Codziennie zjadamy mikroplastik – naukowcy znaleźli na to dowód!

23.10.2018 14:52
Badanie kału
Fot. Shutterstock

Mikroplastik zjadamy wraz z pożywieniem. Jest on obecny w układzie pokarmowym człowieka, a dowody na to znaleziono w kale człowieka – wynika z najnowszych badań zaprezentowanych podczas Europejskiego Tygodnia Gastroentrologicznego w Wiedniu (Austria).

Naukowcy z Uniwersytetu Wiedeńskiego oraz austriackiej agencji ochrony środowiska Umweltbundesamt przeanalizowali kał 8 osób z różnych krajów (Austrii, Finlandii, Holandii, Japonii, Polski, Rosji Wielkiej Brytanii i Włoch). W tygodniu poprzedzającym pobranie próbek stolca każda z tych osób prowadziła dziennik spożywanych pokarmów. Żaden z uczestników nie był wegetarianinem, a sześciu z nich spożywało ryby morskie.

Mikroplastik w kale

Pobrane próbki kału zostały sprawdzone za pomocą specjalnie opracowanej procedury analitycznej pod kątem obecności 10 rodzajów tworzyw sztucznych. Wyniki tych badań zaskoczyły naukowców – w każdej próbce stolca znaleziono aż 9 różnych tworzyw, a ich fragmenty miały od 50 do 500 mikrometrów średnicy. Badacze przeliczyli, że każde 10 gramów kału zawierało 20 cząsteczek mikroplastiku. Najbardziej rozpowszechnionymi tworzywami były polipropylen (PP) oraz politereftalan etylenu (PET).

Zobacz także: Badanie kału z powodu pasożytów, problemów z wypróżnianiem. Na czym polega?

Jak mikroplastik dostaje się do organizmu człowieka?

Tworzywa sztuczne dostają się do organizmu człowieka wraz z pożywieniem. Ludzie zjadają go wraz z rybami i owocami morza, solą morską, a nawet piwem, miodem i wodą butelkowaną.

Na całym świecie produkuje się setki milionów ton rocznie tworzyw sztucznych i ta liczba stale rośnie. W sumie wytworzono ich już ponad 8 miliardów ton. Najwięcej plastikowych odpadów składowanych jest na lądzie, ale sporo dostaje się też do wód – szacuje się, że od 2 do 5 proc. wszystkich produkowanych tworzyw sztucznych trafia do mórz. Tam są spożywane przez zwierzęta morskie i wchodzą do łańcucha pokarmowego, a w ostatecznym rozrachunku mogą być konsumowane przez ludzi.

Dowiedz się więcej: Używasz soli kuchennej? Jest w niej mikroplastik!

Czym jest mikroplastik?

Mikroplastik to kawałki tworzyw sztucznych o średnicy poniżej 5 mm. Wykorzystywane są w różnego rodzaju produktach (np. kosmetykach), powstają także w sposób niezamierzony na skutek rozpadu większych kawałków plastiku pod wpływem działania sił przyrody, starzenia czy mechanicznego zużycia (np. opon na drodze).

Czy mikroplastik jest szkodliwy dla zdrowia?

Spożywanie mikroplastiku przez organizmy żywe może prowadzić do zmian chorobowych przewodu pokarmowego, zapalenia tkanek, problemów z wątrobą, powstawania nowotworów i zaburzeń endokrynologicznych. Mikroplastik może również ułatwiać przenoszenie toksycznych związków chemicznych i patogenów.

– To pierwsze badanie tego rodzaju i potwierdza to, co od dawna podejrzewaliśmy, że tworzywa sztuczne ostatecznie docierają do ludzkiego jelita – skomentował dr Philipp Schwabl, główny autor badań. I dodał: – To bardzo niepokojące, zwłaszcza w przypadku pacjentów z chorobami przewodu pokarmowego. Podczas badań prowadzonych na zwierzętach najwyższe stężenia mikroplastiku zostały wykryte w jelitach, jednak jego najmniejsze cząsteczki są w stanie przedostać się do krwiobiegu, układu limfatycznego, a nawet dotrzeć do wątroby. Mamy pierwsze dowody na obecność mikroplastiku w ludzkim ciele, teraz potrzebujemy dalszych badań, aby zrozumieć, co to oznacza dla ludzkiego zdrowia.

TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:

Źródło: PAP
--------------------------
zdrowie.radiozet.pl/ mk