Czy fruktoza prowadzi do nieszczelności jelita?

26.08.2020
Aktualizacja: 26.08.2020 11:41
Fruktoza prowadzi do nieszczelności jelita
fot. Shutterstock

Spożywanie zbyt dużej ilości fruktozy może przyczyniać się do zespołu nieszczelnego jelita i prowadzić do niealkoholowego stłuszczenia wątroby – do takich wniosków doszli badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego (USA). Wyniki swoich badań opublikowali w magazynie "Nature Metabolism".

Zdaniem badaczy, fruktoza uszkadza nabłonek stanowiący barierę ochronną jelit. Dzieje się tak, bo nadmierny metabolizm fruktozy w jelitach zmniejsza produkcję białek budujących błonę śluzową chroniącą przed przedostawaniem się m.in. bakterii i endotoksyn do krwiobiegu. Zaburzenie tej bariery i nieszczelność jelit może prowadzić do stanu zapalnego zwanego endotoksemią. Endotoksyny docierają do wątroby, powodują zwiększoną produkcję cytokin prozapalnych i stymulują gromadzenie się tłuszczu w hepatocytach. Ten stan nazywamy niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.

– Fruktoza od dwóch do trzech razy silniej wpływa na zwiększenie poziomu tłuszczu w wątrobie niż glukoza. Niestety, ze względu na dużą liczbę produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy, wiele osób nie jest w stanie oszacować spożywanej codziennie ilości. Te badania wskazują, że leczenie niealkoholowego stłuszczenia wątroby powinno obejmować uszczelnienie bariery ochronnej jelit – uważa dr Michael Karin, autora badania. I dodaje, że w USA ten problem jest bardzo aktualny. W tym kraju spożycie fruktozy szybko wzrosło w latach 70. XX w. wraz z wprowadzeniem na rynek syropu glukozowo-fruktozowego – tańszego i wydajniejszego zamiennika cukru. Wiele badań wskazało, że obecność syropu w szerokiej gamie przetworzonej i pakowanej żywności ma związek z epidemią otyłości, a także zwiększonym ryzykiem rozwoju m.in. cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów. Do tej listy można teraz dopisać niealkoholowe stłuszczenie wątroby.

Autorzy badania apelują o ograniczenie spożycia fruktozy przetworzonej i dodają, że jej konsumpcja w postaci owoców jest dobrze tolerowana przez organizm.

Źródło: PAP