Zamknij

Miłośnicy cytrusów mają większe ryzyko rozwoju... raka skóry?

07.05.2021 14:41
Cytrusy a rak skóry
fot. Shutterstock

Badania na zwierzętach wykazały, że furokumaryny zawarte w sokach owoców cytrusowych, w połączeniu z promieniowaniem UV, zwiększają ryzyko rozwoju raka skóry. Naukowcy postanowili sprawdzić, czy podobna korelacja zachodzi u ludzi.

Badania, których celem było uchwycenie korelacji pomiędzy spożywaniem soków cytrusowych a rakiem skóry, zostały przeprowadzone przez Women's Health Initiative (WHI), na dużej grupie prawie 50 tys. kobiet po menopauzie. Wyniki opublikowano w kwietniu 2021 w "Cancers".

Cytrusy a rak skóry

W badaniu wzięły udział panie w wieku 50-79 lat. Na wstępie wypełniły szczegółowy kwestionariusz dotyczący nawyków żywieniowych (FFQ), z którego badacze wyciągnęli informacje na temat częstotliwości spożywania soków cytrusowych i niecytrusowych.

W kolejnych latach, do marca 2020, ochotniczki zgłaszały przypadki rozwoju raka skóry innego niż czerniak: raka podstawnokomórkowego i raka płaskonabłonkowego. Tego typu nowotwory zdiagnozowano u 8642 spośród 49 007 kobiet biorących udział w badaniu.

Analiza nawyków żywieniowych - w podziale: jedna porcja soku cytrusowego na tydzień, 2-4 porcji tygodniowo, 5-6 porcji, jedną lub więcej porcji soku dziennie - wykazała, że panie, które regularnie spożywały duże ilości soków cytrusowych miały podwyższone ryzyko rozwoju raka skóry.

"Potrzebne są jednak dalsze badania, żeby potwierdzić kluczowe czynniki ryzyka" - napisali autorzy raportu w podsumowaniu.

Źródło: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov