Picie gorących napojów zwiększa ryzyko raka przełyku. Naukowcy są pewni

21.03.2019
Aktualizacja: 25.03.2019 15:18
Gorące napoje zwiększają ryzyko raka przełyku
fot. Shutterstock

Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki gorącej kawy lub herbaty, lepiej zmień nawyki. Duże badanie przeprowadzone przez American Cancer Society wykazało, że spożywanie gorącej herbaty aż o 90 proc. zwiększa ryzyko raka przełyku.

Cytat, którym chętnie dzielą się młodzi ludzie, brzmi: „Nie lubię small talków, odcieni szarości, letniej kawy”. Chodzi o podkreślenie filozofii slow life, która zakłada, że nie warto żyć w pędzie. Liczą się wyłącznie głębokie relacje, wyraziste opinie, mocne doznania. O ile ze szczerych, trwających do bladego świtu rozmów, z całą pewnością nie warto rezygnować, o tyle przed spożywaniem gorącej kawy czy herbaty warto się jednak powstrzymać. Sprawdź dlaczego.

Gorące napoje a rak przełyku

Badanie przeprowadzone przez uczonych z American Cancer Society na 50 tys. mieszkańcach Golestanu, prowincji w północno-wschodnim Iranie, wykazało, że codzienne spożywanie gorącej herbaty niemal dwukrotnie zwiększa ryzyko raka przełyku.

Poprzednie badania wykazały związek między piciem gorących napojów a rakiem przełyku, ale zdaniem autorów najnowszej analizy dopiero teraz udało się podać konkretne liczby. Chodzi o spożywanie ponad 700 ml płynu (dwa duże kubki) o temperaturze powyżej 60 st. C.

Wyniki opublikowano w International Journal of Cancer.

Ważna informacja

SKALA PROBLEMU

Rak przełyku jest ósmym najczęściej występującym nowotworem złośliwym na świecie. Jest to choroba o wysokiej śmiertelności. Co rok zabija około 400 tys. osób.

Rak przełyku – przyczyny

Zgodnie z danymi Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem rak przełyku jest ósmym najczęściej występującym nowotworem złośliwym na świecie. Jest to choroba o wysokiej śmiertelności. Co rok zabija około 400 tys. osób.

Do głównych czynników ryzyka rozwoju raka przełyku zalicza się m.in. wielokrotne uszkodzenia spowodowane działaniem:

  • dymu papierosowego, 
  • alkoholu, 
  • kwaśnego refluksu.

Dowiedz się więcej: Rak przełyku to problemy z połykaniem, ból gardła i chrypka 

Czarną listę czynników przyczyniających się do powstawania raka przełyku należy teraz zaktualizować o gorące płyny. Choć autorzy badania podkreślają, że potrzebne są kolejne analizy, które wykażą konkretną przyczynę nowotworzenia, eksperci nie mają wątpliwości, że chodzi o temperaturę płynu, a nie o jego rodzaj.

Uczeni podkreślają, że największy problem może być w Azji, gdzie napoje spożywane są w naprawdę wysokich temperaturach. W Europie i USA sytuację ratować mogą biała kawa i herbata z mlekiem.

Źródło: cnn.com