Zamknij

Stosowanie tej diety zwiększa ryzyko raka przewodu pokarmowego

24.11.2021 15:05
Odkryto, jaka dieta zwiększa ryzyko raka przewodu pokarmowego
fot. Shutterstock

Zachorowalność na nowotwory przewodu pokarmowego wzrasta na całym świecie. Nowe badania pozwoliły ustalić, jaka dieta znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego.

Rak przewodu pokarmowego stanowi aż jedną trzecią wszystkich diagnozowanych nowotworów. W przewodzie pokarmowym najczęściej rozwija się rak jelita grubego i żołądka. Do nowotworów przewodu pokarmowego zaliczamy także raka przełyku, żołądka, trzustki, dróg żółciowych, pęcherzyka żółciowego. Nowotwory przewodu pokarmowego często wykrywane są zbyt późno, ze względu na niejednoznaczne objawy. Rodzaj i nasilenie symptomów związane są z lokalizacją i wielkością guza.

Niestety, chorzy często mylą towarzyszące im dolegliwości z zaburzeniami metabolizmu. Jak możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego? Najnowsze badania potwierdzają, że jeśli chodzi o  profilaktykę raka przewodu pokarmowego, najważniejsze są prawidłowe nawyki żywieniowe.

Ryzyko zachorowania zwiększa wysokokaloryczna dieta

Jak ustalili naukowcy z Monachium pod kierownictwem profesora Heiko Lickerta, czynnikiem, który zwiększa ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego, jest wysokokaloryczna dieta. Niezdrowe odżywianie wpływa bowiem na sygnalizację metaboliczną, co prowadzi do nadmiernego wzrostu komórek macierzystych jelit i ostatecznie zwiększa ryzyko zachorowania tego typu nowotwory. Artykuł na ten temat ukazał się na łamach „Nature Metabolism”

Atorzy publikacji  z ośrodka badawczego Helmholtz Center Munich w Niemczech przypominają, że jelito jest niezbędne do utrzymania w organizmie równowagi energetycznej. Jest mistrzem szybkiego reagowania na zmiany w diecie i na zaburzenia równowagi składników odżywczych. Robi to poprzez komórki jelitowe (enterocyty), które specjalizują się między innymi w przyswajaniu składników pokarmowych, czy wydzielaniu hormonów.

U dorosłych ludzi enterocyty regenerują się co pięć do siedmiu dni, a powstają w wyniku różnicowania komórek macierzystych w jelicie cienkim. Zdolność tych ostatnich do ciągłego różnicowania się we wszystkie typy komórek jelitowych ma kluczowe znaczenie dla naturalnej zdolności adaptacyjnej układu pokarmowego. Długotrwała dieta bogata w cukier i tłuszcze zaburza mechanizmy adaptacyjne, i przyczynia się do rozwoju wielu poważnych schorzeń, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, a także nowotworów przewodu pokarmowego.

Naukowcy: dieta wpływa na sygnalizację metaboliczną

Zespół badawczy prowadził eksperymenty na modelu mysim, a ich celem było ocenienie wpływu skutków diety wysokocukrowej i wysokotłuszczowej na komórki jelitowe.
– Pierwszą rzeczą, jaką zauważyliśmy, było znaczne zwiększenie rozmiaru jelita cienkiego u myszy będących na diecie wysokokalorycznej. Przeprowadziliśmy profilowanie 27 tysięcy komórek jelitowych pochodzących od zwierząt z grupy kontrolnej i grupy karmionej w sposób niezdrowy, a potem, korzystając z technik uczenia maszynowego, odkryliśmy, że komórki macierzyste jelit dzielą się i różnicują znacznie szybciej u tych drugich – opowiada dr Anika Böttcher, współautorka artykułu.

Naukowcy postawili hipotezę, że zjawisko to może być spowodowane nadmierną aktywacją niektórych szlaków sygnałowych (tych samych, które są związane z przyspieszeniem wzrostu guza w wielu nowotworach)

– To ważny trop: dieta wpływa na sygnalizację metaboliczną, co prowadzi do nadmiernego wzrostu komórek macierzystych jelit i ostatecznie do zwiększonego ryzyka raka przewodu pokarmowego – podsumowuje Böttcher.

Dieta wysokokaloryczna powoduje zaburzenia funkcji jelit

Naukowcy przyjrzeli się także rzadkim typom komórek w jelicie, takim jak komórki wydzielające hormony. Wykazali, że wysokokaloryczna dieta prowadzi do spadku liczby komórek wytwarzających serotoninę w jelicie. Skutkuje to typową dla cukrzycy bezwładnością jelit lub zwiększonym apetytem. Ponadto okazało się, że komórki wchłaniające szybko przystosowują się do diety wysokotłuszczowej, co sprzyja przybieraniu na wadze.

Autorzy podkreślają, że ich ustalenia pozwalają na nowo, bo w zupełnie inny i szerszy sposób, spojrzeć na mechanizmy chorobowe związane z dietą wysokokaloryczną.
– To, czego się dowiedzieliśmy, ma kluczowe znaczenie dla rozwoju alternatywnych terapii nieinwazyjnych w celu rozwiązania problemu otyłości i cukrzycy insulinozależnej – uważa prof. Lickert.

Źródło: PAP