Dieta w chorobie nowotworowej. Tych produktów unikaj

11.12.2019
Aktualizacja: 11.12.2019 16:41
Dieta w chorobie nowotworowej: jak powinna wyglądać?
fot. Shutterstock

Prawidłowe odżywianie nabiera szczególnego znaczenia w okresie choroby nowotworowej.  Może pozytywnie stymulować układ odpornościowy i naturalne siły obronne organizmu do walki z nowotworem. Poznaj zalecenia żywieniowe  w trakcie choroby nowotworowej. Poznaj rady Małgorzata Talerczyk, onkolożki klinicznej w Zachodniopomorskim Centrum Onkologii.

Dieta w chorobie nowotworowej: zasady

Jeśli zetkniemy się z chorobą nowotworową, to należy zwrócić uwagę na zmiany w diecie w trakcie chemio czy radioterapii. Istotne jest jedzenie małych porcji (5-8 posiłków/dzień), posiłki powinny być lekkostrawne, bogate w chude białko, zdrowe tłuszcze i łatwo przyswajalne węglowodany, potrawy raczej chłodne.

Ogólne zasady diety chorych na nowotwór uwzględniają modyfikację sposobu żywienia zdrowego człowieka związaną z lokalizacją guza nowotworowego, stadium zaawansowania choroby, wieku chorego, choroby towarzyszące, rodzaj terapii przeciwnowotworowej. Pacjent leczony powinien zrezygnować z potraw smażonych, wędzonych, konserwowanych, produktów wysoko przetworzonych, nadpsutych, ostrych przypraw, używek.

W diecie należy pamiętać o zwiększonym zapotrzebowaniu na energię, białko, odpowiedniej podaży płynów (minimum 2 litry). Nie należy pomijać preferencji żywieniowych i smakowych.

TOP 8 w walce z rakiem:

  • czosnek i cebulę (hamują karcynogenezę),
  • soję (profilaktyka nowotworów hormonozależnych – piersi, jajników, prostaty),
  • kapustę,
  • brokuły,
  • sałatę,
  • fasolkę szparagową,
  • przyprawy: kurkumina (zawarta w kłączach kurkumy), kapsaicyna (zawarta w papryczkach chili),
  • zieloną herbatę.

Wartość tych produktów jest uzależniona od miejsca upraw, gdzie powinny być zachowane właściwe warunki, by nie dopuścić do zanieczyszczeń gleby i pochłoniętych substancji toksycznych w trakcie wzrostu.

Suplementy diety na raka

Nie tylko pacjenci, ale i zdrowi ludzie często sięgają po suplementy, które powinny być rygorystycznie testowane pod względem bezpieczeństwa i skuteczności.

Niektóre z nich z pewnością mają spory potencjał, ale wciąż brak jest ewidentnych dowodów medycznych, stąd bezpieczeństwo ich stosowania w szczególności w trakcie aktywnego leczenia onkologicznego nie jest naukowo potwierdzone i należy zachować szczególna ostrożność przy podjęciu decyzji o ich przyjmowaniu. Należy mieć świadomość, że suplementy nie chronią przed rakiem, tylko odpowiednio zbilansowana dieta.

Polacy wydają 3,5 mld zł rocznie na suplementy diety, najwięcej w Europie. To czołowe miejsce nie przekłada się na dane epidemiologiczne (spadek zachorowalności czy śmiertelności).

Kiedy suplementy są korzystne jako uzupełnienie diety? Wtedy, gdy mamy do czynienia z:

  • zaburzeniami wchłaniania witaminy B12 po 50 r.ż.,
  • kwas foliowy jest stosowany przed i w okresie ciąży,
  • witamina D stosowana u osób z małą ekspozycją na światło,
  • u osób starszych i z ciemną karnacją, które nie syntetyzują odpowiedniej ilości, wapń,
  • selen stosowany w określonych dawkach u osób z ryzykiem raka płuc i jelita i w innych sytuacjach potwierdzonych badaniami laboratoryjnymi.

Przeczytaj: Rak, czyli nowotwór złośliwy. Skąd się bierze rak i dlaczego jest groźny?

Terapie niekonwencjonalne: czy pomaga w walce z rakiem?

W onkologii spotykamy się także z problemem terapii niekonwencjonalnych, które mogą być przyczyną opóźnienia lub rezygnacji z właściwej terapii onkologicznej.

– Brak wiedzy o interakcjach i wzajemnym wpływie leków onkologicznych z preparatami niekonwencjonalnymi z powodu nieprowadzenia badań klinicznych uniemożliwia wykluczenie szkodliwości niektórych środków (wytwarzane z roślin trujących: jemioła, huba itp). Inna, bardzo szkodliwa filozofia, że aby zwalczyć raka, trzeba go zagłodzić może skutkować śmiercią pacjenta .

Pacjent leczony onkologicznie musi mieć siłę. Leczenie często obarczone jest powikłaniami w postaci nudności i wymiotów, utraty apetytu. Głodzenie doprowadzić może do wyniszczenia i braku możliwości zwalczania nowotworu.

Małgorzata Talerczyk, specjalista onkolog kliniczny w Zachodniopomorskim Centrum Onkologii, ekspert portalu ZnanyLekarz.pl.  

Przeczytaj: Onkolog ostrzega: tych substancji spożywczych unikaj