Zamknij

COVID-19 niszczy układ odpornościowy jelit. Ważne odkrycie

22.02.2022
Aktualizacja: 22.02.2022 11:30

Koronawirus niszczy układ odpornościowy jelit. Dowiedz się, jakie mogą być tego konsekwencje. 

COVID-19 niszczy układ odpornościowy jelit
fot. Vitaly Timkiv/SPUTNIK Russia/East News

Wiemy, że koronawirus SARS-CoV-2 atakuje różne narządy wewnętrzne, w tym również jelita. Zmiany wywołane przez ten patogen wpływają na odporność tego narządu i ostatecznie prowadzą do dysbiozy, czyli zaburzenia równowagi mikrobiologicznej, polegającego na zmianach naturalnej mikroflory właściwej danemu obszarowi ciała. Pociąga to za sobą niepożądane konsekwencje, dotykające niekiedy całego organizmu. Potwierdzają to badania naukowców z King’s College London (Wielka Brytania), którzy badali wycinki jelit pobrane od osób, które zmarły na COVID-19 w czasie pierwszej fali pandemii. W czasie analizy tych tkanek zauważyli zmiany, które zaburzyły układ odpornościowy jelit i znacząco wpłynęły na stan zdrowia całego organizmu. Ale zacznijmy od początku.

Jak działa odporność jelitowa?

Głównym elementem utrzymującym zdrowie układu odpornościowego jelit jest tkanka limfatyczna jelit (GALT), stanowiąca element tzw. bariery jelitowej. Jej częścią są tzw. kępki Peyera – skupiska grudek limfatycznych wypełnione komórkami odpornościowymi, zlokalizowane w błonie śluzowej jelita cienkiego. To właśnie one odpowiadają za utrzymanie prawidłowych populacji drobnoustrojów jelitowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Rozróżniają one dobre drobnoustroje od złych i reagują adekwatnie do charakteru rozpoznanych drobnoustrojów. Kontakt z drobnoustrojami patogennymi prowadzi do aktywacji mechanizmów odporności wrodzonej, a w miarę potrzeby, indukcji bardziej efektywnej, swoistej odporności nabytej.

W trakcie badania okazało się, że w czasie COVID-19 system kępek Peyera zostaje poważnie zaburzony, co w konsekwencji prowadzi do zmniejszenia liczby ośrodków wytwarzających komórki odpornościowe, tzw. przeciwciała, które mają ogromne znaczenie w kontrolowaniu replikacji wirusa. Jeśli są one nieskuteczne, wirus namnaża się i prowadzi do ciężkiego przebiegu choroby. Co istotne, struktura i skład komórkowy kępek Peyera zmieniała się czasie COVID-19 niezależnie od tego, czy wykryto cząstki wirusa w jelitach, czy też nie.

Objawy COVID-19 ze strony układu pokarmowego

Autorzy publikacji przypominają, że ciężki COVID-19 najczęściej prowadzi do problemów z oddychaniem i wysokiej gorączki. Jednak u niektórych pacjenci (szacuje się, że u co najmniej 12 proc.) mogą pojawiać się również dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak biegunki, nudności, wymioty, bóle brzucha, wzdęcia, utrata apetytu czy wagi. Co więcej, dysbioza, do której dochodzi w wyniku działania koronawirusa SARS-CoV-2 może prowadzić do poważniejszych chorób, takich jak atopowe zapalenie skóry, zespół jelita wrażliwego, SIBO, alergia, depresja, nieswoiste zapalenie jelit, otyłość czy nowotwory.

Jakie znaczenie ma to odkrycie? Zdaniem badaczy potwierdza ono, jak duże znaczenie w obronie organizmu przed patogenami mają nasze jelita. Słaba odporność miejscowa może przyczynić się do dysbiozy. Poza tym, zdaniem naukowców, badanie to pokazuje, że szczepienia doustne w celu zapobiegania chorobie COVID-19 nie byłyby skuteczne u pacjentów, który byli już chorzy na COVID-19, ponieważ ich układ odpornościowy jelit jest już osłabiony i nie byliby w stanie uzyskać skutecznej odpowiedzi immunologicznej.

Źródło: Frontiers in Immunology/ PAP