Zamknij

Alkohol zwiększa ryzyko raka. Wiadomo już, kto jest najbardziej narażony

10.05.2022 13:18
Alkohol zwiększa ryzyko raka u osób z nadwagą i otyłością
fot. Shutterstock

Częste sięganie po alkohol sprzyja rozwojowi raka. Dotyczy to szczególnie osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Badania potwierdziły, że schorzenia te nasilają szkodliwy wpływ alkoholu na zdrowie. 

Alkohol przyczynia się do rozwoju raka. Szacuje się, że niemal 4 procent wszystkich nowotworów spowodowanych jest (bezpośrednio lub pośrednio) piciem alkoholu w nadmiarze. W 2020 roku aż 741 300 nowych zachorowań na nowotwór związanych było ze spożywaniem alkoholu. Szczególnie narażone na szkodliwy wpływ alkoholu są osoby, które zmagają się z nadwagą i otyłością. Potwierdzają to wyniki obszernych badań, które zaprezentowano na tegorocznym Europejskim Kongresie Otyłości (ECO) w Maastricht w Holandii.

Osoby z nadwagą powinny być świadome zagrożeń, jakie wynikają z picia alkoholu

Badanie przeprowadzone przez zespół dr Elif Inan-Eroglu z University of Sydney w Australii i jest pierwszym, w którym analizowano wpływ otyłości (procent tkanki tłuszczowej, obwód talii i wskaźnik masy ciała –  BMI) oraz spożycia alkoholu na ryzyko zachorowania na nowotwory. Pod uwagę brano rodzaje nowotworów, o których wiadomo, że sprzyjają im spożycie alkoholu i otyłość. W badaniu wzięło udział 400 tysięcy Brytyjczyków, których obserwowano przez 12 lat.

Badanych podzielono na trzy grupy według procentowej zawartości tkanki tłuszczowej, obwodu talii i (BMI) i sklasyfikowano na podstawie zgłaszanego spożycia alkoholu. Badano ryzyko wystąpienia 21 różnych typów nowotworów (13 związanych z otyłością i 8 związanych z alkoholem).

W okresie obserwacji u 17 617 uczestników zdiagnozowano nowotwór związany z alkoholem, a u 20 214 związany z otyłością, przy czym osoby z wyższym procentowym poziomem tkanki tłuszczowej, które piły więcej niż zalecały wytyczne, były bardziej narażone na nowotwory. Osoby z najwyższym odsetkiem tkanki tłuszczowej, które piły zgodnie z zalecanymi wytycznymi, były o 53 proc. bardziej narażone na rozwój nowotworu związanego z alkoholem niż osoby z najniższym odsetkiem tkanki tłuszczowej, które nigdy nie piły. Natomiast picie przez najbardziej otyłą grupę powyżej zalecanego poziomu zwiększało ryzyko o 61 proc.

– Nasze wyniki sugerują, że osoby z otyłością, zwłaszcza te z nadmiarem tkanki tłuszczowej, muszą być bardziej świadome zagrożeń wynikających ze spożywania alkoholu. Jeśli chodzi o czynniki stylu życia i nawyki, które ludzie mogą zmienić, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, na czele listy znajdują się otyłość i alkohol – wskazała dr Inan-Eroglu.

Jaka jest bezpieczna dawka alkoholu dla osób z nadwagą?

Naukowcy zaznaczają, że potrzebne są dalsze badania, aby lepiej poznać związek alkoholu z nadwagą i otyłością i jego wpływ na rozwój raka. Niestety, dla osób z nadwagą nie ma bezpiecznej dawki alkoholu, a najlepszym sposobem, by zachować zdrowie, jest unikanie trunków.

– Wytyczne dotyczące picia alkoholu muszą uwzględniać, że dwie trzecie dorosłej populacji Wielkiej Brytanii ma nadwagę lub jest otyłych i rozważyć konkretne zalecenia w celu zwiększenia świadomości społecznej na temat związku między alkoholem a ryzykiem raka w tej grupie. Z punktu widzenia zapobiegania nowotworom najbezpieczniejszym poziomem spożywania alkoholu jest całkowite unikanie go – powiedziała dr Inan-Eroglu.

Autorzy przyznają, że jest to badanie obserwacyjne (nie opiera się na reprezentatywnej próbie dorosłej populacji Wielkiej Brytanii).

Źródło: PAP/Paweł Wernicki