Oceń
Odpowiednia dieta w trakcie i po chemioterapii ma kluczowe znaczenie w dochodzeniu do pełni sił. Zbilansowane posiłki pomagają ograniczyć przykre skutki leczenia i utrzymać optymalną masę ciała pacjenta. Ważnym zadaniem diety jest także stymulowanie układu odpornościowego oraz zwiększenie tolerancji stosowanego leczenia. Osłabienie organizmu po chemioterapii może wiązać się z przykrymi dolegliwościami układu pokarmowego, co jest bardzo ważnym aspektem planowania diety chorego.
Chemioterapia a dolegliwości układu pokarmowego
Podczas chemioterapii obumierają nie tylko komórki zaatakowane przez nowotwór. Leki przeciwnowotworowe mają wpływ także na zdrowe tkanki, m.in. błonę śluzową układu pokarmowego. Chorzy bardzo często cierpią z powodu zaparć, mdłości, wymiotów czy biegunki. Leki mogą wywoływać również jadłowstręt oraz zaburzenia odczuwania smaków. U niektórych pacjentów pojawiają się również rany wewnątrz jamy ustnej. Jak zaplanować dietę osobie w trakcie chemioterapii?
Dieta w trakcie chemioterapii: podstawowe zasady
Podstawową zasadą w diecie przy chemioterapii jest spożywanie lekkostrawnych posiłków. Ich struktura i konsystencja w dużej mierze zależą od indywidualnego stanu pacjenta oraz umiejscowienia nowotworu. Dieta powinna dostarczać odpowiedniej ilości energii oraz zapewniać prawidłową podaż płynów. W trakcie i po chemioterapii nasz organizm zajmuje się głównie odbudową zniszczonych tkanek, a ważną funkcję w tym procesie pełni białko. Chory powinien spożywać również produkty bogate w węglowodany, które przyśpieszają metabolizm białek. Inne zasady, o których warto pamiętać to na przykład:
- spożywanie małych porcji – ważne jest przede wszystkim regularne spożywanie mniejszych posiłków. Unikajmy objadania się, które przeciąża układ pokarmowy i powoduje wzdęcia.
- unikanie przypraw – zmysły chorego po chemioterapii działają nieco inaczej, dlatego warto unikać ostrych przypraw i innych dodatków, które mogą spowodować podrażnienia.
- dbanie o odpowiednią konsystencję jedzenia – najlepsze będą dania w postaci musu lub puree. Strukturę jedzenia należy dostosować do potrzeb chorego.
- uwzględnianie upodobań smakowych chorego – po chemioterapii pacjenci zazwyczaj mają podwyższony próg na smak słodki. Zdarza się, że pacjent ma ochotę jeść na przemian posiłki słodkie i gorzkie – przez jakiś czas dieta może wyglądać w ten sposób. Najważniejsze w czasie rekonwalescencji jest przede wszystkim niedopuszczenie do niedożywienia.
- robienie zapasów – trudno przewidzieć samopoczucie w chorobie nowotworowej. Jednego dnia możemy mieć mnóstwo energii, a innego problemem będzie podniesienie się z łóżka. Dlatego warto przygotować zapasy, po które sięgniemy w gorszych momentach. Warto mieć w domu produkty, z których łatwo przygotujemy posiłek (kasza, ryż, warzywa).
Co jeść w trakcie chemioterapii?
Nie ma jednych zaleceń dotyczących jadłospisu osób przyjmujących chemię. Wszystko zależy od stanu pacjenta, ponieważ to, co u niektórych osób może okazać się pomocne, innym będzie szkodzić. Przy planowaniu konkretnego menu warto skorzystać z pomocy dietetyka, który uwzględni wszystkie okoliczności choroby.
Posiłki podczas chemioterapii powinny być gotowane na parze. Należy unikać smażonych, tłustych potraw. Chorym zaleca się spożywanie chudego mięsa i ryb. W diecie pacjenta nie może zabraknąć warzyw i owoców (podawanych w postaci przecierów, musów i soków). Korzystne jest jedzenie suszonych produktów spożywczych (takich jak suchary czy tosty). Zawierają one skrobię, która pomaga zwalczać mdłości.
W diecie podczas chemioterapii niezwykle ważna jest odpowiednia ilość napojów, dlatego doskonale sprawdzają się kompoty owocowe, herbaty ziołowe i soki warzywne.
Dieta w trakcie chemioterapii: produkty zakazane
O ile skomponowanie konkretnej diety zależy od indywidualnego stanu pacjenta, wiadomo, jakie produkty nie powinny pojawić się w diecie osób poddanych chemioterapii. Warto unikać poniższych składników:
- gejprfuty, pomelo i granaty – zawierają furanokumaryny, które mogą wchodzić w interakcje z lekami.
- surowe mięso i ryby – ich spożywanie grozi infekcją przewodu pokarmowego, co jest niebezpieczne w przypadku osób z osłabioną odpornością.
- alkohol – może wchodzić w interakcje z lekami, podrażnia żołądek i zwiększa dolegliwości układu pokarmowego.
- warzywa kapustne – powodują wzdęcia
Źródło: zwrotnikraka.pl/doz.pl/mp.pl
Oceń artykuł