Co się dzieje w organizmie, kiedy zbyt dużo jemy?

27.12.2019
Aktualizacja: 27.12.2019 10:00
Co się dzieje w organizmie, kiedy zbyt dużo jemy?
fot. Shutterstock

Czujesz, że podczas świąt za bardzo sobie pofolgowałeś? Masz uczucie przejedzenia? Prof. Małgorzata Drywień, technolog żywienia z SGGW, wyjaśnia, co się dzieje w naszym organizmie, gdy spożyjemy zbyt dużo pokarmów.

Gdy zbyt dużo jemy, nasz żołądek zwiększa swoją objętość. Jeśli nie może bardziej się rozciągnąć, dochodzi do ulewania się treści żołądkowej do przełyku. Pojawia się wtedy zgaga, refluks.

Prędkość opróżniania żołądka zależy od kaloryczności posiłku. Im jest ona większa, tym treść żołądkowa wolniej uchodzi do dwunastnicy.

Ważne są również przerwy w jedzeniu. Nasz układ pokarmowy musi mieć czas na trawienie. Gdy jemy zbyt dużo i zbyt często, nasze narządy trawienne (m.in. ślinianki, żołądek, trzustka) nie nadążają z produkcją enzymów trawiennych. To sprawia, że pożywienie zbyt długo zalega w żołądku, a wątroba pracuje intensywniej niż powinna.

Warto wiedzieć: Odbijanie: naturalny, choć wstydliwy odruch. Skąd się bierze? 

Trawienie pokarmów to bardzo skomplikowany i wymagający dużo energii proces. Jedzenie musi być rozłożone na podstawowe składniki, którymi będą odżywiane komórki ciała. Na przykład podczas trawienia tłuszcze są rozkładane do glicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych, białka do aminokwasów, a cukry – do cukrów prostych. Enzymy trawienne rozbijają pokarm na coraz mniejsze składniki.

Czasem, bo zbyt sutej uczcie, trzeba sięgnąć po preparaty, które wspomagają trawienie, np. aktywizują wątrobę do produkcji żółci.

Co zrobić, by się nie przejadać? Należy jeść mniejsze porcje, ale częściej. Lepiej unikać potraw wysokokalorycznych. Swoje menu warto oprzeć na produktach roślinnych, bogatych w błonnik, które są szybciej trawione.

Źródło: PAP