Oceń
Dieta w chorobie nowotworowej: zasady
Jeśli zetkniemy się z chorobą nowotworową, to należy zwrócić uwagę na zmiany w diecie w trakcie chemio czy radioterapii. Istotne jest jedzenie małych porcji (5-8 posiłków/dzień), posiłki powinny być lekkostrawne, bogate w chude białko, zdrowe tłuszcze i łatwo przyswajalne węglowodany, potrawy raczej chłodne.
Ogólne zasady diety chorych na nowotwór uwzględniają modyfikację sposobu żywienia zdrowego człowieka związaną z lokalizacją guza nowotworowego, stadium zaawansowania choroby, wieku chorego, choroby towarzyszące, rodzaj terapii przeciwnowotworowej. Pacjent leczony powinien zrezygnować z potraw smażonych, wędzonych, konserwowanych, produktów wysoko przetworzonych, nadpsutych, ostrych przypraw, używek.
W diecie należy pamiętać o zwiększonym zapotrzebowaniu na energię, białko, odpowiedniej podaży płynów (minimum 2 litry). Nie należy pomijać preferencji żywieniowych i smakowych.
TOP 8 w walce z rakiem:
- czosnek i cebulę (hamują karcynogenezę),
- soję (profilaktyka nowotworów hormonozależnych – piersi, jajników, prostaty),
- kapustę,
- brokuły,
- sałatę,
- fasolkę szparagową,
- przyprawy: kurkumina (zawarta w kłączach kurkumy), kapsaicyna (zawarta w papryczkach chili),
- zieloną herbatę.
Wartość tych produktów jest uzależniona od miejsca upraw, gdzie powinny być zachowane właściwe warunki, by nie dopuścić do zanieczyszczeń gleby i pochłoniętych substancji toksycznych w trakcie wzrostu.
Suplementy diety na raka
Nie tylko pacjenci, ale i zdrowi ludzie często sięgają po suplementy, które powinny być rygorystycznie testowane pod względem bezpieczeństwa i skuteczności.
Niektóre z nich z pewnością mają spory potencjał, ale wciąż brak jest ewidentnych dowodów medycznych, stąd bezpieczeństwo ich stosowania w szczególności w trakcie aktywnego leczenia onkologicznego nie jest naukowo potwierdzone i należy zachować szczególna ostrożność przy podjęciu decyzji o ich przyjmowaniu. Należy mieć świadomość, że suplementy nie chronią przed rakiem, tylko odpowiednio zbilansowana dieta.
Polacy wydają 3,5 mld zł rocznie na suplementy diety, najwięcej w Europie. To czołowe miejsce nie przekłada się na dane epidemiologiczne (spadek zachorowalności czy śmiertelności).
Kiedy suplementy są korzystne jako uzupełnienie diety? Wtedy, gdy mamy do czynienia z:
- zaburzeniami wchłaniania witaminy B12 po 50 r.ż.,
- kwas foliowy jest stosowany przed i w okresie ciąży,
- witamina D stosowana u osób z małą ekspozycją na światło,
- u osób starszych i z ciemną karnacją, które nie syntetyzują odpowiedniej ilości, wapń,
- selen stosowany w określonych dawkach u osób z ryzykiem raka płuc i jelita i w innych sytuacjach potwierdzonych badaniami laboratoryjnymi.
Przeczytaj: Rak, czyli nowotwór złośliwy. Skąd się bierze rak i dlaczego jest groźny?
Terapie niekonwencjonalne: czy pomaga w walce z rakiem?
W onkologii spotykamy się także z problemem terapii niekonwencjonalnych, które mogą być przyczyną opóźnienia lub rezygnacji z właściwej terapii onkologicznej.
– Brak wiedzy o interakcjach i wzajemnym wpływie leków onkologicznych z preparatami niekonwencjonalnymi z powodu nieprowadzenia badań klinicznych uniemożliwia wykluczenie szkodliwości niektórych środków (wytwarzane z roślin trujących: jemioła, huba itp). Inna, bardzo szkodliwa filozofia, że aby zwalczyć raka, trzeba go zagłodzić może skutkować śmiercią pacjenta .
Pacjent leczony onkologicznie musi mieć siłę. Leczenie często obarczone jest powikłaniami w postaci nudności i wymiotów, utraty apetytu. Głodzenie doprowadzić może do wyniszczenia i braku możliwości zwalczania nowotworu.
Małgorzata Talerczyk, specjalista onkolog kliniczny w Zachodniopomorskim Centrum Onkologii, ekspert portalu ZnanyLekarz.pl.
Przeczytaj: Onkolog ostrzega: tych substancji spożywczych unikaj
Oceń artykuł