Jad pszczoły miodnej zabija agresywne komórki raka

08.09.2020
Aktualizacja: 08.09.2020 17:35
Naturalne metody leczenia nowotworów.
fot. Shutterstock

Od tysięcy lat ludzie używają miodu, propolisu i jadu pszczoły miodnej Apis mellifera jako leku. Naukowcy w testach laboratoryjnych udowodnili, że jad pszczeli i jego aktywny składnik, melityna, są toksyczne dla wielu nowotworów - w tym czerniaka, raka płuc, jajnika i trzustki. To może oznaczać przełom w naturalnym leczeniu nowotworów.  

  • Rak piersi jest najczęstszym nowotworem u kobiet. Najnowsze wyniki badań dają nadzieję na nowe leczenie.
  • Naukowcy odkryli, że melityna i jad pszczoły miodnej szybko zabija najniebezpieczniejsze typy raka piersi.

W badaniach laboratoryjnych aktywny składnik jadu pszczelego szybko zabił dwa typy komórek raka piersi, które są szczególnie trudne do leczenia. Co najważniejsze, toksyna pozostawiła zdrowe komórki w nienaruszonym stanie. Ostrożnie ukierunkowana melityna z jadu pszczelego może zabić agresywne komórki raka piersi.

Melityna to molekuła, która wywołuje bolesne uczucie użądlenia przez pszczołę. Jednak naukowcy nie do końca rozumieją, w jaki sposób zabija komórki rakowe. Po raz pierwszy naukowcy zbadali wpływ melityny i jadu pszczelego na szereg rodzajów raka piersi, w tym dwa z najbardziej agresywnych i trudnych do leczenia typów.

Dla kobiet najgroźniejsze są dwa typy raka. Jeden, znany jako potrójnie ujemny rak piersi i rak piersi wzbogacony w HER2. Mają tendencję do rozwijania odporności na istniejące metody leczenia.

Przeczytaj: Nowa metoda leczenie złośliwego raka piersi. Mówi się o przełomie

Naukowcy z Instytutu Badań Medycznych Harry'ego Perkinsa w Perth w Australii, odkryli, że melityna i jad pszczoły miodnej szybko zabijają złośliwe typy raka, z pomijalnym wpływem na normalne komórki. – Jad ten ma niezwykle silne działanie – mówił dr Ciara Duffy, która kierowała badaniami.

– Odkryliśmy, że melityna może całkowicie zniszczyć błony komórkowe raka w ciągu 60 minut – podkreślił dr Duffy. Badanie wykazało również, że jad trzmieli, który nie zawiera melityny, nie zabijał komórek rakowych – nawet w dużych stężeniach. Naukowcy ujawnili efekty swojej pracy w czasopiśmie „Precision Oncology”.

Melityna może zabijać komórki w mniej niż 1 godzinę poprzez dziurkowanie ich błony zewnętrznej. Jednak w ciągu 20 minut od podania zakłóca również przekazywanie informacji chemicznych, których komórki potrzebują do wzrostu i podziału.

– Przyjrzeliśmy się, jak jad pszczoły miodnej i melityna wpływają na szlaki sygnałowe raka, na komunikaty chemiczne, które mają fundamentalne znaczenie dla wzrostu i rozmnażania się komórek rakowych. Odkryliśmy, że bardzo szybko te szlaki sygnałowe zostały zamknięte – mówił dr Duffy.

Jak melityna działa na raka piersi?

Naukowcy odkryli, że melityna zapobiega aktywacji receptorów czynników wzrostu w błonie komórkowej. Jednym z powodów, dla których komórki rakowe wzbogacone w HER2 i niektóre potrójnie ujemne raki piersi rosną w niekontrolowany sposób, jest to, że mają one dużą liczbę tych receptorów. Zapobiegając przedostawaniu się tych sygnałów wzrostu, melityna zatrzymuje proliferację komórek.

Prof. Peter Klinken, który nie brał udziału w badaniach, ale jest głównym naukowcem na Uniwersytecie w Australii, z wielkim zadowoleniem przyjął odkrycia, mówiąc: – Jest to niezwykle ekscytująca obserwacja, że melityna, główny składnik jadu pszczelego, może hamować wzrost śmiertelnych komórek raka piersi, zwłaszcza potrójnie ujemnego raka piersi. 

Źródło: medicalnewstoday.com