikiem żywności wysokoprzetworzonej. Ona również może przyczyniać się do zaburzenia mikrobioty jelitowej i namnażania się drożdżaków. W tego typu żywności jest bardzo wiele konserwantów i innych związków chemicznych, które mogą wywołać alergię i zaburzyć równowagę w układzie pokarmowym.

  • Nadmiar fruktozy

Fruktoza to również cukier, głównie występujący w owocach. Może się ona przyczyniać do nasilenia dolegliwości związanych z zespołem jelita drażliwego. Najwięcej fruktozy jest w owocach, takich jak jabłka, gruszki, a także figi, suszone śliwki, daktyle, winogrona, czereśnie. Tego rodzaju cukier występuje również w miodzie, a także w produktach cukierniczych w postaci syropu fruktozowego.

  • Stres

Stres wpływa na zaburzenie dojrzewania komórek limfatycznych w grasicy, co przyczynia się z kolei do obniżenia sprawności układu immunologicznego. W efekcie pojawiają się w organizmie odczyny zapalne powstałe wskutek działania różnych typów mechanizmów immunologicznych pod wpływem pokarmów. Dlatego osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego zaleca się działania immunokorekcyjne, do których zalicza się umiarkowany ruch oraz relaks. W trakcie ćwiczeń, tańca, a nawet śmiechu uwalniają się endorfiny i enkefaliny – związki, które wspomagają funkcje grasicy poprzez działanie antystresowe.

  • Nadmierny wysiłek fizyczny

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że przyczyną zespołu jelita drażliwego może być również nadmierny wysiłek fizyczny, który wpływa na zaburzenia w układzie immunologicznym.

  • Niewystarczająca ilość błonnika pokarmowego

Niskobłonnikowa dieta może przyczyniać się do powstawania alergicznych chorób zapalnych, nowotworów jelita grubego, chorób wątroby. Dlaczego błonnik pokarmowy jest tak istotny? Usuwa m.in. zanieczyszczenia zalegające w przewodzie pokarmowym. Najwięcej jest go w otrębach pszennych. Jednak osoby alergią na pszenicę (gluten) powinny go unikać w tej postaci. W ich przypadku zaleca się jedzenie warzyw.

Źródło: Oswoić alergie. Skąd się biorą uciążliwe dolegliwości i jak sobie z nimi radzić, dr n. med. Danuta Myłek, Wydawnictwo Burda 2018.